islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Onbinlerce Lübnanlı Fransız Mandasına Dönmek İstiyor

Onbinlerce Lübnanlı Fransız Mandasına Dönmek İstiyor

Mirat Haber Ajansı

Lübnan’da Salı günkü büyük patlamadan kaynaklanan ölü sayısı Cuma akşamı günü 154’e yükseldi. Beyrut Limanı’ndaki patlamada yaklaşık 5.000 kişi yaralandı ve bunların %20’si hastanelerde tıbbi tedavi görüyor. Yaralıların 120’si şu anda kritik durumda. Beyrut Limanı’ndaki bir depoda çıkan yangın, Salı günü başkentin çeşitli semtlerinde büyük maddi hasara yol açan patlamaya yol açtı. Patlama, ülke bir pandemi ile savaşırken ve tarihin en kötü ekonomik krizini yaşarken Lübnan’ı sarstı. Yaklaşık 60.000 kişi, ülkelerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca Fransız mandası altına alınması çağrısında bulunan bir dilekçeyi imzaladı. Dilekçe, yönetici elitin suçlandığı mevcut siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle bir Fransız mandasının dayatılması çağrısında bulunuyor. Dilekçe, patlamanın Lübnanlı yetkililerin ülkeyi güvence altına alma ve yönetme konusunda tamamen yetersiz olduklarını açıkça gösterdiğini söylüyor. Başarısız bir sistem, yolsuzluk, terörizm ve milislerle ülke son nefesine kavuştu. Lübnan’ın temiz ve kalıcı bir yönetişim kurmak için Fransız yetkisi altına girmesi gerektiğine inanıyorlar.

Popüler imza kampanyası, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un dün Beyrut’u ziyaret etmesi ve patlama bölgesine yakın en çok hasar gören caddelerden bazılarını gezmesi sonrasında başlatıldı. Ona Lübnanlı mevkidaşı Michel Aoun eşlik etti. Yüzlerce kişi Fransız cumhurbaşkanını selamlamak, hükümeti kınamak ve Macron’a yozlaşmış olduğuna inandıkları politikacılar yerine doğrudan Lübnan Kızılhaçı gibi STK’lara yardım göndermelerini rica etmek için toplandı. Beyrut şehir merkezindeki protestolar, hükümeti istifaya çağırırken göstericilerin güvenlik güçleriyle çatışmasına neden oldu. Dahası, enkazı temizlemek için topluluk tarafından yürütülen bir çabayla, yüzlerce yerel halk gönüllü olarak süpürge ve faraş taşıyarak sokaklara döküldü. Ancak yetkililer hiçbir yerde görünmüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.