islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

MESCİD-İ HARAM’DA FOTOĞRAF ÇEKME

MESCİD-İ HARAM’DA FOTOĞRAF ÇEKME
2 Ekim 2023 11:00
A+
A-

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, resmi internet sitesinde yayımladığı bir yazıyla, Mescid-i Haram’da fotoğraf çekmenin iki temel şartını açıkladı.

Suudi Hac ve Umre Bakanlığı resmi internet sitesinde Mescid-i Haram’da yapılacak her türlü fotoğraf çekiminin iki şartı olduğunu açıkladı.

Bu şartlar, fotoğraf çekimi sırasında kimsenin geçişini engellememek ve başkalarının mahremiyetine saygı duymak.

Kısa bir süre önce Mescid-i Haram’da, ziyaretçiler için kutsal mekanlarda ritüellere riayet edilmesi gerektiği ve maneviyata saygı gösterilmesi, fotoğraf çekimine çok fazla önem verilmemesi gerektiği konusunda bir yazı yayınlamıştı. Ziyaretçilerden zamanlarının çoğunu ibadete ve dini ritüellerin yerine getirilmesine ayırmaları gerektiği tavsiye edilerek manevi bir atmosfer oluşması gerektiği belirtilmişti.

Teknolojinin de gelişmesiyle son yıllarda Suudi Arabistan ve diğer Arap ve İslam ülkelerinden bazı sosyal medya aktivistleri ve ünlü kişilerin kutsal mekanlardaki varlığı ve buralarda fotoğraf ve video çekimleri zaman zaman tepkilere neden oluyordu.

İÇ HUZURUMUZ KORUNMALIDIR

Hac da, Umre de Mekke’de yapılabilir ibadetlerdir. Dünyanın değişik bölgelerinde gelen müminler, bir daha nasip olmayabilir düşüncesiyle zamanlarını ibadetle geçirmeye çalıştıkları gibi yaşadıkları müstesna anları da kaydetmek istiyorlar. Ama fotoğraf çekme ve videoya alma işi genelde abartılıyor. Bu durum insanların iç huzuru ile ibadet etmelerini engelliyor. Haram olan riyaya yani  gösterişe de sebebiyet veriyor. Dolayısıyla bu çekim işini en aza indirmek gerekiyor.

Burada bilinmesi gereken Kur’ânî bilgiler var. Melekler bizim her iradeli sözümüzü kayda alıyor. Her iradeli davranış ve işimiz de filme çekiliyor. Bizim için sesli bir hayat filmi hazırlanıyor. Bu hayat filmine göre sorgulanacağız. Her bir şerrimizin de, hayrımızın da karşılığını bulacağız.

Hulâsa bizim telefonla ve videoyla tespit edemediğimiz kareler melekeler tarafından tespit ediliyor. Sözü ilgili bir ayetle bağlayalı:

“Derken bütün iyilik ve kötülüklerin kaydedildiği kitaplar/hayat filimleri ortaya konacak. Bunun üzerine suçluların, orada yazılı olanları görünce bundan dolayı korkudan titrediklerini göreceksin. “Vay başımıza gelenler!” diye feryat edecekler, “Bu nasıl bir kitapmış ki, küçük büyük hiçbir şey bırakmamış, hepsini sayıp dökmüş!” Böylece, dünya hayatında ne yapmışlarsa, hepsini karşılarında görecekler ve Rabb’in hiç kimseye zerre kadar haksızlık etmeyecek.” (Kehf 18/49)

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.