islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5658
EURO
34,9692
ALTIN
2.418,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Reğaip barışa çağrı ve dua gecesidir

Reğaip barışa çağrı ve dua gecesidir

Recep ayının birinci günü yayınladığımız makalemizde Recep ayının Kur’ânımızın bildirdiği dört haram aydan biri olduğunu açıklamış ve Haram aylar hakkında Kur’ân ayetleri ışığında bilgiler vermiştik.

Dünya Haram/Barış Aylarına Muhtaçtır

Kur’ân’ın söz ve mana olarak Allah’ın kitabı olduğuna ve koyduğu ölçülerin Kıyamet’e kadar yürürlükte kalacağına inanamadıkları için onu anlama yoksunluğu içerisinde olan insanların ve özellikle günümüzün tarihselci ilahiyatçılarının anlayamadıkları bir konu da haram aylardır. Onların tarihin derinliklerinde kalmış olduğunu sandıkları haram aylar ve bu ayların oluşturduğu saldırmazlık/barış ortamına, insanlık günümüzde tarihi dönemlerden çok daha fazla ihtiyaçlıdır.

Dönemimizde yerel ekonomiler de küresel bağlantılıdır. Daha açık bir ifadeyle bütün ülkeler birbirlerine mal ihracat etmek ve mal ithal etmeye muhtaçtırlar. Uluslar arası mal mübadelesi ve ticaretine oluşturulacak engeller, tüm ülkeleri etkiler, fakirlik doğurur ve artırır. Mal akışına mani olan coronavirüsün sebep olduğu salgının ekonomileri nasıl etkilediği bilinmektedir.

İslâm oluşabilecek bölgesel ve küresel soğuk veya sıcak savaş dönemlerinde bile üretimin, ihracatın, ithalatın, dış turizmin ve siyasi ilişkilerin devam için evrensel ölçüde geçerli saldırmazlık /barış ayları oluşturmuştur ki bu aylar haram aylardır.

Bu aylardan olan Recep ayı siyasî ve ticarî ilişiklerin konuşulacağı ve anlaşmalar yapılacağı dönem olup yeter süredir. Recep’ten üç ay sonra başlayacak ve ard arda gelecek Zülkade, Zülhicce ve Muharrem de yıllık ihracat ve ithalat için gerekli süreyi kazandıracaktır ve mal sevkiyatını mümkin kılacaktır

Önce İslâm Ülkeleri Sonra Dünya Ölçeğinde

Haram ayları önce İslâm ülkeleri arasında, daha sonra da dünya ölçeğinde geçerli kılacak olan elbette ki Müslümanların koordineli siyasî ve iktisadî gücü olacaktır. İslâm ondört asırdır bu imkânı sunmaktadır. Örneğin dünya genelinde beş büyüklerin ( Amerika, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa) egemenliğini yansıtan İslâm’sız insanlık böylesi bir düşünceyi oluşturup geliştirememiş ve fiilen de gerçekleştirememiştir.

Peş peşe Gelen Aylar Hac Aylarıdır

Peş peşe gelen üç haram ay, aynı zamanda hac aylarıdır. Dünyamızın doğusu ve batısı, kuzeyi ve güneyinde güç yetirip yol bulabilecek erkek ve kadın her ergin Müslümana hac farz kılınmıştır. İbadet vasıflı evrensel bir insanlık kongresi olan Hac, haram aylar gibi evrensel saldırmazlık ortamı ve barış yolları oluşturulmadan zaten gerçekleştirilemezdi.

Reğaib Gecesi Nedir?

Recep ayı haram ayların yani barış barış aylarının başlangıcıdır. Receb ayının ilk cuma gecesi olan Reğaib de barışa rağbet gecesidir; haram aylarına girişin barış dualarıyla kutlanacağı gecedir.

Kendimizle, ailemizle, akrabamızla, komşularımızla ve içinde yaşadığımız toplumumuzun bütün katmanlarıyla barışa dua edelim. İslam ülkeleri arasında ve Allah’a inanan bütün insanlar arasında barışın gerçekleşmesi için Rabbimize yalvaralım.

Sözü Rabbimizin izlememiz gereken buyruğuna bırakalım:

“ Ey iman edenler! Hepiniz birlikte barışa; barış ve güvenlik sistemi olan İslâm’a girin, Şeytan’ın (çatıştırıcı/savaştırıcı) adımlarını izlemeyin, zira o, (gözle görülmese bile saldığı vesveseleriyle) sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara 2/208)

Ali Rıza DEMİRCAN
Yorumlar
  1. Ahmet Güllü dedi ki:

    Hocam bari siz yapmayın. Neye dayanıp da regaib vs dediniz Recep ayının ilk cuma gecesinin regaib olduğunu ileri sürdünüz. Şaşırttınız hocam. Ayrıca haram aylar cahikyr döneminde ortaya çıkarılan bir şeydir ve İslam bunlara kutsiyet atfetmemiştir. Biraz araştırın lütfen.