islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6139
EURO
34,8224
ALTIN
2.509,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Tıp Bilimi Atatürk’ün Siroz Hastalığı Konusunda Fatih Altaylı’yı Doğrulamıyor

Tıp Bilimi Atatürk’ün Siroz Hastalığı Konusunda Fatih Altaylı’yı Doğrulamıyor

Fatih Altaylı: Atatürk Fazla İçki İçmekten Değil Hepatit Mikrobundan Dolayı Öldü

Fatih Altaylı Haber Türk TV’de yayınlanan Teke Tek programının sonunda siroz hastalığından dolayı vefat eden Atatürk’e yönelik tıbbî bulguları görmezlikten gelerek, şu iddiada bulundu: 

“Atatürk fazla içki içmekten değil cephede kapmış olduğu mikroplardan, hepatit mikrobundan dolayı Siroz olmuştur. Pek çok hastalığı da cepheden gelme hastalıktır.”

Tıp Bilimi Atatürk’ün Siroz Hastalığı Konusunda Fatih Altaylı’yı Doğrulamıyor

Muhterem Okuyucularım;

Atatürk’ü saygının ötesinde aşırı sevenler, Atatürk’ün ölüm sebebinin fazla alkol tüketmekten kaynaklandığını bir türlü kabullenemiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Yiğit Bulut da 4 Ekim 2017 tarihli “Yorumsuz” başlığını taşıyan köşe yazısında Gazi Mustafa Kemal’in siroz hastalığından ölmediğini iddia etmişti. Ona göre ölüm sebebi İsmet İnönü idi. Yanlış duymadınız…Aynen şöyle ifade etmişti: “Gazi, son yıllardaki durumu dâhil ülkeyi sadece 15 sene yönetebildi. Öldüğü zaman daha 50’li yaşlarındaydı. 15 senenin son 5 senesi “İnönü” vesayeti altında geçti.” Fatih Altaylı’ya göre de ölüm sebebi cephelerde kapmış olduğu hepatit mikrobuymuş. Allah, akıl fikir versin. Yeri geldiğinde bilim derler, ama söz konusu Atatürk olunca bizzat kendileri komplo teorileri üretirler.

Tıp Bilimi Doğruları Söyler

Başlangıç olarak sizlere sadece bir kaynak sunuyorum:

Dr. Eren Akçiçek, Atatürk’ün Sağlığı Hastalıkları ve Ölümü, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, 2000, ss. 325-335.

Atatürkçü bir kimliğe sahip olan fakat Atatürk’ün daha çok insanî ve sıhhî yönlerini araştırmış olan Dr. Eren Akçiçek, 1,5 yılda hazırlamış olduğu doktora tezinde Atatürk’e klinik olarak ortaya çıkan ‘karaciğer sirozu’ belirtililerinin teşhisinin yerinde fakat geç (ölümünden 10-11 ay önce) konulduğunu tespit etmiştir. Jüri üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edilen doktora tezinin ana hipotezi, Atatürk’ün yakalandığı siroz hastalığının fazla alkol tüketiminden kaynaklandığına dayanmaktaydı. Aslında burada konuyu kapatabilirdim. Ama Gazi’nin hastalıkları ile ilgili bazı ilave bilgiler daha vereyim size.

Atatürk’ün Hastalıkları ve Alkole Karşı Tutumu

Gazi, 1923 ve 1927 yıllarında “çok çalışmaktan ve yorgunluktan” dolayı 3 kez kalp krizi geçirmiştir. Bunun yanında Gazi, değişik zamanlarda sıtma, kronik pyelonefrit (böbrek hastalığı), 2 kez zatürree ve gripal enfeksiyonlar geçirmiştir. Ancak yüksek mukavemet gücüyle üstesinden gelebilmiştir. Dönemin hekimleri, kendisine her defasında “dinlenme, alkol, tütün ve kahveyi azaltmayı” öğütlemiştir. Ne var ki Atatürk, 1938 yılına kadar üç zararlı maddeyi artan oranda tüketmeye devam etmiştir. Bundan dolayı bedenî dayanma gücü de iyice zayıflamaya başlamıştır.

Özellikle aralıksız olarak yüksek miktarda alkol kullanan bir kişide, halsizlik, zafiyet, soğuğa direnç azalması görülür. Ayrıca renginde değişiklik, ciltte kaşıntı, burun kanamaları gibi karaciğer yetmezliği belirtileri ortaya çıkar. 1938 başlarında somut şekilde iştahsızlık ve halsizlik başta olmak üzere bütün bu belirtiler Atatürk’te görülmüştür. Atatürk’ün vücudunun çeşitli yerlerinde özellikle bacak ve karnında kaşıntılar meydana geliyordu. Ve burun kanamaları güçlükle önlenebiliyordu. Bunun üzerine Atatürk’e siroz teşhisi koymuş olan Dr. Nihat Reşat Belger, özel bir kür tedavisi için Atatürk’ün Yalova Termal’e gitmesini sağladı.

