islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5176
EURO
34,7276
ALTIN
2.489,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

MALLARIN SAHİBİ KİM? FERT Mİ, TOPLUM MU, ALLAH MI?

MALLARIN SAHİBİ KİM? FERT Mİ, TOPLUM MU, ALLAH MI?
3 Nisan 2023 14:30
A+
A-

Bütün varlıkların ve de malların yaratıcısı Allah’tır. Yaratıcısı O olduğu içindir ki, malların maliki/sahibi de O’dur.

Mallar üzerinde yasalar koyma hakkı da O’nundur. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, Rabbimiz malların maliki/sahibi olduğu gerçeğine sürekli olarak dikkatlerimizi çekmektedir. Ali İmran suresinin 189. ayeti bu konuda bir örneğimizdir:

“Göklerin ve yerin mülkü Allah’ındır (Bu mülk üzerinde tasarruf hakkı Allah’ındır.) O, her şeye planlayarak yapmaya gücü yeten Rab’dir.”

Malların sahibi Allah’tır. Biz insanların, menkul ve gayrimenkul (taşınır ve taşınmaz) mallar üzerinde Yaradan’ımızın koyduğu ölçüler içinde ve yalnızca tasarruf edebilme yani kullanma hakkımız vardır.

Bu gerçeğe de Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de defalarca işaret buyurmuştur. Bir örnek sunmamız gerekirse Rabbimiz Nûr sûresinin 33. ayetinde; “Allah’ın size verdiği maldan; Allah’ın malından verin.” şeklinde emir verir. Çünkü mallar O’nundur. Biz O’nun koyduğu ölçüler içerisinde tasarrufta bulunabiliriz.

Bu inanç, yeryüzünde peygamberlerin öncülüğünü yaptığı muhteşem bir devrimdir. Yeryüzünde bunun üstünde bir devrimin / inkılabın tasavvuru mümkün değildir.

Yeryüzündeki bütün zulümlerin kaynağında, bir diğer anlatımla bütün kavgalar ve cinayetlerin kaynağında, işgallerin ve savaşların kaynağında malların sahibi olarak Allah’ı görmemek vardır.

“Benim malım, bizim malımız, bizim toplumumuzun malı, bizim devletimizin malı” inancı tüm şerlerin ve de zulümlerin kaynağını oluşturmaktadır.

Eğer malların malikinin/sahibinin, Allah olduğu bilinseydi, mal kaynaklı  zulümler, işgaller ve savaşlar olmazdı.

 

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.