islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3360
EURO
35,1838
ALTIN
2.245,69
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

Oda Tv İslâm’ın Beğenmediklerini mi Beğeniyor?

Oda Tv İslâm’ın Beğenmediklerini mi Beğeniyor?

mirathaber.com adına zaman zaman Odatv’ye göz gezdirir ve videolarını izlerim. Sistem eleştirisi yapabildiklerinde okunacak yazılar bulabiliyorsunuz ama cehaletleri veya inatları yüzünden midir bilinmez İslâm’a karşı bir türlü tarafsız olamamaktadırlar.

Ya İslâm’ın beğendiklerini yererler ya da beğenmediklerini İslâm diye öne çıkarırlar,

10 Eylül Pazar günü Odatv’de “En iyi zikir videosu” başlığını görünce hayrete düştüm. Başlık beğeni ifade ediyordu. Dinlemeye başladım. Zikir görüntüleri insan doğasının onaylayabileceği türden değildi. Çünkü İslâm’a aykırıydı.

Bu arada ifade edelim: İslâm, yasalarını insanı yaratan Allah’ın koyduğu bir hayat düzenidir. O, insan doğasına kodlanan değerlerle örtüşür. Bu sebeple yozlaşmamış insan doğasının red edeceği hiçbir olguyu Kur’ân merkezli İslâm’ın onay verdiğine tanık olamazsınız.

Daha açık bir ifadeyle değinirsek Oda tv bizi bu defa da yanıltmamış, İslâm’ın beğenemeyeceğini olumlayarak İslâm diye öne çıkarmıştı.

Zikrin Gerçek Anlamı

Bilvesile ifade edelim: Zikir insan doğasına kodlanan değerlerin İslâm ile hatırlatılması ve yaşanması gereğine emir buyrulmasıdır.

Bu sebeple İslâm’ın ana kaynağı olan Kur’ân’ zikir içeren bir Kitaptır. (el- Sâd 1)Hatta zikrin de ta kendisidir.(el-Enbiya 50) Özetlersek Kur’ân kaynaklı her bir emire itaat zikir olduğu gibi her bir Kur’ânî yasaktan sakınma da zikirdir. Yani zikir hayatın İslâm’a göre yaşanmasıdır. Kur’ân’daki “Allah’ı çokça zikrediniz” (el-Ahzab 41) emrinin gerçek anlamı da budur.

Sözlü Zikir

Zikrin bir türü de Allah’ı, zatına delalet eden Allah lafzı veya isim/sıftalarından biri veya bir kaçı ile sözlü olarak anmaktır. Rabbimizin insanlığa nihaî mesajlarını içeren Kur’ân’daki “ Rabbinin isminin an” (el-Müzzemil 8) şeklinde emrin anlamı da bu olsa gerektir.

Allah Nasıl Zikredilir?

Allah’ı sözlü olarak anmanın da bir adabı var. Bu edeplerin başında O’nu yürekten, korku içeren saygı içinde ve daha da önemlisi sesi yükseltmeden zikretmektir.

Bu edebi öğreten aşağıda anlamı sunulacak âyet bile videoları yayınlanan zikir meclislerinin hiçbir şekilde onaylanamayacak bidatler olduğunu göstermektedir.

Rabbini nefsinde yürekten, saygı içeren korku ile ve sesini yükseltmeden sabah –akşam an. Sakın ha bu görevden gafil olma.”(el-A’raf 205)

Bu vesile ile Allah’ı sözlü zikri de içeren yazımızı ayrı bir başlık altında yayınlayacağız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.