islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Filistinliler Mahkumlar Günü’nde tören düzenledi

Filistinliler her yıl 17 Nisan’da Filistin Tutsaklar Günü’nü İsrail işgaline karşı geldikleri için tutuklulara sadakatlerini ifade etmek ve uluslararası topluma meşru özgürlük mücadelelerini hatırlatmak için anıyorlar.

Filistinliler Mahkumlar Günü’nde tören düzenledi

Filistinliler her yıl 17 Nisan’da Filistin Tutsaklar Günü’nü İsrail işgaline karşı geldikleri için tutuklulara sadakatlerini ifade etmek ve uluslararası topluma meşru özgürlük mücadelelerini hatırlatmak için anıyorlar.

Mirat Haber Ajansı

Filistinliler her yıl 17 Nisan’da Filistin Tutsaklar Günü’nü İsrail işgaline karşı geldikleri için tutuklulara sadakatlerini ifade etmek ve uluslararası topluma meşru özgürlük mücadelelerini hatırlatmak için anıyorlar. İsrail hapishanelerinde 41’i kadın ve 140’ı 18 yaş altı olmak üzere yaklaşık 4,500 Filistinli’yi gözaltında tutuyor. 2021’in başından beri İsrailli yetkililer yaklaşık 1.400 Filistinliyi tutukladı. Yaklaşık 550 mahkum çeşitli hastalıklardan muzdarip ve yakın izleme ve sağlık bakımı gerektiriyor. Mahkumların en büyüğü olan Fouad al-Shobaki (82) de dahil olmak üzere en az 10 mahkum çeşitli derecelerde kanserden muzdarip. Şimdiye kadar 368 tutuklu Filistinli korona virüs ile enfekte oldu. Bazı Filistinliler, 543’ü birkaç ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, 40 yıl esaret altında kaldı.

Taraftarlar, Ramallah’taki merhum Cumhurbaşkanı Yaser Arafat’ın mezarı önünde tutuklular için bir özgürlük meşalesi yakarak yıllık anmanın başlangıcı oldu. El Fetih Merkez Komitesi üyesi Sabri Sidam, tutukluların tüm Filistin yaşamında varlığını sürdürdüğünü ve Filistin’in özgürlüğü için gençlik yıllarını feda ettikleri için kendilerini ve ailelerini rahatlatmak için bizden her türlü sadakati ve sürekli çalışmayı hak ettiklerini belirtti. Filistinli Tutsaklar Kulübü’nün yöneticisi ve eski tutuklu Qadoura Faris, İsrail tutuklamalarının, işgale direnmek ve korku yaratmak için Filistinli toplulukların enerjisini tüketmeye yönelik sistematik bir planın parçası olduğunu ifade ediyor.

Yetkililer, İsrail güvenlik aygıtının onları aktivizmden caydırmak için 19-25 yaş arasındaki genç Filistinlileri hedef aldığını belirtiyor. Tutuklamalar aynı zamanda 600-70.000 dolar arasında değişen fahiş para cezaları vermeyi de amaçlıyor ve İsrail askeri mahkeme cezalarının Filistinlilere yılda tahmini 9,2 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Ancak bazı tutuklular parmaklıklar arkasından bile işgale karşı savaşmaya devam ediyor. Marwan Barghouthi, 2000-2004 yılları arasında ikinci Filistin İntifadası’na liderlik ettiği için şu anda İsrail hapishanesinde beş ömür boyu hapis cezası çeken bir El Fetih partisi lideri. Tutuklanırken, Filistinli mahkumlar için bir eğitim girişimine öncülük etti. Bazı Filistinli tutuklular, 22 Mayıs’ta yapılması planlanan yasama seçimleri için farklı parti listelerinde yarıştılar. Bu arada Marwan Barghouthi, 31 Temmuz’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayı planlıyor. Tutuklamalar siyasi ve ulusal hayata katılımı engellemiyor, diyor. Filistinli mahkumların Filistin yasama seçimleri için aday listeleri aracılığıyla temsil edilmesi, Filistin halkının aynı vatandaşlık haklarından yararlanan ip hapsedilmiş insanların ayrılmaz bir parçası olma konusundaki menfaatini yansıtıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.