islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3640
EURO
34,9533
ALTIN
2.325,55
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Soykırım İnkarcıları Srebrenitsa’da ‘Barış Anıtı’ İstiyor

Soykırım İnkarcıları Srebrenitsa’da ‘Barış Anıtı’ İstiyor

Mirat Haber Ajansı

Srebrenica (Sırebrenitsa) kentinde Sırp yerel yetkililer, Doğu Bosna kentinde soykırımdan kaynaklanan etnik bölünmeleri ve duygusal yaraları derinleştirmesi muhtemel bir sözde barış anıtının temelini attılar. Bosna’nın Sırbistan sınırına yakın küçük bir kent olan Srebrenica, 20. yüzyıl Avrupa’sının en korkunç savaş zamanlarından biri olarak biliniyor. Geçen hafta merkezdeki bir meydandaki El Ele çeşmesi ve heykelinin çalışmaları başladı. Ancak yerel yetkililerin ve planlanan anıtın Srebrenica’nın trajik geçmişini tanımadaki başarısızlığı, projenin tamamen barış, uzlaşma, dostluk ve dayanışma üzerindeki odak noktasını gölgede bırakma tehdidinde bulunuyor. Hayatta kalanlar ve kurbanların aileleri, aralarında soykırımı reddeden etnik Sırp Belediye Başkanı Mladen Grujiciç’in de bulunduğu bölge sakinleri soykırım gerçekleştiğini kabul edene kadar Srebrenica’da barış için anlamlı bir anıt olamayacağını söylüyorlar.

Srebrenica, Birleşmiş Milletler Hollanda birliğince korunan sözde “güvenli bölgesi” nin Sırp askerleri tarafından işgal edildiğini ve ardından Temmuz 1995’te 8 binden fazla mahsur Boşnak sivil erkeği katletti. Sırplar ayrıca bölgedeki etnik temizlik sırasında birçok Boşnak sivile de tecavüz etti ve işkence yaptı. Hem Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi hem de Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenica ve çevresindeki olayları soykırım ilan etti. Ancak Sırplar 8 bin erkeğin cesedinin bulunmasına karşın yapılan katliamı kabul etmiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.