islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Recep Ayını Yüceltmeli, Hurafelerden de Arıtmalıyız

Recep Ayını Yüceltmeli, Hurafelerden de Arıtmalıyız

Recep ayı halkımızın üç aylar  olarak Recep, Şaban ve Ramazan şeklinde sıraladığı ayların  ilkidir. Aynı şekilde Kur’ân (Tevbe 36) ve Sünnet’te  (Recep,Zilkade, Zilhicce ve  Muharrem) olarak yer alan dört  Haram Ay’dan yani Barış Aylarından da biridir. Biz Recep ayını yüce bilmeli ama onu hurafelerinden de arındırmalıyız. Sizlere bu hurafeleri açıklamaya başlamadan önce Recep ayında, Şaban ayında, Ramazan ayında ve de diğer dokuz ayda uygulayabileceğimiz ibadetlere kısaca değinmek istiyorum.

Gece Namazları ve Duaları

Güzel kardeşlerim; Kur’an-ı Kerim’de gecelere ve gece namazlarına ve dualarına çok büyük önem verilir. Ayrım yapılmadan, yılın bütün gecelerine  önem verilir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de “Velleyli iza yeğşa” ve “vel- Fecr” gibi âyetlerle, geceye, gecede yer alan fecr vaktine/tan yerinin ağaracağı sürece yemin ediyor. (Leyl 1; Fcer 1) Dikkatlerimizi gecelere çekiyor. Rabbimiz Furkan sûresinin 64. ayetinde, sevdiği güzel kulların geceleri ayakta durarak secdelere vararak, Kendisine yönelen kullar olduğunu açıklıyor. Ve Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Cennete girecek kullarını, Zariyat suresinde bizlere açıklarken, o kulların bir vasfının da seherlerde bağışlanma dilemek olduğunu da şöylece beyan buyuruyor:

“ Onlar seher vakitlerinde  dualarıyla Rablerinden bağışlanmalarını isterler.” (Zâriyat 18)

Evet, sevgili kardeşlerim; güzel kullardan olmak istiyorsak, seher vakitlerinde kalkmalıyız. Yaklaşık güneş doğmadan bir saat öncesindeki zaman birimi seher vaktini oluşturur. Güzel kullar, kendilerine güzellikler açılacak  kullar, güzellikler yurdu olan Cennetlere girecek kullar seher vakitlerini namazlar,  dualar, istiğfarlar ile değerlendiren kullardır. Rabbim cümlemizi bu güzel kullar zümresine ilhak buyursun.

Bu girişle  asıl dikkatlerinizi çekmek istediğim nokta şudur:  Reğâib gecesi, Miraç gecesi ve Berat gecesi ile alakalı uydurulan yığınla rivayetler vardır. Bu rivayetlerde  Rabbimizin rahmetinin nasıl harekete geçirileceği anlatılır. Oysaki bütün bu hurafelere ihtiyacımız yok. Rabbimizi biz kullarına Rahman’dır, Rahim’dir, Ğafur’dur, Settar’dır, Vedûd’dur. O her an ve her gece rahmetiyle biz kullarına tecelli etmektedir. Yeter ki biz kullar yaşadığımız anları, yaşadığımız geceleri, gafletle geçirmeyelim de, Rabbimizin lütuflarını isteyebilelim.

Hadis bilginlerince Sahih olarak  nitelenen bir hadislerinde sevgili Peygamberimiz Rabbimizin rahmetiyle alakalı olarak bakınız ne buyuruyorlar:

“Allah u Zülcelal, her gece lütfuyla kullarına tecelli eder de, gecelerin üçte biri   geçtiğinde, şöyle buyurur: Yaratan benim, malik olan benim. Kim bana dua eder ki, onun duasını kabul edeyim. Kim benden ister ki, ona vereyim. Kim benden bağışlanmasını diler ki, onu bağışlayayım. “

Ve fecir vaktine kadar Rabbimizin rahmet tecellisi devam eder.

