islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3869
EURO
35,2153
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“PORTAKAL ÇİÇEĞİNİ BİLİR MİSİNİZ?”

“PORTAKAL ÇİÇEĞİNİ BİLİR MİSİNİZ?”

O gece melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.
O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (KADİR suresi 4-5)

Kainatı tüm güzellikleri ile yaratan, sonsuz kudretine yakışan ihtişamla donatan, yeryüzünün ve gökyüzünün hazinelerini bize cömertçe sunan Allah ne yücedir. O Allah ki Samed’dir, tüm övgü ve tesbihat O’nadır, Ehad’dır, birdir, yeganedir, tektir. Göklerin ve yerlerin orduları onundur. Ancak ona dua edilir ve kulluk ancak o sultanın makamına yapılır.

Yeryüzünde ve gökyüzündeki sayısız nimetlerin her biri bir ayet olur insana. İdrake şifa olur, akledene ibret, hissedene zikir, fehmedene ahsen-i takvimde model olur. Ebû Mûsâ el-Eşarî -radıyallahu anh-‘dan rivayet edildiğine göre, rahmet peygamberi efendimiz buyurur ki salli alen nebii:
Kuran okuyan Mü’min turunçgiller gibidir. Kokusu hoş, tadı güzeldir.
O vakit biz de bir sual ile hadisi şerifi tefekküre davet edip hikmete ram olalım.
“Portakal çiçeğini bilir misiniz?”
“Bilmem!” der gibisiniz.
“Nasıl bilmezsiniz? Bilmeniz lazım ki resulün hadisi şerifini yine yeniden fehmedelim. Portakal diyip geçmeyelim. Nimette bizden okumamız beklenen kevni mesajı daha derin hissedelim.”
“Portakal çiçeği, aynı anda olgunlaşmış meyvesi ile birlikte açan tek çiçektir.
Meyve ile çiçek aynı anda, aynı daldadır.”
Kokusu; ruha ve bedene esenlik dolduran, sanki cennetten bir armağandır.
Tadı ise efendimizin övgüsüne mazhar olmuş makamdadır.
Aynı dalda meyvesi ile lezzetli tazecik şifanın, kabuğu enfes reçellerin sıcak iklimde soğuk meyve suları ile serinleten kış aylarında sıcacık oraletleri ile keyifli, leziz içimi, mis gibi kokusu ile içinizi ısıtan bereket timsali bir bitkidir.
Ya o aynı dalda masum ve büyüleyici kokusu ile çiçeklerine ne demeli? Mis gibi kokusunu içinize çektikçe size tazelik veren, ruhunuza umudun diriliğini, gelecekteki yeni ve taze nimetleri ile hizmete devam ettiğinin müjdesini hissettiren ayeti ile aynı dalda ana ve akıp giden zamana çok boyutlu hizmetin timsali…

İşte her iklim, her mevsim, her mekan ve anında etrafa şifa olacak Kur’an ahlaklı mümin gibi….
Geçenlerde Hadis İlminin değerli ismi Üstad Prf.Dr.Mehmet Görmez hocamızın ‘İslâm Düşüncesinde Usûl ve Metodoloji’ başlıklı çalışmalarında şöyle veciz bir insan tanımı okumuştum. Portakal hadisindeki Kuran okuyan Müslüman timsalini ve portakal çiçeğindeki saklı ayetin izlerine ne de güzel ışık tutuyordu. Bir kaç kez okudum. Buyurun birlikte okuyalım:
‘’İki çeşit insan vardır: ebter insan ve kevser insan. Ebter insan; tek yönlü, tek boyutludur. Maddi insandır. Rahmet ve bereketten yoksundur. Kevser insan; çok yönlü, çok boyutludur. Rahmet ve bereketi boldur. Zahir ile bâtını birleştirir.
İki çeşit insan vardır: alet insan ve ayet insan. Alet insan; varlığa ve kâinata araçsal bir gözle bakar. Ayet insan; varlığı ayetler üzerinden okur. Her ayetin arkasında bir hakikat, her işaretin arkasında bir güzellik görür.’’
İnsan ve insansı arasındaki ince çizgiyi, Müslüman olmuş fakat Mümin de olunması gereken o latif ayrıntının işaret levhalarını okutan ne latif bir anlatı idi.

