islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5467
EURO
34,9817
ALTIN
2.420,36
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

RUS PARALI ASKER GRUBU WAGNER SUDAN’DA NE YAPIYOR?

RUS PARALI ASKER GRUBU WAGNER SUDAN’DA NE YAPIYOR?
5 Mayıs 2023 09:00
A+
A-

Son zamanlarda ABD raporları, Rusya’nın Sudan’da ordu güçleri ile Hızlı Destek Güçleri arasında devam eden çatışmalara müdahale ettiğine dair şüpheler uyandırdı.

Söz konusu raporlara göre Rus iş adamı Yevgeny Prigozhin’in sahibi olduğu Wagner Askeri Grubu’nun paralı askerlerinin çatışmaya katılması nedeniyle Rusya’nın bu çatışmada rolü olduğu bildirildi.

Wagner’e bağlı bir grubun yaklaşık iki yıl önce Telegram uygulaması üzerinden paylaştığı fotoğraflara göre, Wagner Grubu’nun bir lideri Sudan’da Sudanlı askerlere bilet verirken görüldü.

Peki Rus Wagner Grubunun Sudan’da oynadığı rol nedir? Gerçekleştirmek istedikleri hedefler nedir?

Taraflar arasında devam eden çatışmalara müdahale ettiğine dair şüphelerle birlikte bu askeri grubun bir tarafa katılacağına dair uluslararası düzeyde korkunç tehlikeler barındırabileceği şüphelerini de uyandırdı.

Bu konuda ABD dışişleri bakanı Antony Blinken da söz konusu Wagner grubunun bu çatışmada takındığı tavır nedeniyle apaçık bir endişe duyduklarını belirtti. Aynı zamanda bu konuda hangi taraf başarılı olursa olsun ölümler ve kan dökmekten başka bir şey elde etmeyeceğini belirtti.

İlgili raporlar, askerlerin mevcut alana savaşmak için gittiğine dair yapılan açıklamanın bu durumu teyit etmesiyle eş zamanlı olarak ortaya çıktı.

Yevgeny Prigozhin’ e ait bir ses kaydı şeklinde verilen bu açıklamada; Sudan halkının bunu talep etmesine karşılık Sudan’da güvenliği sağlamak için ilgili kuvvet birimini gönderdikleri belirtiliyor. Buna göre Wagner askeri grubunun başarılı olması hâlinde herhangi bir çatışma çıkmayacağı ve grubun hiçbir savaş başlatmayıp aksine savaşı bitireceklerini ekliyor.

Peki Wagner ve Rusya’nın Sudan ile alakası nedir? Afrika işleri uzmanı ve İşbiliyye Üniversitesinde araştırmacı olan Beşir Muhammed el-Hasan bu konuda şunları belirtmektedir: “Savaşın her iki tarafı da şu anda Rusya ile iyi bir ilişki içerisinde. Ayrıca biz Rusya’dan bahsettiğimizde şüphesiz ki Wagner grubu hakkında konuşmuş oluyoruz. Çünkü bu grup o yada bu şekilde Rusya’ya bağlı olan askeri bir grup gibidir. Nitekim hatırladığım üzere bundan 2 ay önce Rusya Dışişleri Bakanı Sudan’ı ziyaret etmiş ve Sudan’da hakim olan söz konusu taraflarla buluşmuştu. Öte yandan da eş zamanlı olarak haber kaynakları Rusya ve hızlı destek kuvvetleri arasındaki olumlu ilişkilerden veya finansman olmaları hususunda aradaki bağlantılardan da bahsetmişlerdi. ”

Peki ya Rusya ve Wagner Grubu Sudan’dan ne istiyor? Bu konuda da yine ilgili araştırmacı Muhammed el Hasan’ın belirtiği üzere “bu grup kendiliğinden oluşmuş veya iyilik ve hayır için bir araya gelmiş bir grup değildir. Bilakis bazı hedefleri bulunan askeri bir düzenlemedir. ”. Muhammed el Hasan’a göre mevcut durumda bu grubun bir takım çıkarları bulunmakta ve bu çıkarlardan birisinin de bu bölgede altın arama faaliyeti olması da muhtemeldir. Bunun nedeni de Sudan’ın dünya çapında altın açısından en büyük rezervlerinden biri olmasıdır. Aynı zamanda Afrika’daki en büyük altın kaynaklarından da birisidir. Bu yönüyle de söz konusu grup altın rezervi açısından birçok imtiyaz ele geçirmiş olacak. Böylece denilebilir ki burada bir çıkarlar değişimi söz konusudur.

https://www.bbc.com/arabic/media-65412353

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.