islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5026
EURO
34,9702
ALTIN
2.430,39
BIST
9.812,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

MÜSLÜMAN NAMAZ KILMAYANA OY VEREBİLİR Mİ?

MÜSLÜMAN NAMAZ KILMAYANA OY VEREBİLİR Mİ?
29 Mart 2023 15:00
A+
A-

Sosyal medyada ilginç videolar dolaşıyor. 16-17 yaşlarında bir genç, kendisine sorulan soru üzerine ünlü ve lider seviyesinde olan bir politikacının adını vererek şöyle diyor:

  • Ona oy verilemez, o namaz kılmıyor. Üstelik namaz kılmasını da bilmiyor.

Gencin cevabını Mirat Haber olarak biz bile yadırgadık. Ama çabuk toparlandık. Ali Rıza Demircan hocamızın bu konuya getirdiği açıklamayı bulduk.  Sunuyoruz:

Temsil ve Tasarruf Hakkı Ancak Namaz Kılana Verilebilir

Namaz, Müslümanların gerçek anlamda kardeşleri ve dostu olmanın, Müslümanlar tarafından siyasi  temsil ve hukuken tasarruf hakkı verilebilir velisi olmanın da temel şartıdır. Bakınız bu geçekler Kur’an-ı Kerim’de nasıl açıklanıyor. Tevbe suresinin 11. ayetinde Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“ Eğer, Allah’a ortak koşanlar, tövbe ederler, namaz kılarlar ve zekâtlarını verirlerse, işte o zaman dinde sizin kardeşleriniz olabilirler…”

Evet, müminler kardeştirler ama kardeş olma konumuna yükselebilecek ve kardeşlik hukukuna riayet edebilecek olanlar da namazlarını kılan ve zekâtlarını verebilen müminlerdir. Yüce Rabbimiz Maide suresinin 55. ayetinde şöyle buyurur:

Sizin dostunuz Allah’tır, O’nun peygamberidir ve de namazlarını dosdoğru kılan, zekâtlarını veren ve Yaradan’ın emirlerini uygulamaya hazır olan müminlerdir. Evet, onlardır sizin gerçek anlamda dostlarınız olan.”

Hukuken temsil ve tasarruf hakkı verilebilir düzeye yükselmenin şartı da namaz ve de zekâttır. Tevbe suresinin 71. âyetinde Rabbimiz şöyle buyurur:

Mümin erkekler ve kadınlar birbirlerinin velileridir; yalnızca onlar birbirlerini temsil edebilir, birbirleri adına hukuken tasarrufta bulunabilirler. Onlar İslâm dininin, olgun aklın ve bilimsel verilerin gereği olan Maruf’u öğütleyip emredenler, İslâm’ın, ortak aklın ve ilmî gerçekler kaçındırdığı Münker’den sakındırırlar. Onlar namazlarını dosdoğru kılarlar ve zekâtlarını da verirler…

Sevgili kardeşlerim; yaşadığımız toplumumuzda muhtar seçimlerinden sanayi ve ticaret odaları kadrolarınının seçimine ve de milletvekillerinin seçimine kadar seçimler yapılmaktadır. Anılanlar yanısıra seçim yapılan her alanda bizi temsil ve adımıza hukuken tasarruf edebilir olanları oylarımızla belirlerken seçeceğimiz insanları inceleyeceğiz. Onların İslâm Dini’ne iman edip etmediklerine; namaz kılıp kılmadıklarına ve zekât verip vermediklerine bakacağız.

Müslüman olduklarını söyleseler de namaz kılmayan, şartlarını taşıdığı halde zekât vermeyen kişiler, bizi temsil ve adımıza hukuken tasarrufta bulunabilir konuma asla getirilemez.

Biz  zaman zaman müminleri uyarmak için bu gerçekleri açıkladığımız zaman mümin kardeşlerimizin bir bölümü bizi günlük politikaya alet olmakla suçluyor. Biz günlük politikaya ihtiyaç duymayacak kadar İslâmi bir bilgi ve bilinç içindeyiz. Ama hakikatleri öğretmek gibi bir vazifemiz de vardır. Hem nefsimize hem de sizlere hatırlatmalar yapıyoruz.

Elbette ki biz Rabbimizin buyurduğu hakikatleri dile getireceğiz.

Allah’a ve O’nun yasalarına iman eden beni ve sizleri, İslâmi değerlere iman etmeyen, bu değerlere fiilen bağlı olduğunu kanıtlayamayan insanlar bizi nasıl temsil edebilir ve adımıza hukuken nasıl işlemler yapabilir?

Bu mümkün müdür?

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.