Uzman hekimler, alkol içmeye bağlı siroza yakalanma riski, en az 10 yıl, günde rakı biriminde 3 bardak ve her gün içilmesi şartıyla olabilir demektedir. Bazı Atatürkçüler, Atatürk’ün bu kadar içki içmediğini iddia edebiliyor. Bunu anlayışla karşılayabiliriz ama Atatürk’e en yakın olan şahitlerin itirafları bunun tam tersini söylüyor.

Örneğin Atatürk’e 12 yıl boyunca yani 1927’den 10 Kasım 1938’de ölene kadar sofra hizmetlerinde bulunmuş olan garson Cemal Granda, hatırasında şunları söyler:

“Devrin en ünlü rakısı olan Dimitrakopulo’dan Atatürk her gece yarım kilo içerdi” (s. 31). Atatürk, günde yarım litre rakı içtiğine göre bu ayda ortalama olarak 15 litre demektir. Atatürk’ün özel kütüphanecisi Nuri Ulusu‘nun hatırasına da bir göz atalım (s. 224): “Atatürk bardağının tam yarısına kadar rakıyı koyar, üzerine de bir o kadar da su ilave ederdi. Rakısının ve suyunun çok soğuk olması şarttı. Rakı şişesinden birinci ve ikinci kadehini üç veya dört yudumda içerdi. Bilahare üçüncü kadehten sonra içmeyi ağırlaştırırdı”.

Peki müşahede ve tedavi sürecinde bütün hekimler Atatürk’e alkol ve sigara yasağı getirdikleri halde rasyonel/akılcı tavsiyelere her zaman riayet eden Atatürk, niçin bu yasağı tatbik edememiştir? Genelde yeterince psiko-sosyal ve tıbbî destek alamayan alkol bağımlılarının “içkiyi bırak veya azalt” tavsiyelerine pek uyamadıkları bir gerçektir. Atatürk, hekimlerin tavsiyelerine kısmen uymuştur. Mesela sigara tüketimini son aylarında 3 paketten bire indirmiştir. Ama içki konusunda tüketimini azalttığına dair elimizde kesin bilgiler bulunmamaktadır.

Kaldı ki hekimlerin dışında kimse Atatürk’e etkin bir telkinde bulunma cesaretini gösterememiştir.

Bunun tek bir istinası vardır. O da Cemal Granda’ya göre umumi kâtip Yusuf Hikmet Bayur idi. Ancak Atatürk, Bayur’un nasihatlerine hep şu şekilde karşılık verirmiş:

“Ben rakıyı şimdi değil daha Harbiye talebesiyken içerdim. Bugüne kadar da hiç zararını görmedim.” Bayur, bu sözlerin altında kalmaz ve Atatürk’e şöyle akıl verirmiş: “Muhterem Paşam, bugün belki zararını görmediğinizi sanırsınız, fakat yarın göreceksiniz. Siz bu memlekete lazımsınız. Kendinize acımıyorsanız bari bu millete acıyın…”

Bayur, böyle her defasında Atatürk’ün içki içtiğini görünce dayanamaz, “Paşam, şu içkiyi bu kadar içmeseniz daha iyi olur.” dermiş. Atatürk, bu sözleri hep gülümseyerek karşılarmış. O ses çıkartmadıkça Bayur da yüklenerek nasihatlerin dozunu artırırmış. Bir gün Atatürk’ün canına tak demiş olacak ki, Bayur yine içkiyi kötüleyen konferansına başladığı sırada, Atatürk, öfkelenerek, birden bire: “Hikmet Bey, seni Kabil’e sefir yapalım. Oku, öğren ve ilim getir. Bize bu yolda faydalı ol.” demiş. Atatürk’ün içki içmesini engellemek isteyen Bayur, ceza niteliği taşıyan bir emir ile Kabil Büyükelçiliği’ne atanmış ve bu şekilde Türkiye’den uzaklaştırılmıştır. Ne var ki Hikmet Bayur’un öngörüleri, son tahlilde doğru çıkmıştı.

Fatih Altaylı’ya Bir Nasihatim Olacaktı

Biz tahlillerimizde kimseye saygısızlık etmeyiz. Ama tıbbın bilimsel tanılarını da değerlendirmelerimizde dikkate alırız. Fatih Altaylı’nın “Atatürk, alkole bağlı sirozdan dolayı öldü” diyenlerin karşısında tepesi atıyormuş. Sevdiği bir insanı korumak adına hurafelere ve hayalî var sayımlara bel bağlamak, insanları geçici de olsa biraz rahatlatır. Ama bu haleti ruhiyle gerçekleri duyan bir insanın da tepesi haliyle atabilir. Bundan kurtulmanın tek yolu vardır: Atatürk’ün hastalığı ve ölümü ile ilgili tıbbın bilimsel teşhislerini kabul etmek ve sevdiği liderin de nihayetinde zaafları olan bir insan olduğunu kabul etmek.

Prof. Dr. Ali SEYYAR

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.