islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3950
EURO
34,7884
ALTIN
2.400,40
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

RABBİMİZ BİZİ TAKVA SAHİPLERİNE ÖNDER KIL!

RABBİMİZ BİZİ TAKVA SAHİPLERİNE ÖNDER KIL!

“Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl! (Furkan 74)

İnsanoğlunu ve yaşam periyodunu gözlemlediğimizde bu ayeti celileyi fevkalâde hissediyoruz. İnsanoğlu gözünü karartan, gözünü aydınlatan iş ve oluşların artan ya da azalan ivmesini yaşarken kaynağında evlat, zürriyet faktörüne bağlı yaşanmışlıkları görürüz.
Tabi ki fıtri yazılımının kendine sunduğu o eşsiz ebeveynlik duygusunu tahrip etmediği sürece…
İnsanın hayatındaki sıra dışı mücadele ve adayışları, yüksek ölçekte pik yaptığı kahramanlıkları, evladı ve nesli ile ilgili kaygılar büyüdüğünde daha da görürüz.
İşte bu; ancak koşulsuz bir sevginin, bencil, haris, doyumsuz insanoğluna ilahi bir dokunuşla, nasıl da latif bir tarzda yerleştirildiğine bizleri şahit eder.

Merhamet sevgiden daha da büyük bir duygudur çünkü merhamet karşılıksız sevgidir. Kimselere göstermediği özveriyi, ölçülü ölçüsüz tartmadan merhamet edilene sunar. Tam da annelik sevgisinde olduğu gibi.

Yapılan bir çalışmaya göre her çocuğun annenin yaşam süresini 95 hafta kısalttığı bildirilmiştir. ‘’Ömrümü yedin, evladım!’’ cümlesini acı bir feryat olarak annelerden çokça duymuşuzdur. Meğer bilimsel dayanakları da konuşuluyormuş. Bu çalışmada, çocukların babalarının ömürlerini kısaltmadıkları ancak doğan her kız çocuğunun babalarının ömrünü 74 hafta uzattıkları, erkek çocukların ise babalarının hayat süreleri üzerine hiçbir etkisinin olmadığı bulunmuştur. (www.duetpsikoloji.com dan alıntıdır)
Buna rağmen her kadın anne olmak ister ve anne olunca eşsiz bir kahraman olarak hayata yeniden besmele çeker.
Çıkarın olmadan gösterilen bu fedakârlığın sebebi KARŞILIKSIZ SEVGİ’dir. Diğer deyişle merhamet.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:
“Allah, rahmetini yüz parçaya ayırmıştır. Doksan dokuz parçasını kendi katında alıkoymuş, birini yeryüzüne indirmiştir. İşte varlıklar bu bir parça rahmet sebebiyle biribirlerine acırlar. Hatta hayvanlar, yavrusunun üzerine basacağı endişesiyle ayağını çekip kaldırır.” demiştir.
Merhamete dair ne ciddi bir potansiyel ve ne tükenmez bir rezerv.
Annelik edilen her varlık o sevgi sayesinde yeşerir, canlanır, yükselir. Sevginin olmadığı veya hissedilmediği hiçbir yerde de imkânlar ne kadar fazla olursa olsun bir güzel sonuç çıkmaz. Kendimize, eşimize, çocuğumuza, akrabalarımıza, komşumuza kadar uzanan bir frekans vardır rahmet ve merhametle beslenen sevgide çünkü Hakk’tandır, gerçektir, masumdur, ak ve paktır.
İbn Haldun’un ‘’Merhamet masum olduğu için her kalbe misafir olmaz.’’ sözü bu duygu durumunu ve yeryüzünde dağılım gösteren insan ve canlı formunu ne güzel kategorisel bir anlatım ile zihinlere şablon eder. ‘’Merhamet masum olduğu için her kalbe misafir olmaz.’’
Bu masum merhametin yeryüzü annelerine yansımasını ve merhamet, özverideki mübalağanın fıtri doğasını anlatmak adına bir çok anne hikayeleri duyabilir ve bulabilirsiniz fakat ben ‘’AHTAPOT’’un anneliğini sizlere aktarmadan geçemeyeceğim. Bu denli iç parçalayan ve insanı evladına karşı usandım demekten utandıran o eşsiz bedel ödeyişi gelin birlikte ve hayretle okuyalım.
‘’Ahtapotun anneliği hiçbir canlının anneliğine benzemez.
Dişi ahtapot çiftleşmeden sonra bir oyuk bularak oraya yerleşir.
Yumurtlamaya başlar ve yumurtlama işlemi bittikten sonra kuluçkaya yatar.
Yumurtalarını yuvanın tavanına çengelle asar gibi dizer.
Yumurtaları devamlı su pompalayarak onların temiz kalmalarını sağlar. Her ne pahasına olursa olsun yuvasını terk etmez.
Yavrular yumurtadan çıkmadan açlığa dayanamazsa birkaç kolunu yer ve bu şekilde tüm yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar hayatta kalır ve yumurtaları korur ancak uzun süren kuluçka dönemi, onu aç ve bitkin bırakır. Tüm yavrular yumurtadan çıkınca o da yuvasında can verir. Hayata yeni başlayan yavrular için anne ahtapotun cansız vücudu yaşama tutunmaları için iyi bir besin kaynağı olur.
Bu yüzdendir ki hiçbir dişi ahtapot yavrularının büyüdüğünü görmez.’’

