islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5187
EURO
34,9172
ALTIN
2.436,32
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Çocuğuma Allah’ı anlatıyorum – 1

Çocuğuma Allah’ı anlatıyorum – 1

Ebeveynlerin çocuk yetiştirirken en çok korktukları, çaresiz hissedebildikleri ve okullardan medet umdukları konulardan biri de çocuklarına Allah’ ı anlatabilmek, sevgisini kazandırabilmektir. Bu konu gereçekten hassastır çünkü soyut kavramları anlamayan çocuklara Allah’ ı anlatmak zor gibi görünebilir. Oysa ki çocuğun özü korunabilir ve fırsatlar doğru değerlendirilebilirse Allah bilgisi sonrasında da sevgisinin kazandırılması zor değildir.

Çocuğun özü korunabilse dedik çünkü İslam inancına göre, her çocuk tertemiz, iman ve islama müsait bir hüviyette doğar.  “Her doğan çocuk islam fıtratı üzere doğar. Sonra anne babası Onu Yahudi, Hristiyan veya Mecusi yapar.” (Buhari, Tefsir 2) O halde ebeveynlere düşen çocukta var olan inanma meyilini bozmamak ve doğru tatmin edebilmektir.

Bu da özellikle okul öncesi çağ çocuklarında(0-6)  fırsatları doğru değerlendirmekle yani ortaya çıkan durumları bir öğrenme öğretme fırsatı olarak görebilmek ile mümkün olacaktır. Çünkü Allah’ı anlatmak, sevgisini kazandırmak sadece belirli zaman dilimlerinde verilen din eğitimi ile olabilecek bir şey değildir. Tam tersine hayatın içene yayılması gereken bir eğitim ve yaşam biçimidir. O yüzden gün içerisinde Allah’ı sıklıkla anmak, soyut kavramları anlamayan çocuklara Allah’ı sıfatlarıyla somutlaştırarak örneklemek doğru ve etkili olacaktır.

Örnek fırsat: Çocuğa Her fırsatta Allah’ı anmak ve anlatmak

Çocuk yemek masasında yemek yiyordur. Yemeğini yedikten sonar “anneciğim eline sağlık, köfte çok güzel olmuş” der. Anne “ afiyet olsun yavrum” der ve çocuğuna birde meyve tabağı verir. Çocuk çilek , muz ve elmadan oluşan meyve tabağından yemeye başlar. Çocuk “ anne meyvelerde çok güzel” der . Anne” evet meyvelerde çok lezzetli ve çok vitaminli, Allah her birini bizler için değişik tatlarda ve vitaminlerde yarattı, ne kadarda şanslıyız değil mi? Der. Çocuk “ Allah a da teşekkür etmeliyiz di mi anne” der. Anne “ evet yavrum Allah’a verdiği her şey için teşekkür etmeliyiz, bunun içide yemeğe bismillahirrahmanirrahim diyerek başlıyoruz, bitirincede “ elhamdülüllah diyoruz değil mi? Çocuk “ evet anne ben bismillah demeyi hiç unutmuyorum” anne “ aferin benim güzel oğluma” der.

Örnek fırsat :Çocuğa Her fırsatta Allah’ı anmak ve anlatmak

Çocuk ve anne (park, bahçe) geziyorlardır. Çocuk rengarenk bir kelebeğin peşinden koşar, koşarkende “ anne bak, ne değişik renkli bir kelebek” der. Kelebek bir çiçeğe konar. Anne ve çocuk kelebeğin yanında durarak konuşurlar. Anne “ evet ne kadarda değişik renkli bir kelebek. Her kelebek birbirinden nasılda farklı. Tüm canlıları Allah birbirinden farklı ve mükemmel yaratmış. Çocuk” çiçeklerde çok güzel, onlarıda Allah yarattı di mi anne” anne “ evet yavrum, her şeyi Allah yarattı “ çocuk “ Allah nerde peki anne?  Anne “ bak mesela denizin dibindeki tüm canlıları Allah yarattı ve onları görüyor, gökyüzündeki canlılarıda Allah yarattı ve görüyor, hatta dünyadan çok uzaktaki yıldızlarıda Allah yarattı ve ışık verdi, onlarıda görüyor, sence Allah nerde? Çocuk” her yerde o zaman” anne evet Allah her yerde ve herkesle,” der.

Örnek fırsat :Çocuğa Her fırsatta Allah’ı anmak ve anlatmak

Çocuk çizgifilm kahramanlarından birinin kostümünü giymiş halde oynuyordur. Akşam babası gelince çocuk heyecanla babasını karşılar. “baba bak ben süper güçleri olan bir kahraman oldum ” der. Baba ”  oğlum sen zaten süper güçleri olan bir kahramansın. Allah sana her yeri görebilen harika gözler, kokuları alan burun, sesleri duyan kulaklar verdi. Hatta çok daha fazlasını değil mi” çocuk “evet ama şimdi daha da güçlü oldum”der. Anne “evet süper kahramanım daha da güçlü olmak istiyorsan bol vitaminli yemekleri yemeye devam etmelisin” der.

Gün içerisinde karşmıza çıkan güzel fırsatlarda Allah’ı anmaya ve anlatmaya dair bir kaç örnek verdik. bir sonraki yazımızda ise Allahı anlatırken sıfatlarını doğru kullanabilmek, Allah inancıyla birlikte sevgisini kazandırabilmek, korkutucu veya çocuk dünyasını aşan derinlikte bilgilerden kaçınabilmeyle ilgili örneklerimiz olacak.

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI