islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5128
EURO
34,7988
ALTIN
2.427,11
BIST
9.714,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Papua: Eski İsyancı Lider Bölgeye Başkan Oldu

Papua: Eski İsyancı Lider Bölgeye Başkan Oldu

Mirat Haber Ajansı

Endonezya’nın doğu komşusu olan ve ülkede Müslüman azınlık olan ormanlarla kaplı Güneydoğu Asya ülkesi Papua Yeni Gine’de seçim yetkilileri yaptıkları açıklamada, isyancı eski ordu komutanı İsmail Toroama’nın Papua Yeni Gine özerk bölgesi Bougainville’in oy çokluğuyla başkanlığına seçildiğini söyledi. Toroama bağımsızlık isteyen müzakerelere liderlik etmeye hazır. Bougainville, geçen yılın sonunda ezici bir çoğunlukla Papua Yeni Gine’den ayrılmak için yapılan oylamanın ardından seçim düzenledi.

Güney Pasifik’teki mineral zengini ve yemyeşil bir ada grubu olan Bougainville, 1998’de 20.000 ölüme neden olduğu iddia edilen on yıllık bir iç savaştan bu yana çok az ilerleme gösterdi. Çatışma büyük ölçüde, Bougainville Adası’ndaki kazançlı Panguna altın ve bakır madeninin paylaşımı ve madenciliğin neden olduğu çevresel hasardan kaynaklanmaktaydı. Toroama, ayrılıkçı Bougainville Devrim Ordusu’nda bir komutandı ve daha sonra barış ve silahsızlanma süreci konusunda yetkili hale geldi. Zaferi, hükümet adayının daha önce bölgenin tercihli oylama sisteminde ortadan kaldırılmasının ardından, Başkan John Momis liderliğindeki mevcut yönetimden bir kopuşa işaret ediyor. Geçen yılki bağlayıcı olmayan bağımsızlık anketi çatışmayı sona erdiren barış sürecinin bir parçasıydı, ancak uzun süredir kapalı olan madenin kime ait olduğu konusunda anlaşmazlık hala devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.