Ahtapotun yaşam döngüsündeki ebeveynlere karşı ödediği akıl almaz bedeli okuduktan sonra, yüreklerinizin yandığını, ruhunuzun acıdığını hissedebiliyorum. Elhamdülillah ki Âlemlerin Rabbi bizi Eşref-i mahlûkat kılmış. Bize hayat boyu ödeyeceğimiz bedellere Rahman ismi ile mizan koymuş . Bize hikmeti ve vasatı öğretmiş. Yaşam içerisinde hayvandan, bitkiden, havadan, karadan, sudan bitmek tükenmek bilmeyen örnekleri göstererek, O’nun bizden istediği o güzel ahlak ile bütünleşmemizi istemiş. Bu bakımdan elbette denge ve mizan üzere, tıpkı Rahman suresinde bize bahsettiği gibi hayatımızı devam ettireceğiz. Evlatlarımız rüştüne erene dek sabrın cemil olanını seçmeyi bileceğiz. Sevgi ve merhamet insanı insan yapan hamurun suyudur. O suyu denge ile ekleyen kişi insanın hamurunu bi iznillah kıvamlı yoğurur. Rabbim cümlemize ❝Rabbimiz! Hesap kurulacağı gün beni, anamı, babamı ve mü’minleri bağışla.❞(İbrâhîm Suresi, 41) diyebilen evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin.
Son olarak ‘’Babaannem Derdi ki’’ isimli kitaptan aldığım bir alıntı ile yazımı tamamlamak istiyorum:
“Hamura çok su katarsan cıvır kızım, yoğuramazsın…
Herkesin kıvamı var, bol keseden atarak huzuru doğuramazsın…
Sevgidir insanın hamurunun suyu …
Ne fazlası, ne azı…
Nice ekmekler var ki yiyeni yemiştir…
Olanı oldurmayan, olmayanı olduran insanın huyu…
Ne eline yapışsın, ne de güçlük çek…
Ağız tadı, her şeyi yoğurana dek…

Zaman ateş; emeği pişirir elbet…
Bilmez misin, ancak el yordamını bilenin elinde bir şeye benzer ekmek…”MERAL DEMİR
S/ÖĞÜT-Babaannem Derdi ki isimli kitabından

Yüce Mevla bizleri; ❝Fakat başarmam Allah’ın yardımına bağlıdır. Yalnız O’na dayanıyor ve O’na yöneliyorum.❞[Hûd Suresi, 88] dedirtecek bilinçten asla gafil etmesin.
Selam ve dua ile kalınız.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Emine karakuş dedi ki:

    Amin ya Rabbi. Ne mübarek bir döngü olurdu her kişi eş ve zürriyetiyle göz aydınlığı olursa zaten herkes eş ve evlat değilmidir Rabbim cümlemizi razı olduğun amellerrde muvaffak eyle amin

