islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
ALTIN
2.296,43
BIST
9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

RAHMET RÜZGARLARI NİÇİN HORTUMA DÖNÜŞÜR

RAHMET RÜZGARLARI NİÇİN HORTUMA DÖNÜŞÜR
3 Nisan 2023 15:40
A+
A-

“ABD’de hortum felaketi: 18 kişi hayatını kaybetti”

ABD’nin orta batı ve güney eyaletlerini etkileyen hortumlarda şu ana kadar 18 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Meteoroloji yetkilileri, Little Rock’da yaşanan hortumun en şiddetli düzeydeki EF3 sınıfında olduğunu, yaklaşık 40 kilometrelik uzunlukta bir yol üzerinde fırtınanın saatte hızının 265 kilometreye kadar ulaştığı bilgisini paylaştı.

Hortumların ve şiddetli fırtınaların etkili olduğu bölgelerde ev ve işyerlerinin kullanılamayacak derecede hasar gördüğü, ağaçların ve elektrik direklerinin yıkıldığı kaydedildi.”

YORUMUMUZ 

Yukarıda sunulan haberi ve benzerlerini sık sık okumaktayız.

İslamî inancımız göre evrende ve yer yüzünde,  bütün varlıkların yaratıcısı olan  Allah’ın bilgisi, kudreti ve  onayı dışında hiçbir şey oluşamaz. Rastlantı diye bir şey de yoktur.

Hortumların ve kasırgaların kaynağı rüzgarlardır. Rüzgarlarda asıl olan biz insanlar için rahmet kaynağı oluşlarıdır.

Söz ve mana olarak kitabı olan Kur’ân’da, şanı yüce olan Allah bize yarattığı rüzgarları şöylece açıklamaktadır.

Size rahmetinden tattırsın, emriyle gemiler yüzsün, fazlından (nasibinizi) arayasınız ve şükredesiniz diye (hayat ve bereket) müjdecileri olarak rüzgârları göndermesi de Allah’ın (varlık ve kudretinin) delillerindendir.” (Rum 30/46)

“Rüzgârları rahmetinin önünde müjde olarak gönderen O’dur. Sonunda o rüzgârlar), ağır bulutları yüklenince onu ölü bir memlekete sevkederiz. Orada suyu indirir ve onunla türlü türlü meyveler çıkarırız. İşte ölüleri de böyle çıkaracağız. Her halde bundan ibret alırsınız.” (Araf 7/57)

Burada sorulması gereken husus şudur: temelde rahmet araçları olan rüzgarlar,  yer yer ve zaman zaman niçin kasırgalar ve hortumlara dönüşerek insanlar için felaket olur. Bu dönüşümler tesadüfi midir?

Kur’ân bize Allah’ın rüzgarları azab kamçısına dönüştürerek günahkârların üzerine saldırttığını açıklamaktadır. Örneğin Hakka suresinde kâfirleşip zalimleşen AD toplumu ile ilgili olarak şöyle buyrulur:

Ad kavmi ise, uğultulu, kasıp kavuran bir fırtına ile mahvedildiler. Allah onu, ardarda yedi gece, sekiz gün onların üzerine musallat etti. Öyle ki (eğer orada olsaydın), o kavmi, içi boş hurma kütükleri gibi oracıkta yere serilmiş halde görürdün.
Şimdi onlardan arda kalan bir şey görüyor musun?
” (Hakka 69/6-8)

Allah yeryüzündeki her bir varlığı biz insanlar için yaratmıştır. Her varlık bize hizmet eder. Hizmetkârımız olan varlıkları azaba dönüştüren bizim günahlarımızdır. Yeryüzünde, Allah ve yasaları ve ahiret hayatı yokmuş gibi ilahlaşarak yaşamaktır.

İnsanlar olarak Allah’a karşı kafirleşip insanlara karşı zalimleştiğimizde uyarı ve ceza afetlerine uğrayabileceğimizi unutuyoruz.  Örneğin depremlerin yıkıcılığından yalnızca sağlam zemin ve az katlı kavi  binalarla korunabileceğimizi sanıyoruz.

Peki hortumlar ve yıkımını nasıl önleyebileceğiz?

Felaketlerin sebebi doğal rastlantılar değil biz insanlarız. Görelim:

Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. (Bununla beraber) Allah çoğunu affeder.
Yeryüzünde (O’nu) âciz bırakamazsınız. Allah’tan başka bir dostunuz ve bir yardımcınız da yoktur
.” ( Şûra 42/30-31 )

 

Ali Rıza Demircan

Amerika, İslam, hortum, rahmet, azap

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.