islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Norveçli kadın general Kıbrıs’ta diplomatik kriz kaynağı

Norveç’ten atanan general rütbeli kadın komutanın Birleşmiş Milletler Barış Gücü komutanı olarak Kıbrıs’a atanmasında KKTC bilgilendirmesi yapılmaması krize neden oldu

Norveçli kadın general Kıbrıs’ta diplomatik kriz kaynağı

Norveç’ten atanan general rütbeli kadın komutanın Birleşmiş Milletler Barış Gücü komutanı olarak Kıbrıs’a atanmasında KKTC bilgilendirmesi yapılmaması krize neden oldu.

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler Barış Gücü 46 senedir Yeşil Hat olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki bölgede konuşlandırılmış çokuluslu bir güç. Yarım asırdır bunun komutanları göreve başlamadan önce Türkiye ve Rum kesimine bildiriliyor ve bunlardan bir tepki gelmedikçe de atanıyordu. Ancak ilk kez bu sefer Türk tarafında bildirme gereği duyulmadan Tümgeneral Ingrid Gjerde ataması yapılması, gerek KKTC gerekse bölgede askeri gücü olan Türkiye tarafında büyük bir tepkiye neden oldu. Birleşmiş Milletlerin bu hareketini eşitlik ve nesnellik ilkelerini zedeler buldukları yönünde kuvvetli demeçler atamayı izledi.

Kadın general hep uluslararası görevlerde

Ataması yapılan Norveçli Tümgeneral Ingrid Gjerde, daha önce de uluslararsı görevlerde bulunmuş bir subay. Yarbat ve albay dönemlerinde Lübnan’da ve Bosna-Hersek’te görevde bulunmuş. Afganistan’daki NATO güçlerinin içinde yer almış. Bu nedenle özel harp ve gayri-konvansiyonel savaşlar konusunda deneyimi var. Daha sonra bu deneyimini Norveç Milli Güvenlik adademisi komutanı olarak askeri eğitim müfredatının değişiminde kullanmış. Küçük bir İskandinav ülkesi olan Norveç’in Afganistan, Lübnan, Bosna ve Kıbrııs!te ne aradığı sorulabilir. Danimarka, Norveç ve Baltık ülkeleri gibi küçük NATO üyeleri, 700 milyonluk ittifaktaki binde beşlik nüfuslarına rağmen önemli katkılar sağlamakta. Dünyanın en zengin ülkelerinden, petrol ve endüstri ülkesi Norveç de güvenliği için Amerika liderliğindeki savaşlar ve işgallerde önemli hizmetler sunmaya gayret etmekte. General İngrid de uluslararası güçlerde NATO üyesi kuzey ülkesini temsil etmek üzere hazırlanmış bir subay olarak görünüyor.

ETİKETLER: KKTC
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.