  2. Melike dedi ki:

    EVET HOCAM AHTAPOTUN YAVRULARİ GOSTERDİGİ VEFAYİ KİMSE KİMSEYE YAPMAZ VE ANNELİKTİR MERHAMETLİ. OLMAK SEVGİDİR ANNELİK SEVKATTİR ANNELİK VE KARSİLİKSİZ SEVGİDİR SEVMEKTİR ANNELİK VE HOCAM ANEDEN BASKASİ. KİMSE HİC KİMSEYE OYLE BİR SEVGİ VE MERHAMET VE CEFA GOSTEREMEZ HER GUZELİLLERDEDİR ANNE OLMAK HER ANNE ANNE OLAMAZ CEFA CEKMEZSEN DOGURUPTA ALLAHİ ASİLAMAZSAN VE ALLAH YOLUNDA YASATTİRMAZSAN NEYE YARAR O COCUGA. ANNE OLMAYA MERHAMETİN OLMAZSA BUTUN SEVGİNİ. SEVKATİNİ VERMEZSEN SARİP ÖPMEZ İSEN NEYE YARAR ANNELİK CANİM YAVRUM DEMEZSEN KORUYUP KOLLAMAZSAN SENİ SEVİYORUM. OGLUM KİZİM DEMEZSEN NEYE YARAR ANNELİK RABBİM BOSUNA DEMİYOR CENNET ANNELERİN AYAKLARİNİN ALTİNDA DİYE HER ANNEYEDE KİSMET OLMUYOR DEMEK O YUZDEN EVLATLARİMİZİN GELECEKLERİ İCİN ARKALARİMİZDAN HAYİR DEFTERİMİZ KAPANMAMASİ İCİN EVLATLARİMİZİ SEVDİGİMİZİ VE SARMAMİZ GEREKTİGİNİ. İMA EDİYORSUNUZ HOCAM VE EVLATLARİMİZİN ALLAHİN YOLUNDAN GİTSİNLER. DİYE COK DUA EDİYORUM HOCAM DUADİR EVLADİNA ANNELİK COK ANLAMLİ VE COKTA GUZEL YAZİNİZ OLMUS HOCAM TABİKİ BİRDE AKLİMDAYKEN SUNUDA. SOYLEYİM HAMURU KİVAMİNA GETİRMEK İCİN NE FAZLA SEV İLGİ VER NEDE AZ İLGİ VERME EVLADİNİN DENGESİ BOZULMAMASİ İÇİN HAMURU DİKKATLİ YOGURMAK GEREKİR. YANİ HERSEYİN. DENGESİ OLMASİ GEREKİR HOCAM ALLAH RAZİ OLSUN RABBİ M. ELİNİZE. YUREGİNİZE SAGLİK OLSUN İNSAALLAH

  3. Emine karakuş dedi ki:

    Harikabir makale hocam elinize yüreğinize sağlık 🌷hiç şüphesiz anne baba evlat olupta böyle sıkıntılar yaşanmasın .Lakin ahtapotun evlat yetiştirme hikayesi beni başka yerlere götürdü ❤hani ilkokulu bile bitirmemiş o anne babalar vardır ya bir yerlerde ✋üniversite okumuş sözde kültürlü nicelerinden daha alim daha bilge🌷çünkü onlar hayat dersini ilk topraktan görerek öğrenmişler ne kadar verirsen o kadar alırsın 🌹emek vermediğin hiç birşeyin lezzetini alamazsın damağında kalbinde ruhunda zihninde 🍬o yüzden evlat tatlıdır .yüzlerce kelebeğin ömrü kadar beklersin onu görmek için 🦋sonra bir telaş başlar her şeyin en güzel ve en doğrusu için ⚖️❄️🎀🪷🕊️ama ailesinin o kadarda emek veremediği eğitiminde titizlik gösteremediği evladı kadar vefalı merhametli inançlı aklı selim olmayabiliyor 🌹hani nerde bakabileceğin kadar çocuk diyenlerin bir çoçukları muhteşem olmalı değilmiydi o zaman 🌹bence yüreğinin yettiği aklının erdiği Rabbimin verdiği kadar demeli Ve teslim olmalı çabanı verdikten sonra 🕊️🪻🕋🦚🕌🪷aminAllahım bizlere göz aydınlığı olacak evlatlar yetiştirmeyi nasip et kolaylaştır zorlaştırma 🌹bizleride ana babamıza onlarıda ana babalarına🕊️🪻🕋🦚🕌amin🪷🕊️🪻🕋🦚🕌🪷

  4. Hiç dedi ki:

    SubhanAllah… Emeğine yüreğine sağlık çok sevgili ve kıymetli kardeşim. Rabbim seni anana babana evlatlarını da sana göz aydınlığı etsin inşaAllah. İçinde annenin olmadığı dua bile makbul değilken, Rabbim evlatlarımızı nankörlükten korusun…

  5. Pınar altan dedi ki:

    Harika bı yazı olmuş , emeğinize ,yüreğinize sağlık