Kuran okuyan Mü’min turunçgiller gibidir, kokusu hoş, tadı güzeldir. Şu halde nerede en güzel çiçekleri açacaksak hoş kokular saçacaksak orada kök salmak için Kur-an’la yol alarak ibadetle ve dualarla Ramazan-ı şerif fırsatı kaçmadan ihya etmenin nasibini dileyelim.
“Öğrencilerinize hiçbir şey öğretmeyin, düşündürün çünkü düşünmeye başlarlarsa zaten kendi çabalarıyla öğreniyorlar ve emek sonucu öğrenilen bilgi en kalıcı bilgi olur. Asla silinmez.” diyen Socrates ne güzel söylemiş. Haydi düşünelim tüm bu güzel yönergeler ile o vakit bizler de!

Ramazan-ı Şerif ki -Kur-an bu mübarek ayda indi.- bu kutlu ay, ayların sultanı ilan edilerek adeta Müslüman’a pirim olarak ihsan edildi. Kuran-ı çokça okuyarak meyvesinden bol bol istifade etmek, şifasını almak teşvik edildi. Eş zamanlı olarak salih işlerin ve ibadet rükünlerinin makamında coşarak hoş kokular saçan portakal çiçeği timsali; göze, gönle, sadra şifa halleri ile Mümin’in serpilip bir yılı kuşatacak müjdeyi taşıması ve buna davet edilmesi ne kadar manidar değil mi? Emsalsiz değerdeki son on gününde ‘’ O gece melekler ve Ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.

O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.’’ çağrısı ile Cebrâil (as),“meleklerin ileri gelenleri, meleklerin dışında Allah’ın görünmez ordularından bir ordu eşliğinde kozmik tevhid sefonisinde, kosmosun ilahi musikisinin armonisinde, o eşsiz orkestranın kıymetli bir ferdi olmaya davet edilmek de az şey değildir? (Râzî, XXXII, 34; Şevkânî, V, 555
Meleklerden gruplar halinde inen, gecenin başından itibaren şafak sökünceye kadar müminlere selâm veren topluluğun, selamlama merasimine katılmak ve selamlarını alabilme bahtiyarlığına ulaşmak fehmedene ne çok şey anlatır değil mi?

Bir yıla yansıyan değişim ve dönüşüm için bu fırsat gecenin karanlığı çekilinceye kadar devam eder. Kadir gecesinde Allah Teâlâ rahmân ismiyle tecelli eder. Bu tecelli en az bir yıl boyunca genel esenliğin devamını sağlar, düzeni ve dengeyi koruyarak insanın fıtrat üzere kalmasına katkı sağlar. Ne mutlu onu ihya edene!

İşte tam da bu sebeple o eşşsiz model rahmet peygamberi efendimiz ramazanın son on gününe girildiğinde dünyevî işlerden uzaklaşıp mescidde itikâfa çekilir, vaktini daha çok Kur-an, ibadet ve tefekkürle geçirirmiş (Buhârî, “İ‘tikâf”). Dolayısıyla nerede en güzel çiçekleri açacaksak hoş kokular saçacaksak orada kök salmak için Kadir gecesini Kur-an’la yol alarak ibadetle ve dualarla ihya etmenin nasibini dileyelim.

Hz. Âişe annemiz bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber’e sormuş, o da “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet, de.” şeklinde cevap vermiştir.(Tirmizî) Şu halde hiçbir ibadetimize itimat etmeden kibirden arınmış bol tövbeli haller ile Rahman’a divan durmaya gayret edelim. Şeytan, ateşe güvenip kibirlendiği için o güvendiği ateşle cezalandırılacağı yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de belirtiliyor.

Kişi, fani olarak neye güvenir, hangi ibadeti ile kibirlenirse o çok güvendiği şey onun cehennemi olabilir, o müstağni duygunun afeti ile cezalandırılabilir.
Son olarak Resûlullah (s.a.v.)’in kabri önünde dua ettiği rivayet edilen bir bedevinin o güzel duası ile yazımızı bitirelim:
“… Yâ Rabbi! Bu senin habibin, ben de kulunum. Şeytan da düşmanın.
Eğer beni bağışlarsan habibin sevinir, kulun kazanır, düşmanın üzülür.
Beni bağışlamazsan habibin üzülür, düşmanın sevinir, kulun helak olur.
Yâ Rabbi! Sen habibini üzmekten, düşmanını sevindirmekten, kulunu helak etmekten daha cömertsin.
Yâ Rabbi! Araplar arasında asil insanlar vefat ettiklerinde kabri başında kölesini azat etme geleneği vardır. İşte Alemlerin Efendisi vefat etti. Kabri başında Beni cehennemden âzâd et.”(Tirmizî, 14)

Kalbi sevgiye, merhamete, güzele ve iyiye açık olanlara selam ve duamız baki olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun.

