islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,1721
EURO
37,7998
ALTIN
2.911,79
BIST
8.945,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Yağmurlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Ön Beyin Nedir?

Ön Beyin Nedir?
15 Temmuz 2023 13:00
A+
A-

İnsan beyninin yalnızca mantıksal süreçlere ilgili değil aynı zamanda duygusal süreçlerin de merkezi olduğu tezi doğrulanmıştır. Bunu daha iyi anlamak adına beynin sol ve sağ kısmını incelemek gerekecektir. Beynin sol ve sağ alanı vardır. İkisinin de beyindeki işlevi farklıdır. Beynin sol tarafı daha analitik düşünen, mantıkla harekete yönlendiren kısmıyken beynin sağ tarafı, duygular ve psikolojik dürtüler ile harekete yönlendiren kısımdır denilebilir.

Sol beyin erilken sağ beynin dişil olduğunu söyleyebiliriz. Sol beyin, yeni fikirlere açık değil, koruyucu ve tutucudur. Sağ beyin ise yeniliklere gebedir. Deneme yanılmayla kararlar verir. Sol beyin anlamaya çalışır ancak sağ beyin hissetmeye çalışır. Sol beyin iradesiyle ve mantığıyla karar verir, sürece odaklanır. Ancak sağ beyin iradesine duygularını da katarak karar verir ve niyete odaklanır.

Bu iki beyin alanını yöneten diğer bir alan ise ön beyindir. Ön beyin, akılla duygunun birleştiği alandır. Sağ ve sol lob, faaliyetlerini gerçekleştirmek için ön beyne ihtiyaç duyar. Ön beyin bu lobların istekleri için plan yapar, hedef kurar ve bunların uygulanmasını sağlar. Bu sebeple hem analitik hem de duygusal düşünür. Ön beyin bu iki lobun doğru şekilde çalışması için çok önemlidir. Ön beyin kullanma becerisi geliştiğinde beynin sağ ve sol lobu da gelişecektir. “Mesela, sol beyin ‘ne’ sorusuyla, sağ beyin ‘nasıl’ sorusuyla ilgilenir. Ön beyin ise sonuç çıkarabilen ve yürütücü, işletici fonksiyonları devralmıştır.”[1] Sağ ve sol beynin doğru şekilde faaliyette bulunması için ön beynin geliştirilmesi önemlidir.

Örneğin sağ beyin sempatikken ön beyin empatiktir. Sol beyin daha bireysel, kendisi odaklı düşünebilir. Ancak empati odaklı düşünmek bizim davranışlarımıza büyük oranda yön vereceği için önemli bir yetenektir. Sol beyin gerçeklerle, sağ beyin duygularla, ön beyin ise doğrularla ilgilenir. Uzun vadede mutluluk veren doğrular ve ön beyin olacaktır. Bu sebeple kişinin doğru davranması hem aklını hem de duygularını önemsemesi onları doğru kullanabilmesi ve düzenlemesi için ön beynin gelişimi şarttır. Ön beyin, kararları gerçekleştiren kısım olduğu için onun geliştirilmesi kişiliği etkileyecektir. Bu sebeple davranış eğitimi ya da insan yetiştirmek denilen şey aslında beynin ön bölgesini iyi eğitmek demektir. 

Ön beyni geliştirmek, esnekliktir. Ön beyin ne geçici ne de radikal kararlar verir. Onun kararları koruyucudur. Sorun çıkmaması için önlem alır. Sorun çıkmaması için ne yapmalıyım sorusuna cevap arar. Sorunun oluşumundan sonra ise çözümü için neler yapmalıyım düşünür. Bütüncül ve geniş bakış açısına sahiptir.

Bu nedenle kişinin ön beyninin gelişimi; beynin sağ ve sol lobunun doğru kullanımı, yerinde kararlar verebilme ve kişinin sadece duygularının ve mantığının etkisi altında olmadan karar alabilmesi noktasında yardımcı olacaktır. Hangi beyne yatkın olursanız olun doğru kararlar için ön beyninizi geliştirin.

Çok değerlisin, sevgiyle kal.

Anahtar Kelimeler

Beyin, Ön Beyin, Sağ Lob, Sol Lob

Yararlanılan Kaynaklar

Nevzat Tarhan, Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka

[1] Nevzat Tarhan, Duyguların Psikolojisi ve Duygusal Zeka, 35.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.