islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Özbekistan Koronaya Rağmen Büyüdü

Özbekistan Koronaya Rağmen Büyüdü

Mirat Haber Ajansı

Geçen hafta yayınlanan Dünya Bankası Ekonomik Güncellemesi sonbahar nüshası, Özbekistan’ın Avrupa ve Orta Asya’da bu yıl pozitif ekonomik büyüme görecek iki ülkeden biri olduğunu tahmin ediyor. Özbekistan, Tacikistan da dahil olan Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki 23 Avrasya ülkesi arasında 2020’de büyüme göstermesi beklenen tek devlet. Geri kalan ülkeler, koronavirüs (COVID-19) pandemisinin neden olduğu ekonomik durgunluktan zarar görecek. Pandemi, Özbekistan’ın Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ekonominin toparlanmasından bu yana karşı karşıya kaldığı en şiddetli krizdi. Büyümeyi olumsuz etkiledi ve istihdam, refah ve vatandaşların gelirlerinde düşüşlere neden oldu.

2020’nin ilk yarısında GSYİH büyümesi, 2019’un ilk yarısındaki %5,8’lik büyümeye kıyasla neredeyse sıfırdı. Ancak daha yüksek altın üretimi ve tarımdaki büyüme, endüstri ve hizmetlerdeki keskin düşüşü telafi etmeye yardımcı oldu. Para havalelerindeki %19’luk düşüşe rağmen, sosyal ödemelerde %17’lik kümülatif artış ve Şubat ayından bu yana asgari ücretlerde %10’luk artış özel tüketimin korunmasına yardımcı oldu. Yıllık enflasyon Ağustos ayında % -11,6’ya düşerek Özbekistan Merkez Bankası politika faizini 2020’de iki kez, Nisan’da %16’dan %15’e ve Eylül’de %14’e düşürdü. Firmalara yönelik kriz karşıtı kredi hatları, Ocak-Ağustos aylarında ekonomiye verilen kredilerin %18 oranında artmasına yardımcı oldu. Özbekistan’ın görünümü, piyasa reformları ekonomiyi daha fazla kaynak verimliliği ve özel sektör büyümesine doğru kaydırmaya devam ederken olumlu. 2020’nin üçüncü çeyreğinde tecritlerin kaldırılması, güçlü tarımsal üretim ve işçi dövizlerinin kısmi toparlanması, 2020’nin ikinci yarısında birinci yarının aksine daha güçlü ekonomik faaliyete neden olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.