
Özel, “Bu ülkede peşine takılanacak iki tane bu topraklarda yolundan izinden gidilecek iki Mustafa var. Bir, peygamberimiz Muhammed Mustafa; bir de bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk. Allah kimseyi ne peygamberimizin izinden ne Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden ayırmasın. Onun dışındaki bütün yollar batıldır” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaptığı son açıklamada “İzinden gidilecek iki Mustafa var; biri Peygamberimiz, diğeri Atatürk” ifadelerini kullandı. Ancak bu açıklama, birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.
Hz. Muhammed gibi yüce bir peygamberin, herhangi bir beşerî liderle aynı cümlede anılması, özellikle İslamî hassasiyeti yüksek çevrelerde büyük rahatsızlık oluşturdu. Özel’in bu sözleri, dinî değerlere yönelik yüzeysel bir yaklaşımın ürünü olarak yorumlandı.
Özgür Özel’in bu çıkışı, CHP’nin uzun süredir eleştirildiği “din karşıtı” algısını yıkma çabası olarak görülse de samimiyeti sorgulandı. Partisinin geçmişte başörtüsüne, imam hatiplere ve dini değerlere yönelik tavırları hâlâ hafızalarda tazeyken, Özel’in böyle bir benzetmeye başvurması “politik manevra” olarak değerlendirildi.
Eleştirmenler, “CHP dine yaklaşımını değiştirmedi, sadece toplumun tepkisinden çekindiği için üslubunu yumuşatıyor” şeklinde yorum yaptı. Bu çıkışın arkasında, seçmen nezdinde imaj düzeltme çabası olduğu açıkça görülüyor.
Özgür Özel’in Hz. Muhammed’i siyasi bir söylemin parçası hâline getirmesi, “mukaddesatın siyasete alet edilmesi” tartışmasını da beraberinde getirdi. Oysa Peygamberimiz, hiçbir ideolojinin ya da siyasi figürün eşiti değildir.
Eleştirilerde, “Kimse Allah Resulü’nü bir beşerle eş tutamaz” vurgusu yapıldı. Bu tür ifadelerin, dinî değerleri istismar etmekten öteye geçemeyeceği ifade edildi.
CHP’nin inançlara karşı olumsuz tavrı, yakın tarihte birçok örnekle sabitken, Özgür Özel’in açıklamaları bu geçmişi unutturmaya yetmedi. Seçim dönemlerinde dine yakınlaşan, sonrasında yine eski politikalarına dönen CHP’nin bu yaklaşımı “iki yüzlülük” olarak nitelendirildi.
Birçok vatandaş, CHP’den gerçek bir yüzleşme ve samimi bir değişim beklediğini ifade diyor.
Not: Bu konu ile alakalı: ALİ RIZA Demircan hocanın, değerlendirmesini pazartesi günü MİRAT HABER de okuyabilirsiniz.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube