islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

PARİS ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ!

PARİS ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ!
14 Mart 2023 16:45
A+
A-

Çöpçülerin emekli maaşı reformları sonrası grevi devam ederken, siyasiler bu konuda kimi suçlayacakları konusunda çatışıyor.

Fransız başkentinde çöp toplayıcıları grevde, bu da sokaklarda üst üste yığılmış pis kokulu çöpler, birbirlerine bağıran politikacılar ve muhtemelen fare istilası anlamına geliyor!

Hafta sonu Paris kaldırımlarında, özellikle çok sayıda restoranın olduğu bölgelerde, çöp torbalarından insan boyunda yığınlar oluştuğu görüldü. Bunun nedeni, Başkan Emmanuel Macron tarafından yürütülen Fransız emeklilik sistemindeki tartışmalı bir reformu protesto etmek için şehrin çöpçülerinin 6 Mart’tan beri grevde olmaları.

Çöpçüler, yaşam süresini etkilediği gösterilen işlerinin zorluğu nedeniyle şu anda daha erken emekli olabiliyorlar. Ancak bu reform ile beraber çöpçülerin emeklilik yaşı 57’den 59’a çıkarılacak.

Sonuç olarak, Fransız haber kaynağı AFP’nin aktardığına göre Paris belediye başkanı şu açıklamayı yaptı; grevin sekizinci günü olan Pazartesi günü başkentin sokaklarında yaklaşık 5.600 ton toplanmamış atık yatıyordu.

Güney 15. bölgede yaşayan 23 yaşındaki Mathilde Boyer, “Berbat, güzel gözükmüyor ve kokuyor” dedi.

Sağlık açısından risklerden endişe etmesine rağmen Boyer, çöpçülerin davasına sempati duyduğunu söylüyor. “Bu, Paris’in her yerinde onların elleri olduğunu ve bu insanların işlerine, düzgün bir yaşam sürmelerine ve emeklilik haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini gösteriyor.”

PARİS’İN FARELERİ

Ancak insanlar sadece birkaç çöp torbasından dolayı endişelenmiyor. Asıl mesele, çoğu büyük şehir gibi Paris’in de farelerle dolu olması.

Paris’te yaşayan her insan başına 1,5 ila 1,75 fare düşüyor. Bu oran Işıklar Şehri’ni dünyanın en çok fare istilasına uğrayan şehirlerinden biri yapıyor. Hatta farelerin yayabileceği hastalıklar Fransız Ulusal Tıp Akademisi’nin geçen Temmuz ayında “insana yönelik tehdit” konusunda bir uyarı yayınlamasına neden oldu.

Çöp krizi geçtiğimiz hafta sonu, Paris’in birkaç bölgesinin belediye başkanlarının grevin büyük bir halk sağlığı riskine dönüşme tehdidini ileri sürmesi ve Paris belediye başkanı Sosyalist Anne Hidalgo’yu harekete geçmeye çağırmasının ardından siyasi bir tartışmaya neden oldu.

Anlaşmazlık Pazar akşamı Ulaştırma Bakanı – ve belki de geleceğin Paris belediye başkanı – Clément Beaune’un durumdan belediye başkanının ofisini sorumlu tutmasıyla tırmandı.

Beaune, Pazar gecesi Twitter’da çöp torbalarıyla dolup taşan çöp kutularını gösteren resimleri ekleyerek “Çöp toplama yapılmayan yedinci gün. Pis kokuyor ve çürüyor.’’ şeklinde bir tweet paylaştı.

“Parislilere karşı eylemsizliğin ve küçümsemenin bilmem kaçıncı örneği,” diye ekledi – bu da Hidalgo’nun ofisinin yanıt vermesine neden oldu.

Belediye Başkan Yardımcısı Antoine Guillou, “Asıl çürüme sizin sosyal diyalog vizyonunuzu karakterize eden şeydir” dedi. “Parisliler ve Fransızlar için gerçekten endişeleniyorsanız, kitlesel olarak reddettikleri adil olmayan emeklilik reformunuzu geri çekin.” diye ekledi.

Pazartesi sabahı Fransız televizyonuna verdiği bir röportajda hükümet sözcüsü Olivier Véran da grevi desteklemekle suçladığı Hidalgo’ya yüklendi.

Véran, “Paris belediye başkanının gönderdiği mesaj nedir? Parislilerle arasını düzeltmek ona kalmış,” dedi.

Le Parisien gazetesine göre, grev en azından sendika temsilcilerinin greve devam edip etmeme konusunda oy kullanacakları Çarşamba gününe kadar sürecek.

Ancak sendikalar, yasal emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı amaçlayan emeklilik reformu geri çekilene kadar greve devam edeceklerini söyledikleri için bu daha uzun sürebilir.

Çarşamba ve Perşembe günleri yapılması planlanan bir dizi parlamento oylamasıyla, reform hafta sonuna kadar resmen kabul edilebilir.

Bu sırada Parisliler oylama sonuçlarını bekliyor.

Uzun süredir kuzey Paris’te ikamet eden 28 yaşındaki Guillaume Meigniez, “Çöp pek hoş bir manzara değil, ama aynı zamanda grevin amacı da bu” dedi.

Meigniez, fareler için özellikle endişelenmediğini, çünkü normal zamanlarda zaten “oldukça kalabalık” olduklarını ve “birleşip insanlara saldırmayacaklarını” söyledi.

Ancak “fareler dışarı yayılırlarsa, bu durum işleri biraz sarsabilir” dedi.

ÇEVİREN: Abdulkadir BEKDEMİR

KAYNAKÇA: politico.eu/article/paris-garbage-strike-rats/

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.