islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5902
EURO
34,8583
ALTIN
2.494,59
BIST
9.693,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Pakistan’ı Suudlardan Çin kurtardı

Pakistan’ı Suudlardan Çin kurtardı

Çin, Suudi Arabistan’a borcunun geri ödenmesi konusunda Pakistan’ı kurtardı

Mirat Haber Ajansı

Çin, Suudi Arabistan’a 2 milyar dolarlık borcun geri ödenmesine yardımcı olmak için 1.5 milyar dolar sağlayarak Pakistan’ı kurtarmayı kabul etti. Maliye Bakanlığı’ndaki anonim kaynaklar, son raporda Pakistan’ın Suudi Arabistan’a borcun ilk 1 milyar $ ‘ını bugün geri ödemeye hazır olduğunu ve ikinci ödemenin Ocak ayında yapılması gerektiğini belirtti. Para ne ticari bir kredi olarak ne de Çin Devlet Döviz İdaresi tarafından sağlanmadı, iki müttefik arasındaki ikili Döviz Takas Anlaşması’nı (CSA) 1.5 milyar dolar daha artırma kararı ile verildi. Pakistan’ın Suudi Arabistan’a olan borcu, Krallığın Ağustos ayında Güney Asyalı müttefikine kredi çağrısında bulunmasıyla belirlendi. Hareket, Pakistan hükümetinin Riyad’a İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Keşmir meselesini tartışmak üzere bir toplantı düzenlemesi çağrısına misilleme oldu. Suudi Arabistan’ın bunu yapmayı reddetmesi ve ardından kredi anlaşmasının sona ermesi, Riyad ile İslamabad arasındaki ilişkilerde son yıllarda yaşanan bozulmanın ilk işaretiydi. İlk kredi 3 milyar dolardı ve 3,2 milyar dolarlık bir petrol kredisi imkanı vardı. Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, Pakistan’ın Riyad ziyareti sırasında Pakistan Genelkurmay Başkanı ile görüşmeyi reddetmesi üzerine ikili ilişkiler daha da kötüleşti. Bunun ardından Pakistan Dışişleri Bakanı, Pekin ile ilişkileri güçlendirmek ve ne tür ekonomik destek alabileceğini görmek amacıyla Çin’i ziyaret etti.

CSA, temelde Pakistan’ın 2011’den beri dış borcu geri ödemek ve brüt döviz rezervlerini ticaretle ilgili amaçlar yerine rahat seviyelerde tutmak için kullandığı bir Çin ticaret finansmanı aracıdır. Bu anlaşma uyarınca, 1.5 milyar dolarlık ek Çin kredisinin federal hükümetin defterine yansımayacağı ve Pakistan’ın dış kamu borcunun bir parçası olarak değerlendirilmeyeceği bildirildi. Pakistan Devlet Bankası (SBP) ve Pakistan maliye bakanlığı sözcüleri haberleri ne yalanladı ne de doğruladı. Ancak merkez bankası sözcüsü sorulardan kaçarken, maliye bakanlığı bunun “ikili gizli bir mesele” olduğunu söyledi. Pakistan ve Çin, Mayıs 1951’de diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana yakın ve dostane ilişkilere sahip. Pakistan, Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Son yıllarda Çin, Hindistan ile artan ilişkilerinde güçlü bir müttefike sahip olmak için Pakistan’a özellikle cömert davrandı.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.