islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Marketlerin Ayçiçek Yağında Yeni Oyunu!

Marketlerin Ayçiçek Yağında Yeni Oyunu!

Ayçiçek yağı vurguncularına karşı Türkiye’nin dört bir yanında sıkı denetimler yapılsa da fiyatlar bir gecede tavan yaptı. Hatta fiyatların hızına etiketler dahi yetişemedi. Rafta farklı olan ayçiçek yağının fiyatı kasada farklı olarak satılmaya başlandı. Vatandaşlar ayçiçek yağı almak için adeta birbiri ile yarıştı.

Yağ nedeniyle 3 milyara yakın ceza alan marketlerde manzara değişmedi. Önce yağ stokları raftan eksiltildi, sosyal medyada vatandaşa korku salındı, ardından da fiyatlar uçuruldu. 5 litrelik yağı 300 TL’ye bile satan var.

Birlikte fiyat belirledikleri için Rekabet Kurumu’ndan 3 milyara yakın ceza alan büyük zincir marketler, bu kez de ‘savaş’ bahanesiyle yağları raftan indirdi, zam yaparak yerine koydu. Vatandaşlar da ‘yokluk ve zam’ paylaşımlarıyla etkilendi. Marketlere koşanlar hem pahalı yağ aldı hem kasalarda kavga etti. Emniyet, 45 sosyal medya kullanıcısı için inceleme başlattı. Önce yağ stokları bitecek denilerek, sosyal medya paylaşımlarıyla vatandaşa korku salındı, ardından da etiketler bir günde 2-3 kez değiştirildi.

RAFTAN KALDIRIP DEPOYA İSTİFLEDİLER 
Ayçiçek yağında artan fiyatlar nedeniyle stokçu marketler de yapılan baskınlarla deşifre oldu. Birçok ilde anlık baskınlar yapan zabıta ekipleri, depolarda stoklanmış ürünlerle karşılaştı. Marketlere para cezası yazıldı. Diyarbakır Bağlar’da denetim yapan Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu stoklanan tüm ürünlere el konulduğunu kaydetti. Beyoğlu “Stokçuluk ve fırsatçılık hem suçtur hem de gayri ahlakidir” dedi.

FİYAT KARMAŞASI 
Bir başka market de 54 liraya sattığı 2 litrelik yağa 79 lira etiket koydu. Marketlerin 5 litrelik yağda dünkü fiyat aralığı 128-180 TL oldu. Hatta yerel bir zincir market 5 litrelik ayçiçeği yağını 264 liraya sattı. Benzer fiyat artışı e-ticaret platformlarında da yaşandı. Bir e-ticaret platformunda satış yapan bir market 298 liradan indirim yaparak 268.20 lira fiyat yazdı.

KASADA FARKLI FİYAT
Zincir marketler satışlara adet sınırlaması getirdi, internet sitelerinde de ‘stokta’ yok ibaresiyle satışı durdurdu. Yaşanan fiyat artışı sosyal medyada da gündem oldu. Bir marketin 5 litrelik yağın 130 liralık raf fiyatına kasada 200 lira fiyat biçmesi bir vatandaşın paylaştığı video görüntülerine de yansıdı. Vatandaşlar binlerce paylaşım yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.