islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4960
EURO
34,9488
ALTIN
2.429,76
BIST
9.795,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Norveç: Oslo Cami Saldırısı Davası Başladı

Norveç: Oslo Cami Saldırısı Davası Başladı
10 Mayıs 2020 15:35
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Kuzey Avrupa’daki dünyanın kişi başına en yüksek geliri olan ülkelerden petrol zengini Norveç’in başkenti Oslo’da geröekleşen bir camiye yönelik cinayet ve terör saldırısı suçlamasıyla yargılanan 22 yaşındaki Norveçli Philip Manshaus’un duruşmasına başladı. Manshaus’un geçen yıl Ağustos ayında 17 yaşındaki üvey kız kardeşi Johanne Ihle-Hansen’i vurrarak öldürdüğü de iddia ediliyor. Daha sonra Norveç’in başkentinin batısındaki Al-Noor İslam Merkezi’nde ibadet eden Müslümanlara gelişigüzel ateş açmış ve ardından hızla olay yerinden kaçmıştı. Manshaus, kendisine karşı yöneltilen terör ve cinayet suçlamalarından suçlu olmadığını ileri sürdü, ancak davanın temel noktasının doğru olduğunu itiraf etti.

Perşembe günü mahkemede görünen Manshaus hâkime, Norveç hukukuna mahsus bir savunma tarzı olan kişinin suç işlemekten başka seçeneği olmaması yüzünden cezalandırılamayacağı anlamına gelen “acil adalet” prensibine sığındığını söyledi. Mahkemede komplo teorileri, anti-Semitizm ve homseksüelliğe karşı durumlar içeren bir konuşma yaptı. Kamuoyu, devam eden koronavirüs salgını nedeniyle duruşmayı video bağlantısı ile izliyor.

Manshaus, üvey kız kardeşi Johanne’yi 10 Ağustos’ta aile evinde öldürmekle suçlanıyor. Johanne Ihle-Hansen sadece iki yaşındayken Çin’den evlat edinilmiş, evlat edinen annesi daha sonra Philip Manshaus’un babasıyla evlenmişti. Kovuşturma, ırkçılığın sebep olduğunu iddia ediyor. 22 yaşındaki saldırgan cinayetten sonra, Baerum’daki Al-Noor camisine yöneldi ancak içerideki üç kişi, onu zapt etmeyi başardı. Birkaç el ateş edilse de içeride kimseye ciddi bir şekilde zarar verilmedi. Emekli bir Pakistan hava kuvvetleri subayı Muhammed Refik saldırganı yakaladı ve elinden silahlarını aldı.

Manshaus mahkemeye Yeni Zelanda’daki 51 kişiyi öldüren Christchurch terör saldırısından ilham aldığını söyledi. Saldırıyı daha iyi planlamak istediğini, başaramadığını ancak savaşma fırsatına sahip olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Mahkemede toplam 30 tanık konuşacak. Babası, Johanne Ihle-Hansen’in annesi gibi ifade verecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.