islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4961
EURO
34,5758
ALTIN
2.478,95
BIST
9.557,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Orta Afrika Cumhuriyet’inde başkent isyancılara düşmek üzere

Orta Afrika Cumhuriyet’inde başkent isyancılara düşmek üzere
Mirat Haber Ajansı

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tartışmalı seçimi kazanan başkan Faustin Archange Touadéra’ya karşı oluşan geniş çaplı isyancı güçleri başkent Bangui eteklerine yaklaştılar. Afrika’nın tam ortasında yer alan ülkede nüfusun azınlık bir bölümü Müslüman ancak sürekli şiddet ve katliam altında. Birkaç yıl önce Fransa destekli Hristiyanların soykırım derecesinde şiddete maruz kalan pek çok Müslüman da bu nedenle Faustin Archange Touadéra’nın azlini isteyen isyancılara detek veriyor. Seçimlerde üçüncü en çok oyu alan eski başkan adayı Martin Ziguélé, başkent Bangui’den kaçmaya çalışanlara çıkış verilmediğini belirterek durumdan endişeli olduğunu bildirdi.

Bangui BM, Rus ve Ruanda askerleri tarafından korunmakta. Ancak bunların ciddi bir çatışmaya girmeyeceği düşünülüyor. Ülke denizlerden uzakta olmasına ve ana ticaret yolunun Doğu Kamerun olmasına rağmen, iki önemli varlık üzerinde vekalet savaşlafına yol açıyor: elmas ve uranyum. Bu iki varlığa rağmen ülke sömürülmekten bitap düşmüş. Orta Afrika Cumhurlyeti eskiden ağırlıkla Müslüman bir ülkeyken Fransız sömürüsünde Müslüman halk katliamlar, işkenceler, zorla evlilik ve misyoner hateketleriyle neredeyse kaybolma sınırında. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.