islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3603
EURO
34,6712
ALTIN
2.394,20
BIST
10.188,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Rohingya Mültecileri Yardım Kesintisiyle Karşı Karşıya

Rohingya Mültecileri Yardım Kesintisiyle Karşı Karşıya
28 Şubat 2023 16:45
A+
A-

Uzmanlar, ciddi bir fon eksikliğinden kaynaklanan azalmanın Bangladeş kamplarındaki yüz binlerce kişi için “felaket” olabileceğini söylüyor.

Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Bangladeş’teki kamplarda yaşayan yüzbinlerce Rohingya mülteciye yönelik gıda yardımını ciddi bir finansman açığı nedeniyle kesme planına ilişkin alarm zilleri yükseliyor.

Birleşmiş Milletler gıda kuruluşu WFP, fon yetersizliği nedeniyle önümüzdeki ay mültecilere verilen yiyecek paylarını kesmesi gerekeceğini söyledi.

Aylık ödenek, 1 Mart’tan itibaren yüzde 17 oranında kesilerek kişi başı 10 dolara düşürülecek ve WFP, Nisan ayına kadar yeni fon olmadan daha fazla kesinti yapılması gerekeceği uyarısında bulunacak.

Ajans, 125 milyon dolarlık finansman için temyize gidiyor.

BM özel raportörü Michael Fakhri ve BM’nin Myanmar’daki insan hakları durumu özel raportörü Tom Andrews perşembe günü yapılan ortak açıklamada, “Bu kesintiler yapılırsa, zaten gıda güvensizliği olan savunmasız insanlara uygulanacaktır.” dedi.

Açıklamada, çoğu Müslüman yaklaşık 750 bin Rohingya’nın 2017’de anavatanları Myanmar’daki acımasız askeri baskının ortasında kaçtığı Bangladeş’teki kamplarda zaten yüksek düzeyde yetersiz beslenme olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar, oradaki çocukların üçte birinden fazlasının çelimsiz ve zayıf olduğunu da sözlerine ekledi.

BM uzmanları, “Mülteciler beslenme ihtiyaçları için neredeyse tamamen bu yardıma bağımlı olduklarından, bu kesintilerin yansımaları hemen şimdi ve uzun süreli olacak.” dedi.

Uzmanlara göre, kalabalık kamplardaki yoksunluk hali hazırda Rohingyalar arasında çocuk işçiliği ve evlilik olaylarına yol açıyor, bazıları da Malezya, Endonezya ve ötesinde daha iyi bir yaşam bulma umuduyla Andaman Denizi’ni geçerek haftalarca süren tehlikeli tekne yolculuğu riskini alıyor. Aralarında çocukların da bulunduğu 69 Rohingya’yı taşıyan en son tekne Perşembe günü Endonezya’nın Açe eyaletine ulaştı.

Uluslararası STK Save the Children, uluslararası bağışçıların Rohingya’ya “sırtlarını dönmemeleri” gerektiğini söylüyor.

Save the Children’ın Bangladeş’teki ülke direktörü Onno Van Manen yaptığı açıklamada, “Rohingya çocukları ve aileleri kırılma noktasında ve daha az değil, daha fazla desteğe ihtiyaçları var.” dedi. “750.000 mültecinin Cox’s Bazar’a gelmesinden beş yıldan fazla bir süre sonra, ebeveynlerin neredeyse hiç çalışma fırsatı bulamadıkları ve ailelerin hayatlarını mülteci kamplarının ötesinde bir hayat aramak için denizde giderek daha fazla riske attığı bir dönemde, artan açlık ve yetersiz beslenmenin yanı sıra çocuk evlilikleri ve çocuk işçiliği hakkında raporlar duyuyoruz.”

Myanmar, 2017’deki baskısı ile ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımdan yargılanıyor.

Ertesi yıl yayınlanan bir BM soruşturması, ordunun “soykırım niyetiyle” hareket ettiğini ortaya çıkardı ve başkomutan Kıdemli General Min Aung Hlaing ile diğer beş generalin yargılanmasını tavsiye etti.

Min Aung Hlaing, 2021 Şubat’ında Aung San Suu Kyi’nin seçilmiş hükümetine karşı yapılan darbeyi yönetti ve bazı BM uzmanlarının iç savaş olarak nitelendirdiği şeyi tetikledi.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/2023/2/17/alarm-grows-over-plan-to-cut-food-aid-for-rohingya-refugees

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.