islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Mısır’da bir önceki yıla göre yüzde 300 artışla, Müslüman ülkelerde en çok infaz yapan ülke

Dünyada en çok infaz yapan üçüncü ülke olan Mısır’da infazlarda yüzde 300 artış oldu.

Mısır’da bir önceki yıla göre yüzde 300 artışla, Müslüman ülkelerde en çok infaz yapan ülke

Dünyada en çok infaz yapan üçüncü ülke olan Mısır’da infazlarda yüzde 300 artış oldu.

Mirat Haber Ajansı

Dünyada en çok infaz yapan üçüncü ülke olan Mısır’da infazlarda yüzde 300 artış oldu. Korkunç istatistik, dün Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan ölüm cezasıyla ilgili yeni bir raporda ortaya çıktı. Hak izleme örgütü, 2020 yılında 18 ülkede 483 infaz kaydederek 2019’a göre yüzde 26 düşüş kaydetti, bu son on yılda kaydedilen en düşük rakam. 2020’nin sonunda en az 28.567 kişi idam cezasına çarptırıldı ve kafa kesme, elektrik çarpması, asılma, ölümcül iğne veya ateşle karşı karşıya kaldı. Ancak Mısır’da sadece 2020 Ekim ve Kasım aylarında 57 infaz oldu. O sırada Af Örgütü rakamları korkunç bir infaz çılgınlığı olarak eleştirdi. 2019’un tamamında Mısır’da gerçekleşen infazların iki katıydı.

Mısır’da sadece Ekim 2020’de 15 siyasi tutuklu idam edildi. Darbe lideri Abdül Fettah El Sisi’ye dönen idam cezası kullanımı arttı. Mısır’daki mahkumlar genellikle toplu yargılamalarda yargılanıyor ve daha sonra kanıt olarak kullanılacak itirafları elde etmek için işkence görüyor. Şu anda Sisi rejiminin yaklaşık 60.000 siyasi tutsağı olduğu tahmin ediliyor. Küresel perspektifte, ilk beş uygulayıcıdan dördü Orta Doğu’daki ülkeler. Rapora göre, 2020 yılında dünya çapında kaydedilen 483 infazın yüzde 88’ini İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan oluşturuyor. Çin dünyadaki bir numaralı infazcı, ancak oradaki ölüm cezasına ilişkin veriler devlet sırrı olarak sınıflandırılmış. Suudi Arabistan’da infazlarda yüzde 85, Irak’ta yüzde 50 düşüş oldu. İran en az 246 infaz gerçekleştirdi ve Çin’den sonra ikinci oldu. İran’da idam edilenlerden üçü, suçu işledikleri iddia edildiğinde 18 yaşın altındaydı. Af raporuna göre Umman ve Katar yıllardır bilinen ilk infazlarını gerçekleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.