islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5851
EURO
34,6875
ALTIN
2.525,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mirat Haber’den: Sosyal medya sorunumuz

Mirat Haber’den: Sosyal medya sorunumuz
Mirat Haber Ajansı

Cumhur ittifakı üyesi, eski başbakan yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşlerinin Twitter tarafından sansürlenmesi, Türkiye için soğuk duş oldu. Gelmesi kaçınılmaz bu hamle aslında geçen aylarda dünyanın en güçlü kişilerinden ABD başkanı için uygulanmış, iletileri sansürlenmiş, en son geçen ay ebediyen Twitter’dan atılmış ve 20 yıllık ileti geçmişi çöpe atılmıştı.

En güçlüsünden en zayıfına Jack Dorsey d iye küresel elitlere hizmet eden Ned Kelly sakallı bir Amerikan vatandaşının sahip olduğu ve her konuda tek taraflı karar veren bir ticari şirketin elindeyiz. İstediği yazışmaları ön plana çıkaran, istediğini gizleyen, eğer kişi küresel elitlere yakınsa onun etkisini artıran, kendi kararına göre sansür uygulayan, İsrail aleyhtarını ihbar eden, Türkiye aleyhtarı teröristi koruyan, İstanbul ya da her hangi bir Anadolu kenti yazarsanız orayla ilgili sapıkları ön plana getiren bir ortam. 

Vatandaşlar olarak bu firmaları adeta melekler gibi görüyor ve hiç sorgulamadan teslim oluyoruz. Sadece Twitter da değil. İletişimde 50 yıldır e-mail protokolü uygulanmakta. Bunun uluslararası kuralları ve güvencesi var. Ama Whatsapp ortamını güvenli görüp bunu esas alıyoruz. Oysa Whatsapp istediği şekilde aktatır, siler, geciktirir, paylaşır, hiç bir etkiniz yok. Ama buna teslim oluyor, adeta e-maili geri, onu ileri zannediyor, en hassas iletişimleri buradan yapıyoruz. Halbuki esaretin moderni olmaz.  Facebook da aynı şekilde. Bir sabah bütün verilerimize ve hesabımıza el konmuş bulabiliriz.

Bu nedenle sosyal medya ve her tür iletişim yerli, milli, siyasi, meclis yasalarına tabi, mahremiyeti koruyacak şekilde olmalıdır. Bu konuda Çin, Rusya 20 yıldır kendi düzenlemelerini yaptı ama biz teslimiyeti seçtik. Bugün çok geç biçimde alternatiflere yöneliyoruz ama hem yetersiz hem çok geç. Kendi ortamımızı ama insandan yana, insan hakkını koruyacak şekilde yeniden tasarlamalı ve 2021de yürürlüğe koymalıyız.

FETÖMETRE nasıl aylar içinde geliştirildiyse, Temmuz’da düşünüldü, Ağustos’ta tasarlandı, Eylül’de Paşaya verilip ilk toplantısı yapıldı, Ekim’de yazılmaya başlandı, Kasım’da ilk veriler yüklendi, Aralık’ta ilk cevaplar alındı, 6 ayda ortaya çıkıp ülkemizde kriptoları saptamaya başladıysa, TÜRK SOSYAL MEDYA ORTAMI da 2021 içinde aynı kararlılıkla hazır hale getirilebilir. Zaman kaybetmeyelim, Erdoğan’ın bile sansürlenip ortamdan atılması an meselesi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.