 

Hatice Şebnem Diktürk 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET
Yorumlar
  1. Hakan Dinc dedi ki:

    Masallah…Rabbim ilminizi arttirsin…
    Hakan Dinç

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Allah razı olsun.Ecmain.

  2. Hüriyet dedi ki:

    Âmin Allah Azze ve Celle kabul etsin. Bu güzel bilgileri edinmemize ve bu güzel duyguları hissetmemize öncü olduğunuz için minnettarız. Bedevinin duasına bizler de talibiz ,ne güzel bir örnek ne de güzel bir dua Ya Rabbi ! Sen habibini üzmekten ,düşmanı sevindirmekten ,kulunu helak etmekten daha çökersin.Bizleri helak etme .Âmin âmin Ya Muin

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      BİR GECE,
      Kadirli gece,
      hayırlı gece,
      ecirli gece,
      fecirli gece,
      cibrilli gece,
      melekli gece,
      felekli gece,
      emirli gece,
      selamlı gece,
      barışlı gece,
      yarışlı gece,
      varışlı gece,
      gizli gece,
      gizemli gece,
      bilmece,
      BİN GECE… İlahiyatçı Prf.Dr. Bünyamin Erul

  3. Hiç dedi ki:

    Amin amin yerden göğe amin çok sevgili ve kıymetli kardeşim benim. Rabbim hepimize ihsanina lütfuna keremine mazhar olmayı nasip etsin inşaAllah. Allah katında makbul, derecesi yükseklerden olasın…

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Teşekkür ederim kuymetli ablacığım Allahümme Amin Ya Muin

    2. Nurten Avşar dedi ki:

      Allah razı olsun hocam yüreklerimizi Kuran kokusuy ferahlatıp yolumuzu vahyin ışığıyla aydınlattığınız için çok teşekkür ederim

  4. Shmet Sula dedi ki:

    Gerçekten de bir Kadir Gecesi rahmet ve bereketi olmuş… Tek kalemde 86 yıllık nasihatler hükmünde… Minnetle… 🙏🤲🤲🤲

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Teşekkür ederim Ahmet Üstad. Rahmet ve selamet iklimi sarsın daima göğünüzü.

  5. Melike dedi ki:

    SEVGİLİ SAYGİ DEGER HOCAM COK GUZEL YAZİYA DEGİNMİSSİNİZ ALLAH SİZDEN RAZİ OLSUN HOCAM HOCAM BİR AN SOYLE DUSUNDUM HOCAM SİZ PORTAKAL AGACİSİNİZ İSLAMİ YASAMAMİZA VESİLESİNİZ BİZLERDE AGACİN YANİ PORTAKAL CİCEKLERİYİZ HER İKİSİDE İSLAMİ TEMSİL EDİYOR VE. YASAMAYA. CALİSİYORUZ. DİYE HOCAM SİZ VE TUM ARKADASLARİM PORTAKALİN ÇİÇEKLERİ GİBİ KOKUYORSUN VE KOKUYORLAR. ARKADASLARİM HOCAM ALLAH İSİNİZİ RAST GETİRSİN RABBİM DAİMA ELİNİZE YUREGİNİZE BEDENİNİZE GUC KUVVET VERSİN İNSAALLAH RABBİM ONUNUZU VE YOLUNUZU ACİK EYLESİN RABBİM İNSAALLAH SELAMETLE KALİN İNSAALLAH HOCAM

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Rabbimiz layık eylesin kıymetli kardeşim

  6. Nurten Avşar dedi ki:

    Allah razı olsun hocam yüreklerimizi Kuran kokusuy ferahlatıp yolumuzu vahyin ışığıyla aydınlattığınız için çok teşekkür ederim

