islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5110
EURO
34,8958
ALTIN
2.455,36
BIST
9.889,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkiye ve Libya, çekişmeli denizcilik anlaşmasına olan bağlılığını yeniledi

Libya’nın yeni geçici hükümetinin başı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti. Ayrıca iki devlet farklı alanlarda destek sözü verdi.

Türkiye ve Libya, çekişmeli denizcilik anlaşmasına olan bağlılığını yeniledi

Libya’nın yeni geçici hükümetinin başı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti. Ayrıca iki devlet farklı alanlarda destek sözü verdi.

Mirat Haber Ajansı

Libya’nın yeni geçici hükümetinin başı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti. Ankara’ya ilk resmi ziyaretinde bulunan Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah ile dün Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Erdoğan, Libya’nın birliğine, yeniden inşasına ve ordusuna destek sözü verdi. Erdoğan, Türkiye’nin ayrıca 150.000 COVID-19 aşı dozu göndermesinin yanı sıra, Kuzey Afrika ülkesinin salgınla mücadelesine yardımcı olmak için Trablus’ta bir salgın hastanesini yöneteceğini belirtti. Büyük bir heyetin eşlik ettiği Erdoğan ve Dbeibah, Libya’da elektrik santrallerinin inşası da dahil olmak üzere beş anlaşmanın imzalanmasını da denetledi. Erdoğan, iki ülkenin Türk şirketlerinin petrol zengini Kuzey Afrika ülkesinde durmuş projeleri tamamlamak üzere geri dönüşünü kolaylaştırmak için adımlar atmayı da kabul ettiğini ifade etti.

Geçici hükümet iş başında

Geçen ay iktidara gelen Libya’nın geçici hükümeti, neredeyse on yıldır iç savaşla parçalanmış bir ülkeyi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, ülkeyi 24 Aralık 2021’de yapılacak genel seçime kadar yönlendirmeyi hedefliyor. Türkiye, Libya’da, batıyı kontrol eden başkent Trablus’ta bulunan, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (GNA) destekleyerek, dönek askeri komutan Halife Hafter’in doğuyu kontrol eden Bingazi merkezli Libya Ulusal Ordusu’na (LNA) karşı, yakın bir şekilde yer aldı. Türkiye, Libya’ya askeri malzeme ve savaşçılar göndererek güç dengesinin Trablus hükümeti lehine değişmesine yardımcı oldu. Türkiye ayrıca, Trablus merkezli hükümetle Akdeniz’deki iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen Yunanistan ve Kıbrıs’ta protestoları tetikleyen bir anlaşma imzaladı.

Her iki ülke de, diğer doğu Akdeniz ülkelerinin haklarını göz ardı eden ciddi bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu söyleyerek anlaşmayı kınadı. Dbeibah, anlaşmanın hem Türkiye hem de Libya’nın ulusal çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti. Bununla birlikte, ilgili tüm tarafların çıkarlarını dikkate alacak bir diyalog başlatmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Daha önce Dbeibah, hükümetinin iki ülke arasındaki deniz sınırını belirleme ve petrol ve gaz sondaj hakları için münhasır bir ekonomik bölge belirleme müzakerelerini sürdürmek için ortak bir Libya-Yunan komitesi kurmaya istekli olduğunu söylemişti. Bu arada Yunanistan, yedi yıl sonra dünLibya’daki büyükelçiliğini yeniden açtığı için anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın alternatif Başbakanı Hüseyin Atiya Abdul Hafeez el-Katrani ile Bingazi’de görüştü ve Libya parlamentosunun Yunanistan’ın yasal gücü olmadığını düşündüğü denizcilik anlaşmasını onaylamadığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.