islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4620
EURO
34,6892
ALTIN
2.434,88
BIST
9.909,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Nouman Ali Khan’dan Kalbi Diriltme Dersleri

Nouman Ali Khan’dan Kalbi Diriltme Dersleri
23 Kasım 2017 12:00
A+
A-

Nouman Ali Khan Türkiye’de de yakından tanınan bir isim. Kuran derslerinin takipçisi her geçen gün büyüyor. Nouman Ali Khan’nın Türkçeye kazandırılan ilk kitabı’Dirilt Kalbini’ hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Kuran’ı merkeze alarak yaşamak. İşte tam da ihtiyacımız olan bir yaşam biçimi bu. Kuran demek bir mizan üzeri yaşamak, peygamberî yaşamı hayat tarzı olarak belirlemek demektir.

Nouman Ali Khan dünyanın tanıdığı bir isim. Kuran dersleriyle ve meselelere getirdiği Kuranî yaklaşımla çok büyük bir takipçi kitlesine sahip olan Khan, çalışmalarını “Dirilt Kalbini” adlı kitapta bir araya getirdi. Timaş Yayınları arasında çıkan kitabı Feyzanur Can çevirmiş.

2016 yılında Türkiye’ye de gelen Khan, anlatım tarzı ve meselelere getirdiği özgün yorumlarıyla büyük beğeni toplamıştı. Özellikle klâsik yaklaşımlardan uzak durmak isteyenlere söyleyecek çok sözü var Khan’ın.

Kuran çalışmalarına ve Arapça derslerine devam eden Khan, Dirilt Kalbini kitabı ile takipçilerine bir tutam esenlik sunuyor.

Allah’a dua ile bağlanmak

Kitap, tefsir dersleri tadında kaleme alınmış. Sanki Nouman Ali Khan sahnede Kuran’dan dersler veriyor ve dinleyicilerle açılımı geniş sohbetler ediyor.

Olaylara bakış açısı halk diliyle ve asgari bir Müslüman’ın düşüncelerini önceliyor. Örneklerini halkın arasından alıyor gibi. Kitabın ilk bölümü: “Allah’a dua ile bağlanmak.” Dua kavramı üzerinde duruyor Khan ama kafalardaki soru işaretlerini çoğaltıyor önce.

Mesela “Oğlum için dua ediyorum, yıllardır yapıyorum bunu ama hiçbir şey değişmiyor. Vaziyet iyiye gitmiyor, aksine kötüye gidiyor. Ne yapmam gerekiyor? Niçin duam bir işe yaramıyor?” gibi bir örneği paylaşıyor. Bu tarz örnekler çok kitapta. İnsanların çok kez dillendirdiği meseleleri merkeze alarak açıklıyor konuyu. Dayanak Kuran olunca bütün çıkmazlar sona eriyor.

Duanın gerçek manası hakkında insanların zihninde büyük bir karmaşa var.” Asıl sorun bu. Neden dua ettiğinin bilincinde olmayan bir kul, ettiği dua kabul olmayınca ümitsizliğe düşüyor ve bazen inancı zayıflıyor.

Hz. Zekeriya’dan, Hz. Musa’dan örnekler var kitapta. Duanın maksadı Allah’a yakın olduğunu bilmek. Allah’ın bir kulu olduğunu hiç unutmamak.

Soruyor Nouman Ali Khan: “Mızmızlık etmeye hakkımız var mı? İnanan bir insan bilir ki Allah ona ne verdiyse, masaya hangi yemeği koyduysa, ona hangi işi bulduysa, ne ile meşgul ettiyse bu kendisi için en iyisidir ve onun tam olarak bunlara ihtiyacı vardır.”

Bir mümin olarak yaşamak

Kitabın asıl teması konu ne olursa olsun net; bir mümin olarak nasıl yaşamamız gerekir? Eleştiri yaparken, finans dünyasında yer alırken, kafirlere karşı tavır takınırken, müzik dinlerken, ahireti düşünürken, evlat sahibi olurken ve daha birçok meselede mümince tavrı terk etmemek.

Bütün mevzulara Kuran üzerinden yaklaşıyor Khan. Örneğin “Müjde, bir kızınız oldu” adlı bölümde kız evlat, erkek evlat konusuna nasıl yaklaşılmasına dair fikirlerini paylaşıyor. Nahl suresi 62. ayeti alıyor yazısının başına. “Hoşlarına gitmeyen şeyleri Allah’a isnad ederler.” Ayetler eşliğinde konuya dair fikirlerini paylaşıyor Khan. “Onlardan biri, kız ile müjdelendiği zaman içi öfke ile dolarak yüzü simsiyah kesilir.” (Nahl Suresi 58)

Allah’ın bahşettiği kız çocuğunu takdir etmeyen bir baba aynı zamanda kendi annesini de takdir etmemiş olur” diyerek meseleye daha geniş bir açıdan bakıyor Nouman Ali Khan. Peygamber Efendimiz’in kız evlatlarına inanılmaz bir önem verdiğini ifade ederek bir hadisle pekiştiriyor konuyu: “İçinizden hiçbir kimse yoktur ki üç kızı yahut iç kız kardeşi olup da onlara hüsn ile davrandığı takdirde cennete girecek olmasın.”

Kitabın en ilgi çekecek bölümlerinden biri de Nouman Ali Khan’ın “Müzik dinlemenin sakıncaları” konusunu ele aldığı bölüm. Müziğe karşı bir önyargısının olmadığını fakat müziğe karşı güçlü bir itirazı olduğunu söylüyor. Hayatına Kuran’ı rehber edinmiş birinin itirazı da elbette farklı bir açıdan olacaktır: “Günümüzde birtakım müzikleri dinlemek muhtemelen insanın ahlakî ölçülerini kaybetmesinin en kolay yolu. Bugün bazı müzikler sesli pornografi gibi.”

Dirilt Kalbini, Kuran ve hadisler eşliğinde birçok konuya farklı açılımlar getiren bir kitap. Yaşadığımız bu çağda, kalbin her gün karardığı bir zamanda Nouman Ali Khan’ın verdiği seminerlerde karşılaştığı sorular ve sorunları da kitapta görmek mümkün. Bu da kitabı daha güncel hale getiriyor. Kalbi diri tutmanın ilacı da var kitapta. Her anını Kuran ve peygamberin rehberliğinde yaşamak. Böyle olursa elbette dirilecektir kalpler.

Kitabın kapağındaki mesaj kitabın özeti gibi: “Size verdikleri için müteşekkir olduğunuzda, dertlerinizle bizzat Allah ilgilenir.”

Nouman Ali Khan, Dirilt Kalbini, Timaş Yayınları

 

Mustafa Uçurum

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.