islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3669
EURO
34,9566
ALTIN
2.325,55
BIST
9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Müslüman Güney Asya Tekstili Zor Durumda

Müslüman Güney Asya Tekstili Zor Durumda
26 Mayıs 2020 05:06
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Milyonlarca Asyalı Müslüman’ın hazır giyim işçisinin geçim kaynağı fason tekstil endüstrisi, ünlü moda markalarının iptallerinden sonra tehlikede. Sendikalar, araştırmacılar ve kampanyacılar, koronavirüsün genellikle istismarla suçlanan bir endüstrideki iş haklarının kalkmasına yol açabileceğini belirtti. Dünya çapında kapanan mağazalar sebebiyle satışlar düştüğü için, birçok Batılı perakendeci Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerdeki tedarikçilerden yaptıkları siparişleri iptal etti veya aşırı indirimler talep etti ve bu da birçok işçinin ücretsiz çalıştırılmasına veya işten çıkarılmasına yol açtı.

Moda  endüstrisinin içinde olan  ve birçok gözlemcisine göre, daha fazla marka sorumluluk almadıkça krizi atlatmak mümkün değil. Dünyanın önde gelen moda perakendecilerinin 27’sini analiz eden İşçi Hakları Konsorsiyumu’na  (WRC) göre, Adidas, H&M ve Zara sahibi Inditex gibi önde gelen şirketler bitmiş veya halen üretimde olan tüm siparişler için tam ödeme sözü verdi. Ancak ABD merkezli izleme grubu, bu firmaların büyük bölümünün sözleşmelerinde böyle bir taahhütte bulunmadığını tespit etti. Üreticiler, batılı alıcılarla pazarlık yapamadıkları için hayal kırıklığı yaşadıklarını ve bunun da iş kayıplarına neden olduğunu belirtti.

Bazı endüstri gözlemcileri, COVID-19 tarafından üretilen dikkatin tedarik zincirlerini temizlemek için yeni bir itici güç sağlayabileceğine inanıyor, ancak diğerleri salgının önceki kazanımları da yok edebileceğini düşünüyor. Bangladeş’te fabrikların yüzlercesinin yeniden açılıyor, ancak bu durum beraberinde hijyen ve sosyal mesafe kurallarının yeteri kadar uygulanamayacağı endişelerini getiriyor. İşçilerse hala bakmak zorunda oldukları aileleri olduğunu ama sağlıkları için tedirgin olduklarını söylüyor. Çalışma hakları savunucuları, batılı ülkelerin haksız ticaret uygulamalarını, emek sömürüsünü ve modern köleliği bitirecek bir zorlanmaya tabi tutulmasını isterken, endüstrinin güç dinamikleri markaların benmerkerkezci davranışlarına ve işin içinden sıyrılmasına olanak tanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.