islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

OSMANLI’DA HEYKELE NEDEN ÖNEM VERİLMEDİ

OSMANLI’DA HEYKELE NEDEN ÖNEM VERİLMEDİ
6 Nisan 2023 11:41
A+
A-

Bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi değerler bütününe biz, Kültür diyoruz. Her toplumun kendine has bir kültürü vardır. Bu kültür de o toplumun gelenek, görenek ve dini değerleri bakımından şekillenir ve o toplumun hayatına bir şekilde yansır.

Heykel, Batı kültürünün bir parçasıdır ve İslam kültürünü yansıtmayan bir özelliğe sahiptir. Batılılaşmak adına böyle bir kültürün İslam toplumuna girmesi ya da zorla sokulması, yüce rabbimize karşı bir abesiyet olarak görülmüş ve nitelendirilmiştir. Oysa Osmanlı toplumunda ki sanat anlayışı heykel sanatından çok farklı ve ileri derecededir.

Mesela;

Tezhip sanatı zarafetin, hat sanatı sabrın, mozaik sanatı çok renkliliğin, çok renkli ve süslü beşikler insana gösterilen özenin ve verilen değerin, medreseler, camiler, türbeler ise Allah’a itaat ve teslimiyetin göstergesi olarak Osmanlı sanatına yansımıştır.

Gelişen olayları o dönemin şartları içinde değerlendirmekten aciz olan insanların, başta sanat olmak üzere her konuda  Osmanlı’yı kötülemeleri sadece ve sadece cehaletin bir göstergesidir.

Osmanlı insanının yaşadığı edep ve nezaketli hayat, o dönem Avrupalıları imrendirecek ve özendirecek kadar büyüktür.

HEYKEL MEDENİYET MİDİR?

Günümüzde çok tartışılan konulardan birisi de heykelin medeniyet olup olmadığı konusudur. Medeniyet ve uygarlık kavramları geniş kavramlar olmakla birlikte kısa tanımını “Toplumların sahip olduğu maddi ve manevi değerler bütünüdür” diyebiliriz.

Mesela; elektrik, uçak, teknolojik araç ve gereçler vb şeyler medeniyet kavramı olarak nitelenebilirken, bir toplumun kültüründen kaynaklanan heykel, medeniyet olarak kabul edilemez. Ancak biz, heykel ya da başka bir şeyi, manevi değerlerimize uygun olup olmadığı noktasında değerlendirir, kabul eder ya da etmeyiz. Aynı şey diğer toplumlar için de geçerlidir. Örneğin bizler de, kendi kültürümüzden herhangi bir argümanı, bu medeniyettir diyerek başka hiçbir topluma dayatamayız.

 

MİRATHABER.COM

ANAHTAR KELİMELER:  OSMANLI   KÜLTÜR   HEYKEL  

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.