islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5813
EURO
34,7803
ALTIN
2.507,96
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Nijer’de silahlı saldırılarda yüz sivil öldürüldü

Nijer’de silahlı saldırılarda yüz sivil öldürüldü
Mirat Haber Ajansı

Nijer Başbakanı Brigi Rafini dün yaptığı açıklamada, Nijer’de Mali sınırı yakınındaki iki köye düzenlenen saldırılarda yüz kişinin öldüğünü bildirdi. Bakan, saldırının iki savaşçının daha önce köylüler tarafından öldürülmesine misilleme olduğuna inanılıyor. Güvenlik kaynakları Cumartesi günü, şüpheli savaşçıların Tchombangou ve Zaroumdareye köylerine düzenlediği eşzamanlı saldırılarda en az 70 sivilin öldürüldüğünü, en az 20 kişi de yaralandığını açıkladı. Saldırı, sınırın en gözenekli bölgelerinden birinde gerçekleşti. Yetkililer, saldırganların komşu Mali’den Nijer’e geçtiğinden şüphelendiklerini söylediler.

Siyaseten kritik zamanda

Bir hükümet heyeti, neler olduğunu araştırmak için bölgeye gidiyor. Ayrıca saldırı Nijer’in başkanlık seçimlerinin ilk turunun sonuçlarını açıkladığı gün geldi. İktidardaki Nijerya Demokrasi ve Sosyalizm Partisi’nin eski İçişleri Bakanı Mohamed Bazoum, oyların yüzde 39’unu alarak oylamaya önderlik etti. 20 Şubat’ta oyların yüzde 17’sini toplayan eski Cumhurbaşkanı Mahamane Ousmane ile karşı karşıya gelecek.

Yapısal sorunlar

Cumartesi günkü saldırıların gerçekleştiği bölge olan Mangaize, Nijer’in sınırlarının bulunduğu geniş ve istikrarsız bir bölge olan Tillaberi’de bulunuyor. El Kaide ve IŞİD silahlı grubu ile bağlantılı savaşçılar, son yıllarda Batı Afrika’nın Sahel bölgesinde giderek daha fazla saldırı düzenledi. Binlerce bölgesel ve yabancı askerin varlığı onları caydırmadı. Şiddet en çok Mali ve Burkina Faso’yu vurdu, ancak Batı Nijer’e de sıçradı. Birleşmiş Milletler’e göre, 2019’da silahlı gruplara bağlı şiddet olaylarında üç ülkede en az 4.000 kişi öldü. 21 Aralık’ta Tillaberi’de bir pusuda yedi Nijeryalı asker öldürülürken, Güneydoğu bölgesinde 34 köylü katledildi. Uzmanlar, artan nüfusun Sahel bölgesindeki istikrarsızlığın itici güçleri olarak kıt kaynaklar, yoksulluk ve iklim değişikliği için yarıştığını söylüyorlar. Bunlar tüm, Nijer, Çad, Burkina Faso ve Mali’nin de temel yapısal sorunları. Uzmanlar, eyaletlerin bölgede güvenliği sağlayamayacak duruma geldiğini söylüyorlar.

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.