islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4208
EURO
34,6292
ALTIN
2.494,86
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Mali’ye Ültimatom: “Salı’ya Kadar Başkan Belirle”

Mali’ye Ültimatom: “Salı’ya Kadar Başkan Belirle”

Mirat Haber Ajansı

15 ülkeden oluşan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 18 Ağustos darbesinden sonra sınırları kapatma ve ticareti yasaklama dahil olmak üzere Mali’ye yaptırımlar başlattı. Bölgesel Afrikalı liderler 12 ay içinde seçimlere gidilmesi çağrısında bulundular ve Mali’nin yeni askeri hükümetinden 15 Eylül’e kadar bir geçiş hükümetine başkanlık etmek üzere bir sivili atamasını talep ettiler. Askeri hükümet, sivil yönetime geçiş sürecinde askeri önderlikte bir geçişi önerdi, ancak ECOWAS komisyonu başkanı Jean-Claude Kassi Brou, 12 aylık bir süre boyunca sivil bir cumhurbaşkanı ve başbakan tarafından yönetilmesinde ısrar etti.

ECOWAS’ın 15 Eylül tarihini zorlamak için askeri yöneticiler üzerinde ne tür bir baskı gücü olduğu belirsiz. Ancak Mali denize kıyısı olmaması, yardımlara ihtiyacı olması nedeniyle Fransa’nın ağırlık sahibi olduğu ECOWAS’ı ve ortak para sistemini paylaştığı ülkeleri dikkate almak zorunda. Şimdiye kadar bilinen şey, grubun askeri hükümet ve çeşitli Mali fraksiyonları arasındaki istişareleri takip ederken başlattığı yaptırımları yerinde tutabileceği.

Mali uzun süredir istikrarsızlık, silahlı çatışma, etnik şiddet ve yerel yolsuzlukla boğuşmaktaydı. Bir grup isyancı asker geçen ay devrilen Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı tutuklayana kadar yaygın huzursuzluk artıyordu. Askerler kontrolü ele aldıktan sonraki saatler içinde siyasi bir geçiş yapma ve “makul bir süre” içinde seçim yapma sözü verdiler. Askeri hükümet, iktidarı sivillere geri verme vaadiyle ilgili olarak hafta sonu Malili muhalif gruplarla görüşmeler yaptı. Uluslararası güçler, devam eden siyasi kargaşanın Mali’yi daha da istikrarsızlaştıracağından ve daha geniş Sahel bölgesindeki silahlı gruplara karşı ortak bir mücadeleyi baltalayacağından korkuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.