islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Nepal’de Başbakan’ın erken seçim çağrısının ardından siyasi kargaşa

Nepal’de Başbakan’ın erken seçim çağrısının ardından siyasi kargaşa

Nepal, Başbakan KP Sharma Oli’nin iktidar partisi içindeki anlaşmazlıkları gidermek amacıyla parlamentoyu feshetmesinin ardından anayasal krize doğru gidiyor.

Mirat Haber Ajansı

Himalayaların güneyinde yer alan ve Müslüman azınlık toplumunun Hindu Nepallilerle birlikte yaşadığı Nepal cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Bidhya Devi Bhandari’nin Başbakan KP Sharma Oli’nin talebi üzerine parlamentoyu feshetmesi ve genel seçimlerin normalden bir yıl önce 2021 Nisan ya da Mayıs ayında yapılacağını duyurmasının ardından siyasi bir krize ve istikrarsızlığa sürüklenmekte.

Gözlemciler, Oli’nin hareketinin anayasal bir krizi tetiklediğini, zira başbakanın alternatif bir hükümet kurma şansı olana kadar parlamentonun feshini tavsiye edemeyeceğini söylüyorlar. Son gelişmelerin Himalaya ulusunda yenilenen bir siyasi istikrarsızlık aşamasına yol açabileceğinden korkuyorlar. Bunun Anayasa Mahkemesi’nde bir çözümsüzlüğe gitmesi, gerek mevcut sol iktidarı gerekse de ülkeyi bütünüyle sorunlu duruma itebilir.

Nepal son dönemde Güneydeki dev ülke Hindistan’la ilişkilerinin gerilmeye başladığı sınır ve siyasi sorunlar yaşamaktaydı. Ülkede iktidarda olan aşırı sol ve Hindistan’da iktidarda olan aşırı sağ olarak görülen hükümetler birbirlerini tehlike olarak görmekte, buna ek olarak bölgede ağırlığını artırmak isteyen bir Çin de denklemin içinde bulunmaktaydı. Bunun yanısıra Yeni Delhi, Müslüman azınlığa baskı yapılarak bir Hindu kardeşliği gösterilmesi konusunda ısrarcı. Erken seçim kararı bir yönden hükümetin elini güçlendirmek istemesinin de bir göstergesi olarak anlaşılmakta.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.