Anlaşılacağı üzere Rabbimizin rahmet tecellisi belirli belirli gecelerde değil, her gecede. Bu noktanın altını bir daha çiziyorum. Her gece, ama her gece. Rabbimiz, akşam namazından sonra gecenin üçte bir vakti geçtiğinde, son üçte ikisinde rahmetiyle tecelli eder  ve isteklerin kabul edileceği müjdelenir.eceğini açıklıyor

Bir diğer sahih hadiste Peygamberimiz şöyle buyuru:

Her gecede duaların kabul olunacağı bir vakit vardır. O vakte ulaşıp da dua eden kişinin duası kabul olunur.

Bu da her geceye ait olan bir özelliktir güzel kardeşlerim.

Nafile Oruçlar

Peygamberimiz Ramazan’ın dışında bizleri oruca yönlendirmiştir.

Bir sahabi; Ya Rasulallah bana öğüt veriniz deyice, Peygamberimiz “Aman oruca yapış, orucun benzeri yoktur.” buyurur.

Riyakârlığın/gösterişin pek bulaşamayacağı ve en ziyade ihlasla yapılabilecek  bir ibadet olduğu için Peygamberimizin  oruç ibadetine yönlendirici teşvikleri çoktur.

Peygamberimiz, Pazartesi ve Perşembe günlerini takip eder, bu günlerde kendisi oruç tutar, kulların amellerinin Rabbimize arz olunacağını beyanla bizleri de Pazartesi ve Perşembe oruçlarına yönlendirirdi.

Aziz Peygamberimiz, bir de her kameri ayın, sadece Recep’in değil, Şaban’ın değil, her kameri ayın 13., 14. ve 15. günlerini oruçla geçirmemizi emir buyururlar, bir diğer anlatımla öğütlerlerdi.

Peygamberimiz Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarından oluşan haram aylarda da oruç tutulmasına teşvik buyurmuşlardır. Peygamberimiz en fazla orucu Şaban ayında tutmuşlar ve bize de tutmamız öğüdünü vermişlerdir.

Güzel kardeşlerim; bizim hurafelere ihtiyacımız yok. Bakınız, bir-iki hurafe bilgiyi aktarayım.

Recep Ayı Hurafeleri

Bu hurafelerden birinde, sözüm ona, aziz Peygamberimiz şöyle buyurmuştur:   “Recep ayı çok büyük bir aydır. Kim o aydan bir günü oruçla geçirirse, ona 900 sene oruç tutmuş gibi verilir.”

Bu hadis gibi bir diğer uydurma hadiste ise “1000 senelik sevap verileceğiaçıklanıyor.”

Recep ayı orucu ile alakalı  maalesef kitaplarımızda yer alan, vaazlarda aktarılmakta olan bir uydurma hadiste şöyledir.

Kim Recep ayından 7 gün oruç tutarsa cehennemim yedi kapısına kilit vurulur. Kim sekiz gün oruç tutarsa cennetin 8 kapıları ona açılır.

Ne Kur’an’da, nede aziz Peygamberimize aidiyeti sabit hadislerde böyle açıklamalar yoktur. Dinimizin  bu ana kaynaklarında  Regaib gecesi, Miraç gecesi ve  Berat gecesi gibi gecelere ilişkin şöyle şöyle namaz kılınması gereğine ilişkin beyanlar da yoktur. Kur’ân’da olmadığı gibi Aziz Peygamberimizin hadislerinde de yoktur.

Aslında değindiğimiz gecelerin kandiller olarak nitelendirilmesi, Osmanlı döneminde minareler arasında mahyalar kurulmasından sonra başlamıştır..

