islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Mizah ve Din

Mizah ve Din

Dinimiz mizahı benimser ama ancak belirli sınırlar içinde.

Mizah insan düşüncesi, iletişimi ve uygarlığının önemli bir unsurudur. Tıpkı rüyalar gibi insanın önemli temel bir unsurudur ancak bilimsel olarak tanımlanabilmiş değildir. Neyin mizah olduğu, neden güldüğümüz, net değildir. Tebessüm ya da kahkahayı hangi formülle elde ettiğimiz konusunda da uzlaşılan bir teori yoktur.

Mizahı, daha doğrusu kimseyi kırmayan zarif latifeyi, Peygamberimizin de söylemlerinde kullandığı bize nakledilmiştir. Onun vakur güzelliğinin parçası olarak gül kokulu Allah Resulünün gülümseyen bir peygamber olduğunu biliyoruz.

Ancak nükte, latife, düzeyli mizah, sonra dikkat edilmediğinde, akılsızlık yapıldığında çirkin, hatta şeytani bir noktaya geçebilir. Mizah, alaya dönüşebilir. Kuran-ı Kerim’de aklınca mizah yapan, ancak amacı peygamberleri küçültmek olan alaycılık olan çirkin insanlardan bahsedilmekte, onların kaş gözle birbirine komik jestler yaparak Mümin insanları aşağılamalarından bahsedilir.

Müslümanları küçültmek ve onların Allah’a çağrısını etkisizleştirmek için günümüzde ve ülkemizde de şeytani mizah kullanılmaktadır. Mizah dergileri, karikatürler, Aziz Nesin tarzı edebiyat, Gırgır ekolü yazılar, Devekuşu Kabare tipi komedi tiyatroları, Müslümanlarla, din insanlarıyla alay etmeyi hedef alır. Şeytani mizah İslamiyeti tezyif amacıyla kasıtlı ve metodik olarak kullanılır.

Kuran-ı Kerim’in uzak durulmasını ortaya koyduğu çirkin mizah, dinin komedi malzemesi olarak kullanılmasıdır. Ancak ne yazık ki günümüzde ve ülkemizde ben Müslümanım diyen insanlar, hatta din görevlileri, kendi dinlerini bir alay ve eğlenceye dönüştürebilmektedirler.

Yılışık yılışık “caiz midir hocam” diye espiri patlatanlar, namazla ilgili matrak geçenler, Oflu hoca fıkraları anlatanlar, Kuran uyku getirir diye güldürenler, ayetlerle komedi yapanlar, hatta daha da ileri gidip Cennet veya Cehennem fıkraları, haşa Yüce Rabbimizi konuşturan sözde komiklikler, Allah’ın adını, İnşaAllah kelimesini, maşaAllah güzel sözünü güldürmek için kullananlar hem delâlet içindedirler, hem de imanlarının yetersiz olduğunu anlatmaktadırlar.

Bu tür çirkin komikliklere başvuranlara doğru tepki, sözde dindar da olsalar, hoca da olsalar, yine Kuran-ı Kerim’den gelir. Doğru tepki, bir bahaneyle kibar bir biçimde o pis karakterlerin yanlarından ayrılmaktır. 

İftar masası bile olsa, misafirlik bile olsa onları yaptıkları çirkinlikle yalnız bırakmak gerekir. Yeterli sayıda insan ayrılırsa durumu anlarlar. Allah korkusu yani takvaları olmadığından insanlara önem verirler, toplumdan korkarlar ve zarif bir tepki onları kendine getirir. Belki utanır Allah’a dönerler. Allah-u Teala’nın adı, melekler, kitaplar, peygamberler, ahiret, Kader, din büyükleri, ibadetler, mizah konusu olamaz. Güldürü ile din, dine ait kelimelerle komedi, kesin olarak ayrı tutulur, asla karıştırılmaz.

Süleyman Nazif KALAYCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.