islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5014
EURO
34,8251
ALTIN
2.487,86
BIST
9.571,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Rapor: Hindistan Keşmir’e Hinduları Pompalayacak

Rapor: Hindistan Keşmir’e Hinduları Pompalayacak

Mirat Haber Ajansı

Bu Ağustos, Hindistan hükümetinin Keşmir’e yönelik olarak Hindistan anayasasının 370. ve 35 (a) maddelerini kaldırmasından yana geçen tam bir yıl oldu. Keşmir’in yarı özerk statüsünün iptal edilmesi ve tartışmalı bölgenin ilhakından önce 370. madde çok sınırlı da olsa bölgeye özerk eyalet statüsü veriyordu. Kendi anayasasına, bayrağına ve yasaları vardı. Madde 35 (a) yerli Keşmirlilerin toprak, eğitim ve iş haklarını koruyordu. Hareket, Keşmir’e karşı Hindistan’ın bölgede demografik bir değişiklik yapmak istediğine dair yaygın inancı kuvvetlendirdi. Maddelerin kaldırılmasından önce bile, Şeyh Şevket Hüseyin gibi Keşmirli bilim adamları, nüfus sayım verilerinin manipülasyonunu ve Keşmir’in etnik görünümünü değiştirmek için bölge dışından sakinlerin yerleşmesini gözlemliyordu.

Bu yılın Mart ayının sonlarında, Hindistan hükümeti, Keşmir dışından gelen ve belirli kriterleri yerine getiren Hindistan vatandaşlarının ikamet statüsü elde etmelerine izin veren yeni bir ikamet yasası ilan ederek niyetleriyle ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırdı. Ayrıca bölgedeki arazi ve hükümet işleri hakkında da talepte bulunmalarını sağlıyor. Bu gelişmeler, çoğunluk Müslüman nüfusunun azaltılması amacıyla yerleşimci sömürgeciliğinin Keşmir’e gelişini işaret ediyor. Herhangi bir sömürge projesinde olduğu gibi, Yeni Delhi de Keşmir’deki eylemleri haklı çıkarmak için ilerleme, modernlik ve kalkınma hikayeleri üretiyor. Ancak, hükümetin bölgeye yönelik agresif politikalarının kalkınma yoluna ve ekonomisine zarar verdiği giderek daha açık bir şekilde görülmekte. Keşmir’in ekonomik tarihi, ilhaktan önceki on yıllar boyunca diğer Hint eyaletlerine kıyasla nispeten istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğunu gösteriyor. 20. yüzyılın ortalarında, Güney Asya’da çok az paralelliği olan bir sosyal dönüşüm geçirdi. Keşmir Ticaret Odası (KCCI) tarafından yürütülen bir ön değerlendirme, Hindistan’ın Keşmir’i özerk statüsünden arındırdığı bir yılda Keşmir ekonomisinin 5,32 milyar dolara zarara uğradığı, 100.000’den fazla insanın işsiz kaldığını ortaya koymakta. Anayasal makalelerin kaldırılmasından bir yıl sonra, Keşmiriler sadece 2G internete erişebiliyor ve internet ve cep telefonu hatları kesik kesik veriliyor. Bu sadece ekonomik faaliyeti engelleyip Keşmirlilerin birbirleriyle bağlantı kurmasını zorlaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda COVID-19 salgını hakkında hayati bilgilerin yayılmasını ve yerel makamların enfekte kişilerin temaslarını izleme becerisini de ciddi şekilde azaltıyor. Son dönemlerde ciddi sağlık orunları olan sahip insanlar dahil, halkın muhalif kesimi aşırı nüfuslu hapishanelere hapsedildi. Ayrıca Keşmir’e şiddette büyük bir artış görüyor. Bölgenin haberlerde yer almaması, görünüşe göre Hint medyası ve yetkilileri tarafından normallik olarak adlandırılıyor. Şu anda Keşmir’de yarım milyondan fazla Hintli asker bulunuyor. Keşmir giderek daha çok Filistin’e benziyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.