Bir Dua Dışında Kadir Gecesinde Bile Özel İbadetler Yoktur

Aziz kardeşlerim; bırakınız bu Reğâib, Miraç, Berat kandillerini, Kur’an-ı Kerim’de hakkında bir sûre indirilen ve bin aydan daha hayırlı olduğu açıklanan  Kadir gecesinde bile kılınması gereken özel bir namaz yoktur. Bize öğütlenen tek görev  “Allah’ım sen affedicisin, affedersin, beni de affet.”şeklinde duâ etmemizdir.

Anlaşılması gerektiği üzere özel olarak öğütlenmiş  Reğâib, Mirac ve Berat oruçları ve namazları yoktur, Cuma gecesine ait özel ibadetimiz de yoktur. Ama açıklanmaya çalışıldığı üzere  öğütlendiğimiz ibadetlerimiz vardır.

Mesela Peygamberimiz haram aylardan biri olan Recep ayında genel olarak oruca teşvik etmiştir. Özel olarak her kameri ayda olduğu gibi Recep ayında da  Pazartesi ve Perşembe günleri  ile 13, 14 ve 15. günleri oruç tutulmasını öğütlemiştir. Dolayısıyla Recep ayında Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulabildiği gibi 13, 14, 15. Günleri de  tutulabilir.

Her gece Rabbimizin rahmetinin nasıl coştuğunu arz etmiştik.  Bütün geceler gibi  Reğâib, Mirac ve Berat  gecelerinde de namaza ve duâya kalkılabilir, ama özel olarak, bize öğretilmiş, görev olarak yükletilmiş görevlerimiz  yoktur.

Özel bir önem verilmek isteniyorsa her gece yapılabilecek ibadetler yanısıra Reğâb’de Barış  konusuna,  Mirac’da İsra ve Mirac olayının anlatılmasına ağırlık verilebilebilir.

Hurafe de Olsa İbadette ne Sakınca Vardır?

Denilecektir ki, Hurafe de Olsa İbadette ne Sakınca Vardır?

Sevgili kardeşlerim; dinimizde olmayanları varmış gibi  aktarmak ve uygulamak Bidat’tir. Peygamberimizin diliyle ifade edersek Bidat’lerden şer çıkar.

Allah’ın rahmetini belirli gecelere tahsis etmemeliyiz. Allah’ın rahmeti bütün gecelerde zuhur etmektedir. Yalnızca Regaib gecesinde, Miraç gecesinde veya Berat gecesinde değil, bütün geceleri rahmet gecesi bilmeliyiz.

Belirli geceleri değerlendirmek, Müslümanları tembelliğe yöneltiyor, hurafeciliğe düşürüyor. Yılın dört beş gecesini değerlendirmekle ahiret hayatımızın mutluluğunu sağlayabileceğimiz şeklinde yanlış yargılara varılmasına sebep oluyor. Bir de bu gibi bidat rivayetlerde; “bir gün oruç tut, dokuz yüz senelik ibadet sevabı al, yedi gün oruç tut cehennem kapılarını kapat,”  ve  “bir gece namaz kıl ve duâ et  Firdevs Cennetlerine gir,”  şeklinde asılsız bilgiler yer almaktadır. Bütün bunlar bizi tembelliğe yönlendirmekte, zalimlere karşı direnme gücümüzü, asli görevlerimizi yapmamızı engellemektedir.p ayı halkımızın üç aylar  olarak Recep, Şaban ve Ramazan şeklinde sıraladığı ayların  ilkidir. Aynı şekilde Kur’ân (Tevbe 36) ve Sünnet’te  (Recep,Zilkade, Zilhicce ve  Muharrem) olarak yer alan dört  Haram Ay’dan yani Barış Aylarından da biridir. Biz Recep ayını yüce bilmeli ama onu hurafelerinden de arındırmalıyız. Sizlere bu hurafeleri açıklamaya başlamadan önce Recep ayında, Şaban ayında, Ramazan ayında ve de diğer dokuz ayda uygulayabileceğimiz ibadetlere kısaca değinmek istiyorum.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.