islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?
6 Temmuz 2024 10:06
A+
A-

Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Reisi’nin Ölümü Sonrası Seçim İran’da İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, ülkeyi yeni bir cumhurbaşkanı seçimine götürdü. 14. dönem cumhurbaşkanı seçiminde reformcu aday Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7’sini alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Bir hafta önce de birinci sırada çıkan Pezeşkiyan, ikinci turda oylarını artırdı ve zafer kazandı.

Mesud Pezeşkiyan’ın Hayat Hikayesi

69 yaşındaki Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954’te Mahabad’da doğdu. İranlı Türk bir aileden gelen Pezeşkiyan, Türk kimliğiyle gurur duyduğunu sıkça dile getirdi. Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu ve İran-Irak savaşında doktor olarak görev yaptı. Savaş sonrasında, genel cerrahi alanında ihtisas yaparak kalp cerrahisi uzmanı oldu. 1994-1999 yıllarında Tebriz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü olarak çalıştı.

Siyasi Kariyerin Başlangıcı

Pezeşkiyan, 1997 yılında Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak siyasi kariyerine başladı. 2001 yılında Sağlık Bakanı olarak atandı ve 2005 yılına kadar görevde kaldı. 2008 yılında Tebriz Milletvekili olarak Meclis’e girdi ve beş dönem boyunca Tebriz’i temsil etti. 2016 yılında Meclis Başkan Yardımcısı oldu ve nükleer anlaşmayı savundu. 2021’deki adaylık başvurusu reddedildi, ancak Mart ayında tekrar milletvekili seçildi.

Mahsa Jîna Emini’nin Ölümü ve Başörtüsü Açıklamaları

Eylül 2022’de Mahsa Jîna Emini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alınması ve ölümü sonrası Mesud Pezeşkiyan, zorunlu başörtüsü yasasının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, bu tür müdahalelerin durumu kötüleştirdiğini belirtti. Pezeşkiyan, “Biz çocuklarımızın iffetli olmasını istiyoruz, ancak bu davranışlar onları dinden uzaklaştırıyorsa bu yöntemi sürdürmemeliyiz” dedi.

Pezeşkiyan’ın Vaatleri

Mesud Pezeşkiyan, seçim kampanyalarında etnik ve mezhebi ayrımcılık sorunlarına dikkat çekti. Ekonomi ve adalet konusundaki sorunları çözme vaadinde bulundu. İnternet yasaklarını büyük oranda kaldıracağını söyledi ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma sözü verdi. Seçim öncesi canlı münazarada, internet yasaklarının kriz zamanlarında olabileceğini ancak normal koşullarda halka zarar verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı olduğunda birçok yasağı kaldırma taahhüdünde bulundu. Kadınlara dayatılan zorunlu başörtüsü uygulamasına ilişkin olarak ise, “Nasıl daha önce kadınlarımızdan başörtüsünü alamadılarsa, şimdi biz de kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız” dedi.

Pezeşkiyan, 2005’ten sonra İran’da cumhurbaşkanı seçilen ilk reformcu isim oldu. Bu seçim, İran’da önemli değişimlerin habercisi olabilir. Yeni cumhurbaşkanının, ekonomi, adalet ve özgürlükler konusunda atacağı adımlar merakla bekleniyor.

MİRATYOUTUBE

MİRATHABER.COM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.