islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5825
EURO
34,7736
ALTIN
2.509,60
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Mossad ajanı ve kurum başkanı Kohen Bibi’nin halefi

Mossad ajanı ve kurum başkanı Kohen Bibi’nin halefi

Mirat Haber Ajansı

Siyonist medyada yer alan haberlere göre İsrail’in en uzun süre hizmet veren başbakanı olarak görev süresi bitecek Bibi lakaplı Binyamin Netanyahu geçen yıl yerine geçecek kişi sorulduğunda, İsrail’i yönetmeye uygun bulduğu iki kişinin Mossad başkanı Yosi Kohen ve İsrail’in Washington büyükelçisi Ron Dermer olduğunu söyledi. Netanyahu’nun partisindeki siyasetçilere pek değer vermediği ve zamanı geldiğinde desteğini dışarıdan bir sadık kişinin arkasına atmayı planladığına dair bir işaret olarak görüldü. Dermer ve Kohen, Netanyahu’nun politikasının iki temel direğini ve krize karşı test edilmiş sadık kişiler. Bunların özelliği ABD ile karmaşık ama hayati bir ilişki ve İran rejimine karşı acımasız bir mücadele. Her iki adam da kendi alanlarında lider ve başbakanın tam güveninin tadını çıkarıyor. Dermer, İran nükleer anlaşmasını kötülemek için Netanyahu’nun 2015 yılında ABD Kongresi’ne yaptığı konuşmayı hazırladı. Ayrıca Netanyahu’nun daha sonra Trump Beyaz Saray’la geliştireceği yakın ilişkinin kilit figürüydü. Ancak Dermer, büyükelçi olarak görev süresi sona erdikten sonra siyasi bir kariyer aramaya istekli değil.

Kohen ise siyasi kariyer arıyor. Uzun süredir Mossad operasyonları yapan eski ajanın, geçen hafta İran’ın nükleer silah şefi Muhsin Fahrizade’nin dramatik ölümünün arkasında olduğuna inanılıyor. 2016’da İsrail dış casusluk teşkilatını devraldığından beri, bütçe ve insan gücü açısından hızla büyüdü, operasyonel altyapısını genişletti ve bölgenin şimdiye kadar gördüğü en cüretkar casusluk eylemlerini yaptı. Sünni Arap dünyası ile gelişen ittifakları kurarak dışişleri siyasetini yönlendirdi. Ek olarak, Kohen’in 2018’de İran’ın gizli nükleer arşivini ele geçirme konusundaki cüretkar operasyonu şahsen denetlediği söyleniyor. Kohen, son yıllarda ajansın zorlukları hakkında halka açık görünerek, basına röportajlar vererek ve oturarak uzun süredir devam eden Mossad geleneğini bozdu. diplomatik görevlerde ön sırada, hatta bazen kameraya gülümsüyordu. Kohen, sağcı dindar-Siyonist bir aileden geliyor, sekiz kuşak Kudüslü ve babası İsrailin kuruluşunda cinayetleriyle ünlü Etzel terör örgütü üyesiydi. Başbakanla temel bir kültürel ve siyasi yönelimi paylaşıyor. Bibi, Kohen’in İsrail’in yaklaşan krizlerini güvenli bir şekilde atlatacağını düşünüyor. Fakhrizadeh’in suikastı, eğer gerçekten Kohen’in eseri ise, bu Müslüman dünyadaki kapsamlı İsrail cinayetlerinde yalnızca başlangıç olarak görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.