islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Mide Küçültme Ameliyatı Haram Mıdır?

Mide Küçültme Ameliyatı Haram Mıdır?

Dinimiz bize Helâl ve Tayyib olan yani genleriyle oynanmış  gıdaları yememizi emreder:
Allah’ın size verdiği rızıklardan Helâl ve Tayyib olarak yiyiniz/içiniz. Kendisine iman edip güvendiğiniz Allah’ın emirleri ve yasaklarına aykırılıktan da korunuz.” (Mâide 88)

 

  1. Helâl gıdaları biliyoruz. Çünkü haram kılınmayanların bütünü helâldir. Tayyib gıdayı, temiz ve genleriyle oynanmamış gıda olarak algılayabiliriz. Bunun gibi Tayyib gıdayı fabrika işlemlerinden geçirilip paketlere sokularak faydası minimize edilmemiş gıda olarak da görebiliriz.
  2. Dinimiz bize zarar verecek ve şişmanlatarak hastalıklara yol açacak şekilde aşırı yememizi de yasaklar. Çünkü yemekte aşırılık zarar içeren israftır. İsraf da haramdır. (Araf 31) Kaldı ki çok yemek dâhil zarar vererek nefsimizi tehlikeye atmamak da dinimizin emridir. (Bakara 195) Tek çeşit yemekle yetinmemiz de Peygamberimizin tavsiyesidir.

 

  • Bütün bu ölçüler çiğnendiği için oluşan obezite ve şeker hastalığı sorununa çare bulmak ve zayıflamak için irademizi kullanarak yemeği kısmak gibi alternatifler aramak yerine mideyi küçültme yoluna gidilmektedir.
    Mide insana verilen pek büyük ve mucizevî bir nimettir. Onun tabîi yapısına müdahale etmek ve ettirmek insan doğasına müdahale etmek gibi Şeytanî bir işlemdir. Çünkü Rabbimiz Şeytan’ın “yaratılış düzenini değiştirmeyi önererek” insanları doğru yoldan saptırmak isteyeceğini bildirmektedir (Nisa 119)

 

Bu sebeple özellikle başka alternatifler varken mideyi küçültmek için ameliyat olmak caiz değildir. Hatta yaratılışa müdahale olarak ictihaden haramdır da denilebilir. Pek tabîi ki böylesi bir ameliyatı yaptırmak gibi bir doktor olarak yapmak da haramdır. Alınan ameliyat ücreti de helâl değildir.

  1. Bu arada ifade etmiş olalım: Bir ilim ve etik kurulunun faydalı olabileceği yargısına dayanmayan hiçbir ameliyat caiz olamaz. Kaldı ki mide küçültme ameliyatı ölümle de sonuçlanabilen ve faydası kanıtlanmamış olan yeni bir olgudur. Görüştüğüm ünlü cerrahlar da aynı kanaattedir. Sonuç olarak denilebilecek şudur:

Tayyib gıdalar yenilmelidir. Haram olan alkollü içkilerden kaçınılmalıdır. Kilo alınırsa yemek kısılmalıdır. Bedeni şartlarına (Tadil-i Erkân) uygun olarak namaz kılınmalıdır. Küçültmek için mideye bıçak vurdurmamalı ve cerrah olarak da vurmamalıdır. Rabbimizin huzurunda sağlığımızı koruyup korumadığımızdan sorgulanacağımız da bilinmelidir.

                “Kıyamet günü sağlık dahil bütün nimetlerden sorgulanacaksınız.” (Tekâsür 8)

ALİ RIZA DEMİRCAN

Yorumlar
  1. İrşat ÖZEN dedi ki:

    Bu konuda ki karararın drlara bırakılması daha doğru olduğunu düşünüyorum, ameliyat olmanın gerekliliği tıbbi bir karardır. tüm cerrahi müdahaleler doğal yollardan gelişen hastalıkların cerrahi olarak düzeltilmesidir. En basit ameliyatın ( örnek:sünnet operasyonu) bile hayatı riski vardır. gereksiz ameliyat tabiki haramdır. Obesite hayatı tehlikesi olan bir hastalıktır.artık ikincil bozuklukları ortaya çıkartmaya başlamış belli bir oranın üzerine çıkmış obesitenin tedavisinde mide küçültme ameliyatı Zararı karı hesaplandığında meşru bir yöntemdir.