islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Suudi trol operasyonu Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili filmi hedef alıyor

Suudi trol operasyonu Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili filmi hedef alıyor
Mirat Haber Ajansı

Bryan Fogel, Suudi hükümetinin ifade özgürlüğünü bastırma çabalarını gün ışığına çıkarmak için “Muhalif” adlı araştırma belgeselini yaptı. Ama filmi, açığa çıkarmaya çalıştığı güçlerin hedefi. “Muhalif”, 12 Ocak’ta popüler film derecelendirme sitesi Rotten Tomatoes’u 2.300’den 500’e kadar düşük izleyici puanına sahip olduğunu gördü. Yapımcılar, hareketin Suudi hükümeti adına faaliyet gösteren trollerden geldiğine inandıklarını söylediler. Filmin onay oranı kısa süre sonra %95’in üzerinden %68’e düştü. Benzer bir dinamik, Cumartesi gününden bu yana 1.175 tek yıldızlı incelemenin siteyi doldurduğunu gören IMDb film sitesinde de ortaya çıktı. Geçen ay, film belirli bir günde nadiren birkaç düzineden fazla bu tür skorlar topladı; daha birçok kullanıcı en yüksek puanı verdi.


Filmi finanse eden kar amacı gütmeyen İnsan Hakları Vakfı’nın kurucusu ve genel müdürü Thor Halvorssen, Suudilerin filmin tezini kanıtladığını, saldıranın aslında bir robot ordusu olduğunu söyledi. Hem izleyiciler hem de eleştirmenler tarafından genel olarak çok beğenilen filmdeki düşük reyting artışını son derece şüpheli bulduğunu söyledi. Halvorssen, trolleme çabasının “Muhalif” in kamuoyundaki duruşunu ve Amerikalıların onu izleme olasılığını tehdit edebileceğini söylüyor. İnceleme siteleri, büyük bir pazarlama bütçesi olmadan büyük ölçüde ağızdan ağza pazarlamaya dayanan “The Dissident” için kritik öneme sahip. Ayrıca, çevrimiçi dezenformasyonun sadece siyasi kampanyalarla ilgili olmadığını da hatırlatmak isteriz. “İkarus” un Oscar ödüllü yönetmeni Fogel, “Muhalif” te Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın hükümetine yönelik yakıcı bir eleştiri sunuyor. Film, Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin zeminini, eleştirmenlerini susturmak için şiddet kullanan bir rejimin portresini çiziyor. Aynı zamanda, veliaht prens MBS ile ilgili olumsuz konuları ve kötü haberleri sosyal medya görüş alanından uzak tutmak için neredeyse bot gibi çalışan çok sayıda insanı belgeliyor.

Beğenildi

 “Muhalif” geçen ay sinemalarda gösterime girdiğinden beri hem profesyonel eleştirmenlerden hem de sinemaseverlerden olumlu eleştiriler alıyordu ve ardından şüpheli Suudi kampanyası geçen hafta başlamadan önce 8 Ocak’ta talep üzerine vizyona girdi. Bu hafta The Washington Post ile iletişime geçtikten sonra, Rotten Tomatoes sözcüsü Tiyson Reynolds, sitenin manipüle edildiğinden şüphelenildiğini kabul etti. Şirketin manipülatif derecelendirmeleri sistemden kaldıracağını ve keşfedildikçe bunu yapmaya devam edebileceğini söyledi. 

Rotten Tomatoes, tüketicilerin filmleri bir ile beş yıldız arasında derecelendirebildiği bir izleyici puanlama sistemi kullanıyor. Değerlendiricilerin %60’ı bir filme en az 3,5 yıldız verirse site daha sonra “taze” bir puan atar. Yapmazlarsa, film “çürük” olarak adlandırılır. IMDb, kendi adına, bire 10 yıldız sistemi kullanıyor. “Dissident” piyasaya çıktığından bu yana  sitede yüksek puanlar topladı, 9.200 kullanıcıdan 5.000’den fazla kullanıcıya 9 veya 10 yıldız ve yalnızca 700 kullanıcı bir yıldız verdi. Ancak en az 1.175 tek yıldızlı inceleme yağdı ve şu anda tüm kitle puanlarının %20’sini oluşturuyorlar. Filmin IMDb’deki genel izleyici puanı, muhtemelen bir dizi tek yıldızlı incelemeyi azaltan algoritmalar nedeniyle 8.2 civarında sabit kaldı. 

IMDb’nin de Waashington Post’un da Amazon’un sahibi Jeff Bezos’a ait olduğunu belirtmekte fayda var. Bezos, “Muhalif” de MBS’nin bilgisayar korsanlığının kurbanı olduğu iddiasıyla yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.