islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3792
EURO
34,6801
ALTIN
2.400,83
BIST
10.043,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

MISIR’DA KAMU ŞİRKETLERİNE TASFİYE KARARI

MISIR’DA KAMU ŞİRKETLERİNE TASFİYE KARARI
6 Nisan 2024 09:00
A+
A-

Mısır’da geçtiğimiz yıllarda uygulanan kamu kurum ve kuruluşlarının özelleştirilmesine yönelik kararlar, yapılan yolsuzlukların yanı sıra çalışanların büyük bir kısmının işten çıkarılması nedeniyle tartışmalıydı. Bu sırada gerçekleştirilen özelleştirme faaliyetleriyle elde edilen gelirler yeni sermaye ise yeni varlıklarının oluşturulmasına değil, devletin genel bütçe açığının kapatılmasına, bu şirketlerin borçlarının ödenmesine, özelleştirilen şirketlerde çalışanların aidatlarının ödenmesine yönlendirildi.

Geçtiğimiz aylarda da Mısır’daki bazı fabrikalar büyük sorunlar yaşamıştı. Belli sürelerle çalışmaları durmuş, sonradan izin verilmiştir. Bu ise Mısır’ın ekonomik kriz yaşadığı dönemde hükümetin fabrikaları tasfiye etme niyetine ilişkin şüpheleri artırmıştı.

Tasfiye edilen, yönetimleri değiştikçe zarar oranları gibi borçları da artan, dolayısıyla kamuoyu önünde satışa ya da kısmi özelleştirmeye değil, tasfiyeye hak kazanan şirketler konusunda ise bir yandan şüphe uyandıran durumlar olduğu belirtiliyor. Ekonomik ve sosyal açıdan meydana çıktığı belirtilen bu durumlar şunlardır.

Öncelikle tasfiye dilen şirketlerin çoğunluğu 1950’li ve 1960’lı yıllarda kurulmuştur. Ve hem hakiki hem de stratejik ürünler sağlıyorlardı. Dolayısıyla bu, Mısır’ın demir ve kağıt olmak üzere iki önemli unsurun ticaretinde sıkıntı çektiğini düşündürüyor. Çünkü hükümet bu alanlarda faaliyet gösteren iki önemli şirketi tasfiye etmiş bulunmakta. Nitekim istatistik merkezinden yayınlanan 2023 yılı verilerine göre de inşaat demiri ticaretinin dengesinde yaklaşık iki milyar dolarlık açık ortaya çıkmakta. Kağıt ticaretinde de Mısır için aynı durumlar söz konusu..

Öte yandan Mısır‘da kamu projelerinin özelleştirilmesi ve tasfiyesinden kaynaklanan önemli birtakım olumsuz sosyal sorunlar birbiri ardınca gelmektedir. Bunlardan biri de işten çıkarılan işçilerdir. Son birkaç yılda tasfiye edilen üç şirkette işçi sayısı yaklaşık 9,5 bin işçidir. (National Cement Company, Iron and Iron and Steel Company ve Rakta Paper Company)

Bu kararlar, Mısır’ın boğucu bir ekonomik ve finansal krizden muzdarip olduğu bir dönemde geldi. Buna mukabil özel sektör de bu işçileri işe almaktan ve maaş ödemekten kaçıyor.

İşten çıkarmalar konusunda, hükümet şirketleri özelleştirmek, tasfiye etmek için işçilerden kurtulmak gibi bir adım atıyor. Diğer taraftan işten çıkarılan işçileri yeniden işgücü piyasasına dahil etmek amacıyla rehabilite edecek programları geliştiremiyor.

Tasfiye edilen şirketler, miktar ve nitelik bakımından yerli üretimin önemli bir payını temsil ediyor. Ancak görevlerini yerine getirecek alternatifleri olmadan tasfiye ediliyorlar. Ve yerel pazar bu şirketlerin aldığı paydan mahrum kalıyor. Bu durum ise ülkeyi daha büyük bir dışa bağımlılığa iter. Medya tarafından yapılan gözlemlere göre de bu şirketlerin tasfiye süreci durmayacak, aksine diğer şirketleri de etkileyerek devam edecek.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

https://www.aljazeera.net/ebusiness/2024/4/1/%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%D8%B5%D9%81%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%85%D8%A9-%D9%81%D9%8A-%D9%85%D8%B5%D8%B1-%D9%85%D8%A7

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.