islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3370
EURO
35,1959
ALTIN
2.247,60
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C

ORUCU KİMLER ERTELEYEBİLİR?

ORUCU KİMLER ERTELEYEBİLİR?
25 Mart 2023 12:00
A+
A-

Hastalar ve Yolcular Orucu Erteleyebilirler

Orucu farz kılan Rabbimiz; Kur’an-ı Kerim’de iki ana zümreyi müstesna kılmıştır. Bunlardan biri hastalar, diğeri de yolculardır. Bakara sûresinin 185. ayetinde; “…İçinizde kim hasta olur, kim yolculuğa çıkarsa o, tutamadığı oruçları Ramazandan sonraki günlerde tutsun. Çünkü Allah sizin için kolaylığı diler, zorluğu istemez…” buyrulmaktadır.

Yüce dinimizin iki ana özelliği vardır. Burada bilvesile hatırlatalım. Birisi anlaşılır, diğeri de uygulanabilir olmaktır. Bunun içindir ki hastalar ve hasta konumundaki güçsüz olan kişiler oruç ibadetini erteleyebilirler. Her insan kendisini bilir, nefsimizin de üzerimizde hakkı vardır. Tutabiliyorsak kulluk neşesi içinde tutalım, ama güç yettiremiyor isek erteleyebiliriz.

Burada inançlı olup kendileri de oruç tutan doktorlarımızın uyarılarını dikkate almamız gerektiği hatırlatmak isterim. Onlar, oruç tutmamız halinde hastalığımız artabileceğini ifade ediyorlarsa oruçlarımızı erteleyebilir, Ramazan dışında sağlıklı olduğumuzda kaza edebiliriz.

Gebe Ve Emzikli Kadınlar da Erteleme Yapabilirler

Sevgili kardeşlerim; bir tür hasta konumunda olan hamileler ve çocuklarını emziren kadınlar oruçlarını erteleyebilir. Adetli ve lohusa olan kadınlar da oruç ibadetlerini erteleyebilirler. Daha sonra temizlik dönemlerinde tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.

Yaşlılar Ve Ağır İşlerde Çalışanlar da Erteleme Yapabilir

Bir de ihtiyarlar, oruç tutamayacak konumda olan çok ileri yaştaki müminler de oruçlarını erteleyebilirler. Eğer onlar erteledikleri Ramazan sonrasında da tutamayacaklarsa ve maddi güçleri yerindeyse, tutamadıkları her bir gün için bir fitre miktarı fidye öderler.

Nafakası için ağır işlerde çalışmak mecburiyetinde olan kişiler de oruçlarını erteleyebilirler. Burada konuya kulca yaklaşmak gerekir. İyice bilmeliyiz ki mazeretimiz yokken Ramazan ayından bir gün oruç tutmamak telafi edilemeyecek pek büyük bir hata olur. Peygamberimiz “(Hastalık ve yolculuk gibi bir) Mazereti olmaksızın Ramazandan bir gün oruç tutmayan kişi, ömür boyu oruç tutsa, tutulmayan o bir günlük farz orucun eksikliğini gideremez /sevabını da alamaz.” buyurur. Bunun için oruç konusuna kulca yaklaşmalı, fetvayı kendi öz varlığımızdan almalıyız.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.