  7. Melike dedi ki:

    HOCAM COK. ANLAMLİ YAZİYA DEGİNMİSSİNİZ VE HOCAM COK ORNEK ALİNACAK BİR YAZİDİR. MESELA EHLİ SOHBET GURUBUMUZ CİCEK GİBİ KOKUYOR CUNKU PEYGAMBER EFENDİMİZİ. TEMSİL ETTİGİMİZ İCİN RESULUN UMMEDİ OLDUGUMUZ İCİN MİS AMBER PORTAKAL CİCEGİ KOKUYORLAR HERBİRİ BİR CİCEKTİR HOCAM SENİ VE ARKADASLARİMİ COK SEVİYORUM ALLAH BİZLERİ O KOKUDAN SANKİ PORTAKAL AGACİNİN. ONUNDEN HER GECTİGİMDE MİS GİBİ KOKUYOR VE BEN CENNETİN KOKUSUNU İÇİME CEKERCESİNE. KENDİMDEN GECİYORUM HOCAM BEN RESULUMUN NASİL COK GUZEL KOKTUGUNU. COK MERAK EDİYORUM BEN KUCUKLUGUMDEN BEEİ GÜL GİBİ KOKTUGUNU DUYUYORUM AMMA SANKİ BU PORTAKAL CİCEGİDE. RESULUMU BANA HATİRLATİYOR CUNKU COK GUZEL BİR KOKUDUR. HOCAM YAZİNİZİN DAİMİNİ. NASİP EYLESİN İNSAALLAH RABBİM HOCAM BİZLERİ BİLGİLENDİRİYORSUNİZ RABBİM ECRİNİZİ ARTTİRSİN İNSAALLAH HOCAM rabbi M DEDİGİNİZ GİBİ SENİ VE BİZLERİ. KİBİRDEN BOBURLENMEKTEN BUYUKLENİP HADDİ ASMAKTAN VE KUCUMSEMEKTEN KUCUK GORMEKTEN VE TUM KOTULUKLERDEN VE KUCUK BUYUK GUNAHLARDAN SENİ VE BİZLERİ HOCAM RABBİM KORUSUN VE KOLLASİN BİZLERİ AF EYLESİN İNSAALLAH BİZLERE RESULUMUZ GİBİ BİZLERDEN SOKAYETCİLERDE RAZİ OLSUN BİZLERE MERHAMET VE SEFEAT. EYLEYESİN İNSAALLAH RABBİM BİZLERİ SENSİZ BİRAKMA ALLAHİM BUTUN GUNAHLARİMİZİ BAGİDLA YARABBİM BİZLERİ ESİRGE CEHENNET NARİ ATASİNDAN RABBİM NE OLURSUN. ALLAHİM

  8. Elif kurt Acun dedi ki:

    🤍 güzel yazı emeginize sağlık 🌼🌼🌼

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Teşekkür ederim kardeşim

  9. Hamiyet gezer dedi ki:

    Aminnn Allah razı olsun kalemine diline sağlık rabbim bizleri bağışlasın habibine layık ümmet eylesin Aminn

  10. Dilek ÇETİNKAYA dedi ki:

    Çok değerli hocamız Şebnem Diktürk kalemine sağlık affedilmeyi öyle güzel bir yere bağlamışsın ki afetturmemek için sebep bırakmamışsın.Müslümanın hep ümitvar olması gerektiğinin altını çizmişsin.Selam olsun sana ve ailene…
    Dilek Çetinkaya

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Afvu mağfiret kapılarından dalış yaparak kendimizi O eşsiz bağış sahibine affettirebilirsek düğün bayram bize…

  11. Yusuf Koçak dedi ki:

    Hocam, elinize sağlık bu güzel dualar için. Bir husus var ki, hep öyle bildim ne dersiniz? Kadir Gecesi tekrarlanan bir gece değildir. Bir kez olmuştur. Kur’an indirilmeye başlanmıştır. Bildiğimizin kısaca özeti bu. Sizce tekrarlanır görünüyor, nedendir?

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Böyle bir görüş de var
      Fakat
      İtikaf Sünnetindeki hikmet yahut maksat, gizli olan bu mübarek geceyi “banko” idrak edebilmiş olmaktır.
      Şayet denildiği gibi olsaydı, Hz. Peygamber ve sahabe son on gecede, tekli gecelerde aramazlardı…
      Selam ve dua ile kalınız

  12. Hazal Taşçı dedi ki:

    Maşallah çok güzel değinmiş çok güzel açıklamışsınız Şebnem Hanım.Rabbim sizden razı olsun.İki cihanda da saadet ehli eylesin inşallah🤲

  13. Ayşe Ataşer dedi ki:

    Allahcc razı olsun hocam. Adana ve portakal çiçeği. Muhteşem..Rabbim bu dünya yı hakkı ile yaşayıp geçenlerden eylesin inşallah.

  14. Sezgin dedi ki:

    Ne güzel yazı, ne güzel alıntılar, dualar. Bir anda birkaç kaynaktan ve güzel kaleminizden ne güzel aydınlandık. Rabbim razı olsun.

  15. Serap dedi ki:

    Allah razı olsun yani desenize kadir gecesi portakal çiçeği festivali.

  16. Emine karakuş dedi ki:

    Allah hayırlara vesile etsin hocam bir portakal çiçeği olabilmek dileğiyle amin

  17. Fetullah YAZICI dedi ki:

    Maşallah.. Allah kaleminize güç, ilminize bereket versin inşallah..

    1. Hatice Şebnem Diktürk dedi ki:

      Ecmain Fethullah hocam .
      Allah razı olsun.