Ekonomi

Milyonların Beklediği Kritik Tarih Belli Oldu!

2023 yılının ikinci yarısında yapılacak olan asgari ücrete ara zam için, Asgari Ücret Komisyonu’nun 13 Haziran’da toplanacağı bildirildi. Peki, ara zammın beklendiği ‘asgari ücret’ nasıl belirleniyor?

Asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenebilmesi için Asgari Ücret Komisyonu’nun yapacağı ilk görüşmenin tarihi belli oldu. Milyonların beklediği asgari ücrete ara zam için Komisyon, ilk toplantısını 13 Haziran’da gerçekleştirecek.

2023’ün ilk 6 ayı geride kalırken milyonların gözü belirlenecek olan asgari ücret rakamına çevrildi. Yaklaşık 7 milyondan fazla insanı ve dolaylı olarak da ülkedeki hemen hemen her vatandaşı ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran’da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

ŞU ANKİ ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ 11 BİN 759 LİRA 

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş.

Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, bin 551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Recent Posts

  • Gündem

İsrail’in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor

İsrail'in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor. İsrail'de Filistinli Çocukların Organları Çalınıyor İddiası Yankı Buluyor…

1 saat ago
  • Gündem

Toplumumuzun Sinir Uçlarıyla Oynayan Diziler

Toplumumuzun Sinir Uçlarıyla Oynayan Diziler Son dönemde televizyon dizilerinde dinî değerlerin istismar edilerek, dindar kesimlerin…

2 saat ago
  • Gündem

CENTCOM: Gazze’de Geçici Limanın Kurulumu Tamamlandı

CENTCOM: Gazze'de Geçici Limanın Kurulumu Tamamlandı ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İsrail'in 7 Ekim'den bu…

3 saat ago
  • Gündem

KATİL İSRAİL’DE TÜRKİYE PANİĞİ!

Ankara'dan verilen mesaj, İsrail'de geniş yankı uyandırdı. Türkiye'nin davaya katılacak ülkeler arasında yer alacağı belirtildi.…

4 saat ago
  • Makale

İÇİMİ HÜZNE BOĞAN ÜLKE AFGANİSTAN’DAN SELAM VAR

Dönemsel olarak Rusya ve Birleşik Amerika’nın başı çektiği Batı koalisyonunun işgali sonucunda etnik ve bölgesel…

4 saat ago
  • Makale

Melik’in Rüyası ve Hz. Yûsuf’un Ekonomik Kriz Yönetim Önerileri

Melik’in Rüyası ve Hz. Yûsuf'un Ekonomik Kriz Yönetim Önerileri Bu yazı, Yûsuf suresi 47-49. ayetlerine…

4 saat ago