islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5909
EURO
34,8629
ALTIN
2.504,91
BIST
9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ölümcül deprem Endonezya’nın Java’sını salladı

Endonezya’nın ana adası olan Java’da 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 8 kişi hayatını kaybetti.

Ölümcül deprem Endonezya’nın Java’sını salladı

Endonezya’nın ana adası olan Java’da 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 8 kişi hayatını kaybetti.

Mirat Haber Ajansı

Güçlü bir deprem, Endonezya’nın ana adası Java’daki en az 8 kişinin ölümüne ve binalara zarar verdi ve tsunami uyarılarına yol açmadan Bali’nin turistik merkezini salladı. ABD Jeoloji Araştırması, adanın güney kıyılarında yerel saatle 14: 00’da meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki depremin meydana geldiğini açıkladı. Doğu Java eyaletindeki Malang Bölgesi’nin Sumberpucung kasabasının 45 km güneyinde, 82 km derinlikte ortalanıyordu. Ulusal Afet Azaltma Ajansı sözcüsü Raditya Jati, iki kişinin de ciddi şekilde yaralandığını ve diğer 10 kişinin hafif yaralandığını bildirdi. Endonezya’nın deprem ve tsunami merkezi başkanı Rahmat Triyono yaptığı açıklamada, bu denizaltı depreminin tsunamiye neden olma potansiyeline sahip olmadığını ifade etti. Yine de insanları toprak kayması potansiyeli olan toprak yamaçlarından veya kayalardan uzak durmaya çağırdı.

Jati, Doğu Java’nın Lumajang bölgesinde düşen kayaların bir motosikletteki bir kadını öldürdüğünü ve kocasını ağır şekilde yaraladığını belirtti. Bölgede düzinelerce evin hasar gördüğünü ve kurtarma ekiplerinin ilçenin Kali Uling köyündeki çökmüş evlerin enkazından iki cesedi çıkardığını ifade etti. Lumajang ve Malang bölgeleri sınırındaki bir bölgede iki kişinin öldüğü doğrulandı, Malang’da ise bir kişi enkaz altında ölü bulundu. Televizyon raporları, insanların Doğu Cava vilayetindeki çeşitli şehirlerdeki alışveriş merkezlerinden ve binalardan panik içinde koştuğunu gösterdi. Yetkililer hâlâ, etkilenen bölgelerdeki zayiat ve hasarların tamamı hakkında bilgi topluyor. Bu, bu hafta Endonezya’yı vuran ikinci ölümcül felaketti. Tropik Kasırga Seroja’nın tetiklediği sağanak yağmur en az 165 kişiyi öldürdü ve binlerce eve zarar verdi. Bazıları Kasım ayında volkanik bir patlamadan kaynaklanan ya çamur kaymalarına ya da katılaşmış lavlara gömüldü, diğerleri ise ani sel nedeniyle süpürüldü.

Ateş çemberinde bir ülke

Endonezya, 270 milyon nüfuslu uçsuz bucaksız bir takımadadır. Pasifik Havzasındaki yanardağlar ve fay hatlarından oluşan bir yay olan Ateş Çemberi üzerindeki konumu nedeniyle sık sık depremler, volkanik patlamalar ve tsunamiler tarafından vurulur. Ocak ayında 6,2 büyüklüğünde bir deprem Batı Sulawesi vilayetindeki Mamuju ve Majene bölgelerini vurduktan sonra en az 105 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 6.500 kişiyi yaraladı, 92.000’den fazla kişi yerinden oldu. 2018’de, Sulawesi adasındaki Palu’da 7.5 büyüklüğünde bir deprem ve ardından meydana gelen tsunami, 4.300’den fazla kişi hayatını kaybetti veya kayboldu. 26 Aralık 2004’te, Sumatra kıyılarında 9.1 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem vurdu ve Endonezya’da 170.000’i dahil olmak üzere bölge genelinde 220.000 kişinin ölümüne neden olan bir tsunamiyi tetikledi. Kayıtlı tarihin en ölümcül doğal afetlerinden biriydi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.