islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Müslümanlar Myanmar’da Milletvekili Olamıyor

Müslümanlar Myanmar’da Milletvekili Olamıyor

Mirat Haber Ajansı

Bir Rohingya Müslümanı Myanmar’da (Burma) yapılacak seçimlerde aday olmaktan men edildi. Rohingya liderliğindeki üç siyasi parti, Kasım ayındaki seçimlerde en az bir düzine aday çıkarmayı ummuştu. Ancak Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi üyesi 58 yaşındaki Abdul Reşid, Myanmar’da yaklaşan ulusal seçimlerde aday olma hakkının reddedildiğini bildirdi. Komisyon, bunun ebeveynlerinin doğduğunda Myanmar vatandaşı olmaması nedeniyle olduğu kararını verse de, Reşid’in ebeveynlerine ve büyükanne ve büyükbabasına doğumundan dört yıl önce 1957’de vatandaşlık verildiğine dair elinde kanıtı var. Babasının 30 yıldan fazla bir süredir Myanmar hükümetinin bir memuru olarak çalıştığını söyleyen Raşid, ülkenin dönüm noktası olan 2015 seçimlerinde de aday olma konusunda başarılı olamamıştı. Müslüman azınlık geçmişte vatandaşlığa ve diğer haklara sahipti, ancak Budist milliyetçiler kademeli olarak bu hakları ortadan kaldırdılar.

Karar, insan hakları grupları tarafından ayrımcı ve zulüm gören azınlığa karşı devam eden soykırımın bir örneği olarak nitelendiriliyor. 2017 askeri operasyonu 750.000 Rohingya’ya etnik temizlik yaparak komşu Bangladeş’teki mülteci kamplarına ülke dışına attı. Bunlar ve bu esnada yapılan katliamlar BM’nin en üst mahkemesinde Gambia’nın girişimiyle soykırım suçlamalarına yol açtı. Myanmar iddiaları yalanlıyor ve askeri operasyonları teröristleri ortadan kaldırmanın bir yolu olarak meşru görüyor. Sadece 600.000 Rohingya Myanmar’da kaldı, ancak vatandaş olarak görülmüyor ve oy kullanmayacak. Uluslararası Af Örgütü’nün ırkçı ayrımcı olarak nitelediği koşullarda yaşamlarına zorlukla devam ediyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.