
ALMAN MECLİSİ’NDE SKANDAL İFADE: “MÜSLÜMAN ERKEKLERİ ÖLDÜRDÜLER, SOYKIRIM SAYILMAZ”
Almanya Federal Meclisi’nde yapılan Srebrenitsa oturumunda akıllara durgunluk veren bir ifade kullanıldı. Bir Alman milletvekili, 1995 yılında Bosna’da yaşanan ve binlerce Müslüman Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı hakkında “Sadece Müslüman erkekleri öldürdüler, bu soykırım sayılmaz” diyerek büyük bir skandala imza attı. Bu sözler salonda büyük bir tepkiyle karşılandı.
Söz konusu milletvekilinin kimliği henüz netleşmemişken, meclis oturumuna katılan bazı siyasetçiler ve insan hakları kuruluşları duruma sert tepki gösterdi. Avrupa’da yükselen İslamofobinin geldiği boyutu gösteren bu açıklama, Almanya’daki Müslüman toplumlar tarafından da büyük bir öfkeyle karşılandı.
Almanya İslam Konseyi yaptığı açıklamada, “Bu tür ırkçı ve nefret dolu ifadeler, sadece Boşnak şehitlerin hatırasına değil, aynı zamanda insanlığın ortak vicdanına da hakarettir” ifadelerini kullandı.
1995 yılında Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçleri, Birleşmiş Milletler korumasındaki Srebrenitsa bölgesinde 8 binden fazla Boşnak erkek ve çocuğu sistematik biçimde katletti. Bu katliam, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler tarafından açıkça “soykırım” olarak tanındı. Ancak Almanya’da bir milletvekilinin bunu küçümseyen açıklamalarda bulunması, Avrupa’daki çifte standardın yeni bir örneği oldu.
Bu açıklama, Avrupa’da son yıllarda artan İslam karşıtlığının bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Özellikle Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerde siyaset sahnesinde İslamofobik söylemlerin daha fazla yer bulması, Müslüman toplumların güvenliğini tehdit eder hâle geldi.
İnsan hakları savunucuları, Alman parlamentosunun bu açıklamaya sessiz kalmaması ve milletvekilinin özür dilemeye zorlanması gerektiğini belirtiyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube