islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3346
EURO
35,0867
ALTIN
2.308,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Myanmar’daki Müslüman Seçmenlerin Oy İptalleri Öfkeye Neden Oldu

Myanmar’daki Müslüman Seçmenlerin Oy İptalleri Öfkeye Neden Oldu

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’ın çatışmalı bölgelerinde 1,5 milyondan fazla insan siyasi olarak haklarından mahrum. Ülkenin seçim komisyonu, önümüzdeki genel seçimlerde Müslüman bölgelerde oy kullanılmasını tamamen yasaklamaya karar verdi. Bu hareket, Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Ligi’nin (NLD) 2015’te ezici bir zafer kazanmasından bu yana ülkenin ilk seçimlerinin güvenilirliğine ilişkin endişeleri derinleştiriyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, seçimler için yapılan hazırlıkların “sistemik sorunlar ve haklarla dolu olduğunu söylüyor. insanları oy kullanmalarına izin verilse bile hükümetlerini adil bir şekilde seçme haklarından mahrum edecek kötüye kullanım. Yaklaşık 600.000 Rohingya(Arakanlı Müslüman), kısıtlayıcı vatandaşlık yasaları uyarınca oy kullanma hakkından mahrum bırakıldı. Rohingya adaylarının başvuruları da reddedildi.

Şimdi, Rakhine’deki (Arakan) 1,2 milyon Müslümandan hiçbiri bugün (9 Kasım’da) sandığa gidemeyecek. Uzmanlar, bu hareketin etnik Arakan halkını daha da yabancılaştıracağından ve silahlı gruplara destek sağlamasından endişe ediyorlar. Seçim komisyonu 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, bu bölgelerdeki güvenlik endişelerinin özgür ve adil seçimleri garanti etmeyi imkansız hale getirdiğini söyledi. Bazı iptaller beklenirken ve 2015’te de gerçekleşmiş olsa da,  komisyonun karar verme süreçleri sorgulanmakta. Aung San Suu Kyi’nin partisi NLD, en büyük yenilgisini Rakhine’de aldı. Parti, seçim tabanı çoğunlukla etnik Arakan olan Arakan Ulusal Partisi’ne (ANP) yenildi. Kaybetmesine rağmen, NLD anayasal yetkilerini devlet kabinesine başkanlık edecek bir parti üyesini atamak için kullandı ve birçok Arakanlı insan arasında uzun süredir devam eden dışlanma hissini şiddetlendirdi. Eylül ayından bu yana, bir düzineden fazla aktivist, ordunun ve hükümetin Arakan ihtilafına yaklaşımını protesto etmekle suçlanıyor. Hükümet, Haziran 2019’dan bu yana eyaletin büyük bölümlerine internet kısıtlamaları getirdi ve koronavirüs salgını büyüdükçe bu alanlarda kampanya yürütmek neredeyse imkansız hale getirdi.

ETİKETLER: Myanmar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.