islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5270
EURO
34,9310
ALTIN
2.432,08
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

MURAT ÜLKER, FEHİM ADAK, ALİ ÇOŞKUN

MURAT ÜLKER, FEHİM ADAK, ALİ ÇOŞKUN
18 Eylül 2023 11:00
A+
A-

Murat Ülker kardeşimizle ilgili birkaç yazı yazdım. Faizini milletimize ödettiği borçlanmalarıyla ve de Tango ve bestecisiyle alakalı özel eğimi ile vesilesiyle. Son yazımda, kazanan şirketlerini halka açmasını, tecrübelerini ve ülkemiz ekonomisi için tavsiyelerini yazmasını istemiştim. Yazılarımdan haberdar olduğunu, kendisi değilse bile saygı duyduğum Ülker ailesini memnun ettiği kanaatindeyim. Bizim dileğimizin etkili olup olmadığını bilemem ama, ülkemiz hayrına yorumlanabilecek  bir açıklaması oldu. Odatv’den okuyalım;

ALİ ÇOŞKUN VE COLA TURKO İLE İLGİLİ  35  TRİLYON CEZA

{ Kolay değil isimli Youtube kanalına konuşan Murat Ülker, dönemin Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un ( COLA TURKO İLE İLGİLİ OLARAK) kendisini çağırdığını ifade ederek şunları söyledi:

“Sanayi Bakanı, babamın arkadaşı olur ismi lazım değil, beni Ankara’ya başbakanlığa çağırdı. Bana, ‘Murat cebimde bir mektup var, seni ABD Büyükelçisi şikâyet ediyor bu nedenle sana küçük bir ceza vereceğiz’ dedi. Çok utandım tabii. Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanlığı, sen de bakansın ne demek ABD Büyükelçisi seni şikâyet ediyor dedim. Böyle bir şey olabilir mi memlekette kanunlar var dedim ama kimse dinlemedi.

Sonra 35 trilyonluk ceza yedik. Artık bizi ne kadar büyük görüyorlarsa 35 trilyonluk ceza verdiler. Devletin karışacağı işe niye giriyorsun denebilir ama devletin kola işine karışacağı kimin aklına gelir? Böyle kurmuşsun, şöyle imalat yapıyorsun diye devletin karışacağı. Bende de biraz delilik var herhalde, gittim devleti mahkemeye verdim. Devlet, Türkiye Cumhuriyeti. Mahkeme 7 yılın sonunda yanlış diyerek cezayı iptal etti. Cezayı ödemedik.}

AMERİKA’NIN BASKISI

Açıklamada, “ceza verildiyse niçin takip edilip tahsil edilemedi” şeklinde çağrıştırdıklarımız var ise de konumuz bu değil; mesele Milli atılımların nasıl engellendiği ve Amerika’’nın yönetimlerimiz üzerinde sonuç veren baskısı.  Hiç şüphesiz bu tür baskılar günümüzde de devam ediyordur.

Murat kardeşin açıklamaları, “Bir Kuşluk  Vaktinde GÜZEL KUL OLMA MÜCADEEM” İSİMİ hatıratımıza da aldığımı bazı çağrışımları yaptırdı, aktarayım_

FEHİM ADAK

{ Fehim Adak Ticaret Bakanı Olmuştu. Merhum Fehim Adak benim için özeldir. İlk sakallı Bakan olarak benim sakal bırakmama vesile olanlardandır. Daha sonraki yıllarda yiğitliğine de tanık olmuşumdur, anlatayım:

Hac organizesinin döviz getiren şirketlerin tekelinden kurtarılması için verdiğim ve öncülük ettiğim mücadele sebebiyle bakanlığı döneminde kendisini ziyaret ettiğimde, benden önceki görüşme nedeniyle pek öfkeliydi.

