islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5103
EURO
34,8802
ALTIN
2.431,29
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Milyonlarca Çalışanı Yakından İlgilendiren AGİ Uygulaması

Milyonlarca Çalışanı Yakından İlgilendiren AGİ Uygulaması
27 Aralık 2021 10:09
A+
A-

Milyonlarca Çalışanı Yakından İlgilendiren AGİ Uygulaması

Asgari ücretten verginin kaldırılması sonucunda çalışanlar için AGİ uygulaması da değişti.

Vergi olmayınca iadesi kaldırıldı. Ancak bu destek maaşların içinde yer alacak. Detayları yayınlanacak olan tebligat netleştirecek.

4.253 liraya çıkmış oldu

Bu yıl çalışanlar açısından çok önemli kararlar peş peşe alınıyor. Özellikle asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki tarihi zam ile birlikte yeni net ücret 4.253 liraya çıkmış oldu. Ocak ayından itibaren en düşük ücret olarak bu rakam uygulanacak. Ancak bu yıl asgari ücretin en önemli özelliği vergisiz olması. Daha önce apartman görevlileri için uygulanan vergisiz asgari ücret tüm işçilere uygulanmaya başladı.

Ayrıca asgari ücretin üzerinde maaş alanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım da vergiden muaf tutuldu. Bu durum hem çalışanlara hem de işverenlere önemli bir desteği de beraberinde getirdi. Tüm maaşlarda brüt 5004 liralık kısım vergisiz olacak gelir ve damga vergisi ödenmeyecek.

Çalışanlara geri iade edilecek

Verginin kaldırılması yıllardır uygulanan Asgari Geçim İndirimi( AGİ) sistemini de değiştirmiş oldu. Çünkü Asgari Geçim İndirimi bir tür vergi iadesi olarak uygulanıyordu. Devlet ücretlerdeki gelir vergisinin bir kısmını çalışanlara geri iade ediyordu. Bu iade edilecek tutar geçerli brüt asgari ücretten hesaplanıyor ve çalışanın medeni durumu ile çocuk sayısına göre belirleniyor.

AGİ uygulaması değişmiş oldu

Gelinen son noktada işçiden alınan bir vergi olmadığı için bir iade de söz konusu olmuyor. Böylece AGİ uygulaması değişmiş oldu. Bu destek bekar işçilerde olduğu gibi ücretin içinde kalacak. Ancak asgari ücretten daha fazla maaş alanlar için de benzer bir durum ortaya çıkmış oldu. Onlar da asgari ücret kadar kısım için gelir vergisi ödemeyeceği için iade durumu ortadan kalkacak. Burada sistem bu şekilde yasalaşsa da uygulamayla ilgili çıkartılacak tebliği beklemek lazım. Bu tebliğ tüm detayları ortaya koyacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.