Beni görünce biraz rahatladı ve anlatmaya başladı. Anlatımlarından hafızamda kaldığına göre yurtdışında çalışan işçilerimize bazı şartlar altında yurda araba getirme imkânı sağlanmış veya sağlanmak üzereydi. Vehbi Koç’ların yetkili avukatı görüşmeye gelmiş ve bu karardan vazgeçilmesini istemiş, ısrar edilmesi durumunda kendisinin bakanlık koltuğundan olabileceği uyarısında bulunmuştu. Onun böyle konuşması Fehim Beyin alevlenmesine yetmişti. Fehim Beyin görüşmenin sonuç bölümüyle ilgili anlatımı da şöyleydi:

– Ayağa kalktım ve koltuğuma bir tekme atarak şöyle dedim: Biz bu koltukta doğmadık ve kalıcı olmadığımızı da biliriz. Bizi koltukla mı tehdit ediyorsunuz? Görüşme bitmiştir, çıkabilirsiniz.

Allah Rahmet eylesin.]

TOBB BAŞKANI  ALİ COŞKUN

Ali Coşkun ile ilgili anım biraz daha özel ama, okuyucuya da Ali Coşkun hakkında bir fikir verebilir nitelikte. Hatıratımızdan okuyalım:

{ Arapça dil pratiğimi geliştirmek için 1990 sonrası yıllarda Tunus’taydım.

Bir işim dolayısıyla Sefaretimize gitmişim. Görüşebildiğim yetkili kişi beni kitaplarım ve televizyon programlarımdan hatırlayarak ilgi gösterdiyse de varlığımızdan haberdar olan sefir alaka göstermedi. Bilmiyorum belki de doğal olan buydu ama, yaklaşık yirmi beş yıl önce şu veya bu amaçla Tunus’a kaç kişi gidiyordu.

Sefarete gidişimden bir hafta sonraydı. Dönüş biletimi almak için THY bürosuna gitmiştim. Daha sonraları milletvekilliği ve Sanayi Bakanlığı da yapmış olan TOBB başkanı Ali Coşkun ağabey, sefirimizle birlikte THY yolları bürosuna gelmez mi? Ali ağabeyle çok yakın iki dost gibi kucaklaşınca, sefirimiz bizi galiba o zaman tanıyabildi.

Ali ağabey çaylarımızı içerken hocam sana bir soru soracağım deyip şöylece söze girdi:

– Ben Mekke’den canlı yayın yapan Nidaü’l-İslâm radyosunu dinliyorum. Mescid-i Haram’dan canlı yayınlar da yapılıyor. Ben de yayınlanan, örneğin akşam namazına Ülkemizde bulunduğum yerden Kâbe imamına uyarak namaz kılıyorum. Bu uyuşum caiz midir?

Ali Beye tam bir cevap veremedim ama soru kafamda yer etti. Birkaç yıl sonra radyo veya televizyon aracılığıyla dünyamızın herhangi bir yerinden Mescid-i Haram’da kılınan namazda, Kâbe İmamına hangi şartlarda uyulabileceğine ilişkin bir makale yazdım.

Bu makaleyi bir akşam İsav’da yapılan bir toplantıda okuyunca, sonraları Milli Eğitim Bakanlığı da yapmış olan Ömer Dinçer Bey kardeşim, itiraz eder gibi olduysa da yaptığım açıklamalar sonrasında söz alıp şöyle deyiverdi: “Ne zaman hayatımıza ışık tutacak yeni bir görüşle karşılaşsak itiraz ediyoruz. Fikri üretimlerin önünü tıkıyoruz.}

ALİ COŞKUN DA BİR AÇIKLAMA YAPABİLSE

Murat Ülker’in açıklaması, şeklen  gıybet haramını içeriyorsa da Ülkemizin  geçmişi ve de geleceği için önemli. Cevap verilmesi gerekir. Ali Coşkun ağabeyimize birileri duyursa da Murat beyin bu açıklaması gerçek mahiyetiyle vuzuh bulsa.

 

Murat Ülker                      Fehim Adak                  Ali Coşkun                 Amerika                         Cola Turka                   35 Trilyon Ceza

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.